fbpx
Print this page

Fúziós jazz a negyedik dimenzióban / John McLaughlin újra magyar színpadon

2022. november 24.

John McLaughlin úgyszólván minden korosztály és minden jazzirányzat kedvelőinek szíve csücske. A sokoldalú művész is azok közé tartozik, akik számos alkalommal, különféle formációk élén és a legváltozatosabb programokkal szórakoztatják a közönséget és szereznek újabb rajongókat a műfaj számára.

Legutóbb is a Get Closer Concerts rendezőirodának köszönhettük a nagy gitárfenomén látogatását: 2019 tavaszán a zsúfolásig megtelt MoMSport csarnokban adott frenetikus sikerű koncertet 2007-ben alapított The 4th Dimension elnevezésű kvartettjével. Ezt a fellépést megelőzően két évvel pedig a Müpa nagyterme volt a színhelye McLaughlin szereplésének. Most is rangos helyen lép a pódiumra: a minden idősebb hazai jazzbarát által a mai napig emlegetett legendás jazzkoncertek „szentélyében”, az Erkel Színházban. Ott ahol Dizzy-től Stan Getz-ig ikonikus jazznagyságok játszottak több mint három évtizeden át!

Ezúttal is a 2019-ben látott The 4th Dimension látogat el hozzánk, amelyet az egyik legjobb (ha nem a legjobb) fúziós jazz-együttesnek tartanak szakértők és rajongók egyaránt. A négy muzsikus a világ távoli tájairól érkezve lett egy nemzetközi zenei nyelv mestere: az évtizedek során amerikaivá vált brit gitáros mellett a billentyűs hangszerek és szintetizátorok mágusa, Gary Husband is a szigetország szülötte, kameruni származású a basszusgitáros, Étienne M’Bappe, és Indiából jött a dobos, Ranjit Barot.

McLaughlin 1969-ben Miles Davis invitálására költözött Amerikába, ahol a korszakalkotó In a Silent Way és Bitches Brew c. albumokon ő is közreműködött. Játszott Tony Williams Lifetime-jában, majd Jimmy Hendrix, Jaco Pastorius, Larry Coryel és Carlos Santana társaságában is. A Mahavishnu Orchestrával és a Shaktival aztán a fúziós jazz kulcsfigurájává vált. Egyben a spiritualitásra oly’ nyitott művész élen járt az indiai orientációjú zenei világ nyugati befogadásában. Sokféle aktivitásának egyik legnépszerűbb vállalkozása volt az a gitártrió, amelyben Al DiMeola és Paco de Lucia voltak a partnerei. Egyébként egész hosszú és eredményekben gazdag pályáját az akusztikus és az elektronikus zene közötti váltakozás jellemezte. Így formációi is minduntalan megújultak, tehetséges zenészek tucatjait fedezte fel és alkalmazta. A jazz-rock, a fúziós- és világzene minden kiválóságával játszott és/vagy lemezt készített.

Felfokozott érdeklődéssel várjuk a nagy gitárművésznek és társainak koncertjét november 30-án este az Erkel Színházban!

 A norvég fellépésen a beállás (november 23.):

 

Fotó: GetCloser