fbpx

Groove, virtuozitás és lendület László Attila ünnepi koncertjén

2023. január 22.

Fordulatos és sokszínű műsor fogadta a Müpába érkező 450 embert a László Attila 70 – Time to Groove című koncerten. A júliusban 70. életévét betöltő zeneszerző, gitárművész még sokszor és sok helyen fogja ünnepelni kerek születésnapját, viszont a január 11-eit nehéz lesz túlszárnyalni.

László Attila 70

A koncerten a mai magyar jazzélet legnagyobbjai léptek fel, de a fiatal tehetségekből sem volt hiány, négy fúvós, három dobos, két zongorista, egy basszusgitáros, három énekes, és maga az ünnepelt gitáros fogadta a közönséget egy kitűnően megszerkesztett műsorral. A Jazz.hu szakmai portál sokezres közönségszavazata alapján a legjobb zenekarnak választott László Attila Fusion Circus zenekar vezetője elmondta, hogy nem érzi hetvenévesnek magát, ami valószínűleg a zenének és a zenészbarátoknak köszönhető. A koncert első részében instrumentális darabok, a második részben énekes számok kerültek terítékre, persze mind, mind saját kompozíció volt.

László Attila 70

A Things és a László Attila Band nevű zenekarok - melyek a 80-as évek közepétől a kétezres évek elejéig működtek - tagjai léptek először színpadra. A zongoránál Oláh Kálmán, basszusgitárnál Lattmann Béla, a doboknál Szendőfi Péter, szaxofonon a Németországból egy napra hazatérő, Pork Pie Hatben megjelenő Tony Lakatos játszott. László Attila felsorolta az eredeti zenekar tagjait is, és vidám történetekkel fűszerezte a zenék közti szünetet. A második, „Good Luck” és harmadik „Soul to Soul” című számban a legfrissebb formáció három fúvósa is csatlakozott a nagy öregekhez: Pecze Balázs, Soso Lakatos Sándor és Csapó Krisztián, akiknek összjátéka pompás volt. Mindegyikben fantasztikusan jó szólókat hallhattunk Oláh Kálmántól, Lattmann Bélától, Tony Lakatostól, az ünnepelttől és Szendőfi Pétertől, akit még ilyen szenzitíven, halkan nem is hallottam dobolni.

László Attila 70

László Attila 70

László Attila 70

Ezután helycsere következett, és a dobokhoz Borlai Gergő ült, a zongorához, helyesebben a billentyűkhöz Oláh Tzumo Árpád. Az új összeállítással az It’s Already That, a Basking Tiger és a Waterloo hangzott el. A középső, lírai darab kivételével, Soso irdatlan jó improvizációit és Borlai hosszú dobszólóit hallgathattuk meg. Az első rész több mint egyórás volt, majd szünet után az énekesek érkeztek sorban a színpadra.

László Attila 70

László Attila 70

Először Veres Mónika, Nika R’n’B-s, dögös hangjával énekelte el az anno Torita Quick (aki a szöveget is írta) által előadott „When You Came”-et, majd egy Cserháti Zsuzsának írt szerzeménnyel folytatták. A második rész első felében a Fusion Circus állandó dobosa, Zombori Atus dobolt.

László Attila 70

A következő két számra Szőke Niki jött be, jó volt ismét hallani, ahogy jazzt énekel gyönyörű, alt hangján, a „The Only One”-t és a „Correspondence”-t adták elő. Utóbbi egész megváltozott Niki hangszínével, számomra jó irányba, sokkal érzékibb lett.
Ezután Charlie-számok következtek az énekessel, László Attila legismertebb és legsikeresebb szerzeményei közül. Ezeket a koncerten a fúvós kórus jazzesítette kicsit meg, és Borlai Gergő is visszaült a hangszere mögé.

László Attila 70

László Attila 70

Ahogy mondják, ha egy puska a színpadon van, az előbb-utóbb el fog sülni, a dupla dob ott állt végig a színpad közepén, és hol egyikhez, hol másikhoz ültek oda a dobosok, de végre megtudhattuk, miért van belőle kettő. Borlai melletti dobhoz Zombori Atus ült le, amiből a már rendszeres koncertre látogatgatók tudhatták, itt valami elementáris dob party, ünnepély fog kezdődni.
A legutolsó számra mindhárom énekes visszajött a színpadra, és előadták a legújabb Charlie lemezről az „Az nyer, aki nevet” című számot. A végére pedig egy óriási dobos párbeszédet, őrjöngést hallhatott a nézősereg a két fantasztikus dobostól.

László Attila 70

László Attila 70

A közönség vastapsban tört ki, és nem engedték el a zenekart, így a végére maradt a jazzre érkezőknek még egy fülbemászó ajándék dal, dallamtapadó témával, a „Turn to East”, amiben újra a zongora mögé ült Oláh Kálmán, beállt ismét Tony Lakatos szoprán szaxofonozni, és Sosoval egy virtuóz szaxi játszma kerekedett, majd Borlai mellé beült Szendőfi Péter, és egy újabb zseniális dobpárbaj vette kezdetét, amivel le is zárták a két és fél óra zenefolyamot, ami egész biztos, hogy sokáig megmarad a közönség emlékezetében.

László Attila 70

László Attila 70

László Attila rengeteg maradandó darabot írt a jazz-zenében, már fiatalok is előszeretettel játsszák muzsikáit. Biztos több születésnapi koncertje is lesz az évben, egyről biztosan tudok, akit érdekel, már most vésse be a naptárba, június 2-án a Harmónia Jazzműhely meghívására, a barátaival fog a BJC színpadára állni a jazzgitáros. De már idejében boldog születésnapot kívánok a szerkesztőség nevében!

 László Attila 70

Müpa, 2023. január 11.
Fotó: Sztraka Ferenc

 László Attila 70

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005