fbpx
Print this page

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem félévi vizsga – 2. nap // 2023

2023. január 18.

Egy héttel a Bartók konzi  félévi vizsgakoncertjei után az egyetemisták következtek, hogy bemutassák tudásukat. Örömmel láttam, hogy az előző hétről sok ismerős arc volt jelen a koncerteken.

 

Miután Bacsó Kristóf tanszékvezető megkért, hogy ne írjak a koncertekről, csak az Érdi Jazz Fesztivál miatt mentem volna be a BJC-ben tartott félévi vizsgakoncertekre, hogy a szeptemberi fesztiválra megtaláljam a fellépő zenekart. Ám egy hete a Müpában egy koncert után az egyik mesterszakos hallgató meghívott a vizsgakoncertjére, és engedélyt is adott rá, hogy írjak róla. Szabó Máté zeneszerzés szakon tanul. Pont négy éve ezt írtam az akkori fellépéséről:

„Hatodikként Rozbora Ádám, Márkosi András, Lovász Barnabás, Szabó Máté, Szepesi Ferenc quartetje és quintetje lépett színpadra. Két standardet játszottak, majd egy saját számot Szabó Mátétól. Talán amiatt, hogy a rock után egy kicsit nyugodtabb vizekre eveztünk vagy talán valóban nagyon erősre sikerült ez az utolsó saját szerzemény, de nekem ez volt a csúcspont. Jó soundja volt a bőgőnek, a zongorista és a trombitás fantasztikusan játszott. A harsonás Szepesi Ferenc már végzett klasszikus szakon, ez nagyon érződött a játékán, profi. Márkosi Andris pedig dobon végig jó kíséretet adott a zenekarnak. Egy szó, mint száz, tavaly májusi vizsgakoncertek után, a januári koncertek sokkal izgalmasabbak voltak, több improvizáció is kitűnt.”

Szerencsére nem okozott most sem csalódást a kevesessé ismert zongorista és a saját kompozíciója, sőt az utolsó dalt sikerült úgy átírni, hogy rá sem ismert a közönség. A vizsgakoncert másik három szereplője sem volt ismeretlen olvasóink számára, hiszen a basszusgitáros Usztics Dániellel pár napja készült interjú, aki most is remekelt, testvére Péter gitározott, aki úgyszintén fellépett tavaly a Harmónia Jazz Csillagvizsgálóján, és akinek játéka nagy élményt nyújtott, valamint Veininger Kristóf, aki már többször meghívást kapott tanárai javaslatára a Harmónia koncertjeire, és akit meg is ’vizsgáltunk’ már három éve. A dobnál Siklós Kornél foglalt helyet.
Három számot adtak elő, ebből két jazz standardet, a „John’s Abbeys”-t Bud Powelltől és a „Honeysuckle Rose”-t Fats Wallertől. Ez utóbbit először Deseő Csaba fantasztikus előadásában hallottam (emlékeim szerint), na de a tegnapi egész más ritmusban és hangszerelésben volt hallható, már csak kongás kellett volna. Igazából megújították ezt a jól ismert standardet, és izgalmas új, fiatalos világot teremtettek köré. A két standard között Máté saját lírai, szépen felépített kompozíciója hangzott el, a „Rural Dance”, ami egy kicsit lecsendesítette, elgondolkodtatta a jelenlévőket. Nemcsak a dal, hanem a hangszerelés is - szerintem - bravúros volt. Kitűnő szólókat hallhattunk és a zenekari egység is rendben volt, nagyon élvezhető előadást kapott a közönség. Tálas Áron volt a felkészítő tanáruk, amit meg is köszöntek neki. Gratulálok a többi egyetemi tanárnak is a munkájukhoz! Novák Marcinak pedig köszönet a jó hangért és fényért!

A nap folyamán két női hangszeres zenész is fellépett, nagy öröm volt látni újra Jákli Zsófit, aki tavaly még a Bartók Konziban erősítette a nők mezőnyét. A zongoránál pedig Várhelyi Diána remekelt.
Bangó Adrienne is a tegnapi fellépők között volt, akinek ez az első éve az egyetemen, és aki két éve megnyerte az Év fiatal jazz-zenésze versenyt, márciusban Horváth Balázzsal lép fel a BJC-ben, de a londoni 606 Clubba is kapott meghívást.

Ma ismét folytatódnak a vizsgakoncertek, először az egyetem big bandje fog fellépni László Attila vezetésével, majd még öt zenekar várja az érdeklődőket.

De jó lenne, ha ezek a koncertek is, ahogy a fiatalabbaké (konzi), este 6-kor kezdődnének, így a munka után talán többen megnéznék őket, mint koradélután. Talán nem lenne rossz, ha a közönséget megszoknák a jövő jazz-zenészei.

Bejan Norbert -zongora, Huszti Boldizsár - trombita, Pongrácz Benedek - gitár, Usztics Dániel - basszusgitár, Siklós Kornél-dob
Felkészítő tanár: Tálas Áron

 

 Szabó Máté - zongora, Veininger Kristóf - szaxofon, Usztics Péter - gitár, Usztics Dániel - basszusgitár, Siklós Kornél - dob
Felkészítő tanár: Tálas Áron

 

Bangó Adrienne - ének, Horváth Szabolcs - zongora, Vörös Zsolt – basszusgitár, Éles Máté – dob
Felkészítő tanár: Oláh Tzumo Árpád

 

Neuschl Armand - zongora, Vörös Zsolt - basszusgitár, Szabolcsi Bence - gitár, Fábri Adonisz - dob
 Felkészítő tanár: Tálas Áron

 

Várhelyi Diána - zongora, Nagy Martin - szaxofon, Hammer Gábor - trombita, Jákli Zsófi - basszusgitár, Mészáros Magor - dob
Felkészítő tanár: Csuhaj-Barna Tibor

 

 

Budapest Jazz Club, 2023. január 17.

Fotó: Irk Réka