fbpx

Érden érdemes…

2022. szeptember 11.

A komoly élettapasztalattal rendelkező olvasó még emlékezhet a múlt századi szlogenre.
Szerzője nem is gondolhatta, hogy a 21. században ez megvalósul!

Idén nyolcadik alkalommal élvezhetjük az AVL-Érdi Jazz Fesztivál a műfaj minden területét felölelő kínálatát. A helyszín a Magyar Földrajzi Múzeum kertje, ott is az egykori kocsiszín. Hangulatos, nyugodt környezet a különféle zenei élmények befogadására. Irk Réka szervező széles körből meríthet, hiszen szerencsére gazdag a hazai kínálat.

2022. szeptember 9-én az esti program: Oláh Kálmán Quartet feat. Pecze Balázs lemezbemutatója. A Mosaics címen megjelenését a lengyel-magyar Felczak Alapítvány támogatta.

A lengyel közreműködőket kiváló hazai muzsikusok pótolták, így a felállás:

Oláh Kálmán – zongora, Oláh Kálmán Jr. – szaxofon, Lakatos Pecek Krisztián – bőgő, 

Balázs Elemér – dob, vendég: Pecze Balázs – trombita

A szerzemények zömmel Oláh Kálmán és Jr. művei (micsoda apa-fia program, de hallhatunk Piotr Wojtasik kompozíciót is. Ő a CD-n közreműködő trombitás.)

Oláh Kálmán: Chopin-fantasy műve nyitotta az előadást, melyet két preludium ihletett. Invenciózus mű, mely megmutatta a muzsikusok egymásra figyelő, egymást inspiráló képességeit. Emlékezetes marad a szaxofon és bőgő a két témát bemutató összhangja és a zongoratémákra épülő romantikus szólója.

Piotr Wojtasik: Reflection-ja következett. Itt a trombita hozta a témát, melyet ügyesen járt körbe a szaxofon, közös játékuk élvezetesen színesítette és közrefogta a zongora- és trombitaszólót

Oláh Kálmán Jr.: Donatella Az ifjú komponista korát meghazudtoló érettséget mutat zeneszerzés és előadás terén egyaránt. A lendületes darabban a klasszikus összhangzattanra épülő harmonizálásban hallottunk fúvósoktól témát, zongora és bőgő szólót.

Oláh Kálmán: Kodály Impression A szerzőtől már megszokott elmélyült és újszerű harmóniákat használó magabiztos hangszeres tudást sugárzó intro után a Kodály által inspirált témát körüljáró, hangulatilag azt követő szólókat hallottunk szaxofonon, zongorán.

Oláh Kálmán Jr.: Impromtu Chopinnek dedikált mű, mely hangulatilag tényleg az. Ezt kiemelte a tompítós trombita, a romantikus elemekkel színezett zongoraszóló.

Oláh Kálmán: Polymodal Blues Ismert mű. Sok felállásban játszották már, hozta a kötelezőt és méltó lezárása volt a koncertnek. A mostani előadásban nagyobb teret kaptak a felelgetések, főleg a zongora és dob között.

A közönség végig nagyon élvezte a műsort, hangos tetszésnyilvánítással jutalmazta a darabokat és az egyéni teljesítményeket egyaránt. Számomra különösen meglepő volt, hogy a korosabb helyi hallgatóság ennyire lelkes és értő közönségnek bizonyult.

 

A vastapsot a zenekar egy könnyedebb ujjgyakorlatnak számító sztenderddel hálálta meg (Monk: Round Midnight).

A helyszínen meg lehetett vásárolni a CD-t, úgyhogy a műsor utáni gratuláció átváltozott spontán dedikálássá. Dresch Mihály is szuperlatívuszokban beszélt a hallottakról, mikor gratulált zenésztársainak. A közelgő Müpa koncert kapcsán kérdeztem tőle, hogy készülnek? Mire a válasz: „Ezután lehet, hogy lemondom.” Remélem tréfa volt…

Szóval irány Érd, még van egy nap, mert Érden érdemes…

 

 

Érdi Jazz Fesztivál, 2022. szeptember 9.

Fotó: Lázár Miklós

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005