fbpx

Szenzációs hangulat az idei Jazzkanizsán

2022. november 07.

A várakozásoknak megfelelően nagy érdeklődés övezte az idei Jazzkanizsa programját Nagykanizsán. A jazzfesztivál pótló egynapos rendezvényt 2016 óta tartják a Zala megyei városban. A koncerteket ezúttal a városi jazzklub állandó helyszínén a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartották. Az idei rendezvényen három együttes mutatkozott be.

A koncertekre érkezőket igazán megható kép fogadta a ház előterében, ahol a nemrég elhunyt Kiss Zoltán „Hagyma” szállítóra és producerre, valamint a hazai jazzélet géniuszára Szakcsi Lakatos Bélára emlékeztek. Értük égtek a gyertyák és a fotók is rájuk emlékeztettek. Mindkettőjük jelentős szerepet töltött be a nagykanizsai jazzéletben!

A közönséget a rendezők nevében Kovácsné Mikola Mária a Nagykanizsai Kulturális Központ igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy minden nehézség ellenére szeretnék a nagykanizsai jazzfesztiválok szellemiségét továbbvinni. Ennek jegyében az első Nagykanizsai Jazz Hétvége 50 éves évfordulóját széles intézményi és társadalmi összefogással, méltó módon kívánják megünnepelni. Ezt követően Vámos Béla a Kanizsa Big Band vezetője osztotta meg gondolatait. Amint azt a friss Megyei Príma díjas együttes vezetője elmondta: Nagykanizsán nagy támogatottsága van a jazz műfajának. Személyes hangú visszaemlékezésében a régi jazzfesztiválok hangulatát és élményeit osztotta meg a zsúfolásig telt terem közönségével.

JazzKanizsa

 Az estet a fiatal jazzgeneráció új csillaga Orbay Lilla és quintetje nyitotta. Műsorukban híres jazz szerzemények és Orbay Lilla saját kompoziciói hangzottak el. Kellemes hangulatú repertoárjukból talán csak egy szám lógott ki. A dinamikus, sodró lendületű számok mellett latinos szerzemények is elhangzottak. Orbay Lilla zongorajátéka és éneklése mellett Stummer Márton gitárjátéka, Sebestyén Patrik trombita, szárnykürtjátéka volt meghatározó. Richter Ambrus dobos pedig fokozatosan pörgött fel és a koncert közepén már markáns játékkal hívta fel magára a figyelmet. A quintet állandó bőgőse Orbán György helyett Miskolczi Márk ugrott be és remekül helyt állt. Orbay Lilla rendkívül magabiztos, ötletgazdag előadásmódja és maga a hangszerelés igazán elismerésre méltó.

JazzKanizsa

JazzKanizsa

JazzKanizsa

A következő formáció hangzásában unikális a hazai jazzpalettán. A Gyárfás-Premecz Organ Trio műsora egy zenés időutazás a régi nagyhírű Hammond orgonisták és a legendás jazzgitárosok emlékét idézve. Az Organ Grinder’s Suite CD lemezbemutató koncertjén ebből kapott ízelítőt a lelkes közönség. A koncerten a 40 éve elhunyt világhírű magyar gitáros, Szabó Gábor emlékének is adóztak egy szám erejéig. Gyárfás István Gyafit igazán nem kell bemutatni a jazzt szeretőknek, hiszen megannyi formációval járja Magyarországot és a világot. Kiváló gitárjátékos, s emellett jó humorú vidám örökifjú. A trió tagja, Jeszenszky György már többször játszott Nagykanizsán és az idei Jazzkanizsán sem okozott csalódást. Pontos és magas színvonalú dobolására méltán kapott tapsokat. Itt és Juhász Gábor triójában is kiemelkedő játékot produkált. A Hammond orgonán játszó Premecz Mátyás hangzásvilága, improvizációi pedig úgy hiányoztak eddig, mint nyári kánikulában az eső!

JazzKanizsa

JazzKanizsa

JazzKanizsa

JazzKanizsa

JazzKanizsa

Az estet a meghirdetett program szerint Juhász Gábor gitáros triója zárta, de hátra volt még egy meglepetés. Juhász Gábor habitusában más, mint az előtte fellépő Gyárfás István és ez a műsor összeállításban, valamint a gitárjátékban is visszatükröződött. Juhász Gábor szenzitív egyéniség, igazi filantróp. Ez eddigi életútján, szerzeményei hangzásvilágán is tetten érhető. Mostani repertoárjukat Juhász Gábor új kedvtelése - naprendszerünk bolygóinak tanulmányozása - ihlette. Vajon miként hatnak a bolygók az emberekre, milyen érzelmeket váltanak ki és ezt a zene nyelvén miként lehet megfogalmazni? Erre kereste a választ a nagyszerű gitáros, szerzeményeivel és társaival ezt mutatta meg. Partnerei Jeszenszky György - dob és Kovács Zoltán - bőgő voltak.

JazzKanizsa

JazzKanizsa

JazzKanizsa

A nagy sikerre való tekintettel következett a ráadás, ami igazi meglepetésekkel szolgált. Az első az volt, hogy Juhász Gábor a Gyárfás-Premecz Organ Trio tagjait a színpadra hívta egy közös játékra. A másik pedig az volt, hogy a Nagykanizsán született világhírű zeneszerző Sigmund Romberg – születési nevén Rosenberg Zsigmond - örökzöldjét a „Softly, As In A Morning Sunrise”-t játszották el közösen, ezzel is kedveskedve a hálás közönségnek. 

JazzKanizsa

JazzKanizsa

Összegzésképpen nyugtázhatjuk, hogy egy kiváló programot sikerült összehozni a Kanizsai Kulturális Központnak. Köszönet érte Kovácsné Mikola Mária igazgatónak, Godinek Ibolyának és a technikai dolgozóknak. Ami az előadók kiválasztásán, előadásukon túl a siker záloga az a nagy háttérmunka, a közönségszervezés, ami ezúttal is visszaköszönt. Akár egy jó színházi előadás. Jól felépített profi munka volt!

 

 

Nagykanizsa, 2022. november 5. 
Fotó: Halász Gyula

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
27
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005