fbpx

Fesztivál a Homokháton: immár a 9.

2022. szeptember 27.

Tiszakécske fesztiválváros, bár sem a lakói, sem a rendező szerv tudatáig ez még nem jutott el. Így esett, hogy az eseményt a művelődési ház alig plakátolta ki a városban! Ezért történhetett, hogy ez a zenei esemény az elmúlt évek nézőszámát eléggé – nagyon! - alulmúlta.

Szeptember 17-én tehát 17.30-kor a helyi Rambler zenekar programjával kezdődött el a zenei ünnep. A Szabó Gábor életművét ápoló zenekar 11 számot játszott az életműből. Kispál Gyula (gitár), Bagi László (gitár), Nagy Dénes (nagybőgő), Nagy Csaba (dobok), Fekete Attila (ütőhangszerek) Szabó átmeneti {crossover}, funky és fúziós stílusú dalaiból játszott elsősorban, de a latin-rock és a jazz is képviseltette magát (a teljesség igénye nélkül): Just a little communication, Devided city, Gypsy queen, Lady in the Moon, People, Spellbinder, Breezin’, Mizrab. A zenekart ismerve: most a magas színvonalú, átérezve előadott számok közül a legnagyobb teljesítmény a Lady Gabor ihletett, pontosan tagolt előadása volt. A két gitáros szólói élvezetesek, izgalmasak voltak; Bagi László olykor virtuózan – és a számok hangulattához illően! - szólózott.

A Kurina Duo két ember újraindult társulása. A zseniális magyarkanizsai (Szerbia) gitáros Kurina Kornél és a szegedi Hegyi Viktor (basszusgitár) társulása idén Szegeden mutatkozott be egy nagyszerű koncerttel (No Milk Today presszó). A jazzsztenderek ihletett előadása a gitáros által még úgy is az est egyik legjobb produkciója lett, hogy a – tényleg nagyszerű – basszeros kissé indiszponáltan, pontatlanul kísérte a darabokat. Csöppet sem mellékesen: Kornél már szinte hazajár Tiszakécskére, hiszen – amellett, hogy a Kispál Gyula egyik gitártanára volt – már majd 12 éve rendszeresen muzsikált a városban: általában 2 évente… Különféle egyéb formációk után ez volt a negyedik fesztiválfellépése.

A harmadiknak fellépő In memorian Chet Baker trió nem elsősorban Chet Baker szerzeményeit játszotta, hanem inkább a trombitás repertoárjába tartozó darabokból szemezgetett. A némi népművelői tevékenységgel megspékelt koncerten – minden szám szerzőjéről és történetéről szólt pár szót a trombitás – igazi jazz szólt. A Sári Szabolcs (trombita, ének, köznevelés), Heigl László (nagybőgő) és Várvölgyi Szabolcs (gitár) 7 száma – többek között: Tenderly, After you’ve gone, Line for Lyons – eljátszásával élvezetes produkciót nyújtott. Talán megjegyezném még, hogy a kitűnő trombitásnak az énekhangja kissé erőtlen és színtelen volt aznap, továbbá a tényleg jó gitáros egy kissé öntörvényűen, nem mindig a bakeri világhoz kapcsolódóan kezeli a hangszerét…

Az utolsónak fellépő Fenyves Quartet megint vegyesebb műsort hozott, hiszen az indító lagzi-zene után is következett még két könnyebb (pop-jazz, átmeneti) stílusú darab, mielőtt a fúziós, a modern szving és a latin jazz stílusú darabokkal már a fesztivál hangulatához illő dalokkal szerepeltek. A tagok; Fenyves Márk (gitár), Benkő Dávid (orgona), Mihalik Ábel (dobok) és Miskolczi Márk (basszusgitár) 9 saját számot játszott, zömmel a megjelenés előtt álló negyedik lemezükről. Játékuk könnyed, sodrólendületű volt, gitárközpontú darabokkal. Fenyves Márkra érdemes lesz még figyelnünk.

A műsorösszeállítás és a konferálás ezúttal is Kispál Gyula vállain nyugodott. Viszont szervezőként elgondolkodtatta az, hogy mind a fellépők, mind a közönség a klubméretű helyekben érzi magát otthonosan, ezért a fesztivál legközelebb valamely alkalmas klubban kerülhetne megrendezésre!

Mondanám: remélem, meglátjuk!

 

Tiszakécske, 2022. szeptember 17.

Fotó: Libisch Károly

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
24
25
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005