fbpx

A Karib-tenger muzsikusai

2022. november 14.

A Kazinczy utca Király utca felé eső végében nyílt Mika Tivadar végül nem élte túl a Covid alatti kényszerszünetet. Az új vezetőség Mitico néven latinos designnal keltette életre a századfordulón ércöntödeként és fémárugyárként szolgált épületből kialakított legendássá vált mulatót, folytatva annak élőzenés hagyományait. Múlt pénteken az új arculathoz igazán passzoló zenekar, az Elsa Valle & Bakary a koktélokhoz forró karibi hangulatot, és ami a folytatáshoz nem mellékes, debütáló koncertjükön dugig teltházat hozott.

A Magyarországot otthonának választott kubai énekesnő zenekarai, a népesebb, több tagból álló Afrocando és a Latin Jazz Syndicate mellett, a leginkább vendéglátóbarát, többnyire az énekesnőt trió felállásban kísérő Bakary szintén komoly sikerekkel büszkélkedhet. A formációban játszott Tzumo Árpád, Hárs Viktor, Kőszegi Imre, és játszott már több alkalommal a Mitico színpadán fellépett Petz Bálint és Fábry Adonisz is.

Petz Bálintra Omar Bashir, az oud, azaz az arab lant hazánkban élő mesterének zenekarában figyeltek fel igazán, de klasszikus tanulmányai után érdeklődése a spanyol-flamenco felé is kitárult. Paco de Lucia és Al di Meola követőjeként Európa-szerte rangos fesztiválokon lépett fel, számos színházi munkái közül pedig az Udvaros Dorottyával létrehozott előadás mindenképp említendő. Az, hogy a latin-amerikai zene is közel áll hozzá, csakúgy, mint ezen a koncerten, már csaknem két évtizede, mikor először csatlakozott Elsa zenekarához, kiderült.

Fábry Adonisz 2019-ben, a Magyar Jazz Szövetség a 35 év alatti tehetségekből álló zenekarok számára kiírt VII. Jazz Combo Versenyen első helyezett Bolyki Tamás Quartet dobosaként aratta első sikerét, majd a következő évben a járvány miatt elhalasztott, 2021-ben rendezett versenyen is dobogós lett a második helyen végzett Oláh Kálmán Jr Banddel, és emlékezhetünk rá a két nemzetközi versenyt is megnyert a fiatalokból álló csapat, a D.A.S. Trióból is.

Az este hétkor kezdődött koncert műsorterve laza vázra épült, a számok hossza, sorrendje az előadás közben alakult, a pillanatnyi hangulat, benyomások és a közönség visszajelzései szerint. Lassú altatásból, lágy szellőként induló tempóból hirtelen vad, akár őrületbe vezető fergeteges zuhatag tört elő, majd a kihagyhatatlan „Bésame mucho” széllé szelídítette a hurrikánt.

Elsa volt ártatlan és szűzies, volt buja és kacér, volt esendő és volt büszke. Szabadon csapongva énekelt a szerelemről, a csalódásról, a mindennapi élet apró örömeiről, és mindarról, ami a közönségtől inspirálva eszébe jutott. Testbeszéddel kísért énekét azok is érthették, akik nem tudtak spanyolul. A gördülékenyen folyó csapongást persze az egész repertoárt jól ismerő, a váltásokra tökéletesen reagáló muzsikusok, a showban az epizód szerepből olykor finom érzékkel előlépő, Petz Bálint és Fábry Adonisz játéka biztosította.

 Elsa előző koncertjeihez hasonlóan, magával ragadta a közönséget, igazi latin fesztiváli hangulatot teremtett. A végén sokan táncra perdültek, de a hozzám hasonló falábúak is mosolyogtak egymásra, és rájöhettünk, mindannyian régi ismerősei vagyunk egymásnak, csak éppen eddig nem találkoztunk. Köszönet érte!

 

Mitico, 2022. november 4. 

Fotó: Somogyvári Péter

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005