fbpx
Print this page

Emmet Cohen újra Budapesten / A tavalyi fergeteges koncert után vasárnap a RaM Színházban lép fel napjaink egyik vezető jazzpianistája

2022. november 09.

Emmet Cohen budapesti fellépését már nagyon várták a hazai jazzbarátok, mert a modern technika segítségével sokan megismerték lebilincselő zongorajátékát. A vírusjárvány idején ugyanis olyan ragyogó ötlete támadt az izraeli felmenőktől Amerikában született művésznek, hogy saját harlemi lakásából a helyi legfiatalabb jazz korosztály részvételével livestream közvetítéseket sugározzanak – „Live from Emmet’s Place” címmel.

Ezekben az „adásokban” a mindenki által befogadható, swinges és melodikus bebop játék segítségével – a nemes szórakoztatás szándékával – játszották a „szobafogságra ítélt” közönségnek a Nagy Amerikai Daloskönyv jazz standardjeit Gershwintől Cole Porterig, de sorra kerültek a legnagyobb jazzikonok időközben ugyancsak standard darabokká vált kompozíciói is Miles Davistől Thelonious Monkig. Ezzel a tevékenységével, az egyébként felfelé ívelő pályán haladó egykori csodagyerek egy csapásra világszerte ismertté vált.

Cohen másik óriási ötlete az volt, hogy a stílszerűen „Master Legacy” névre keresztelt CD sorozatán az ifjú tehetségek mellett olyan idős jazz nagyságokat is megszólaltatott, mint Benny Golson, George Coleman, Ron Carter, Jimmie Cobb vagy éppen az énekes Kurt Elling.

Végre tavaly ősszel a Budapest Jazz Clubban „élőben” is megismerhettük Emmet Cohen művészetét, de a klub megszokott gyakorlatától eltérően ezúttal csak egy koncerten. Emiatt (is) igazán nagy eseménynek ígérkezik, hogy november 13-án vasárnap este a Get Closer Concerts rendezőiroda meghívására a sokkal nagyobb befogadóképességű RaM Színház vendége lesz az Emmet Cohen Trio.

A szíves invitálás mellett felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy honlapunkon megtalálják a 2021. október 18-án megjelent koncertbeszámolómat a tavalyi fergeteges fellépésről, 2022. október 28-ai keltezéssel pedig Iván Csaba lemezajánlóját Cohen „Future Stride” c. albumáról, amelynek néhány darabja minden bizonnyal vasárnap este is elhangzik majd!

Hétfőn a Zeneakadémia Jazz Tanszékén tart workshopot, ahonnét az esti Billy Cobham koncertre mennek a résztvevők.

Tavalyi koncert egy részlete:

 

Fotó: GetCloser