fbpx

Ha augusztus, akkor Paloznak és Jazzpiknik

2022. június 07.

Fesztiválok sora jelzi, hogy itt a jazznyár a Balaton körül: a július eleji VeszprémFest, Művészetek Völgye és Balatonboglár után augusztus elején következik 10. Paloznaki Jazzpiknik, melynek fellépőit nemrég jelentették be. Az ő nyári specialitásuk kezdetektől a jazz, funk, soul szentháromsága változatos popos öntettel szervírozva. Idén a „Nagy találkozások” jegyében minőségi a jazzkínálat.

Az augusztus 4-től 6-ig zajló Jazzpiknik négy helyszínen párhuzamosan zajló koncertjei közül feltétlenül ajánljuk az első nap a Nagyszínpadon fellépő Richard Bona & Alfredo Rodriguez Bandet. Az afrokubai zene világszínvonalon. Bona és Rodriguez Quincy Jones révén ismerkedtek meg, együtt játszottak Rodriguez Tocororo című albumán, ezúttal új közös lemezük világturnéjának egyik állomása lesz a paloznaki koncert. Utánuk lép fel a brit soul és R&B énekes-dalszerző, Emeli Sandé, az első BRIT Awards díj nyertese, aki a londoni olimpia nyitó- és záróünnepségéről is ismerős lehet.

Augusztus 5-én a ’80-as, ’90-es évek legnépszerűbb brit énekesnője, Lisa Stansfield érkezik a Jazzpiknikre a popos soul élő legendája.

Augusztus 6-án, szombaton pedig – fogalmazhatunk úgy – hogy a chicagói Earth, Wind & Fire Legacy, vagyis minden idők legsikeresebb soul-funk-R&B zenekarának autentikus utódai lépnek fel. Az Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience bevallottan ezt az örökséget viszik tovább magas színvonalon.

A jubiláló pikniken a 2017-ben Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jelesei lépnek fel - mint Éles Gábor vagy Premecz Mátyás triója - de idén is kaptak helyet popzenekarok. A többi színpadon is hallhatóak lesznek kedvencek és jazz is, mint a Peet Project, a Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo és a Szabó-Gyányi Quintet, valamint Szalay Gábor bossa nova duója is a fellépők között lesz.

A másik szimpatikus hagyomány is folytatódik: a tehetségkutatókon feltűnő új hangok bemutatása. A Hangfoglaló Programból érkezik a Pandóra Projekt és az Abel Marton Nagy’s Cosmos Band, a Pezsgőteraszon fog zenélni a Fülesbagoly Tehetségkutató idei díjazottja, az Ineffable. Az Ocsovay Damján Trió pedig a 2022-es Müpa Jazz Showcase-en nyerte el a "10. Paloznaki Jazzpiknik" különdíját, aminek része egy itteni fellépés is.

  

 

Fotó: Irk Réka, Jazzpiknik

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
28
Dátum : 2021. aug. 28.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005