fbpx

Elénekelt történetek

2023. máj. 09.

Üde színfoltot hozott a JazzFest programjai közé utólag bekerült, magát gitáron kísérve saját szerzeményeit éneklő Marija Csuprinenko Hunyadi térre meghirdetett, péntek délutáni koncertje.
Nem először járt nálunk, tavaly például fellépett a 40 országból 75 dokumentumfilmet bemutató Verzió fesztivál megnyitó estjén a Trafóban. Most a fesztivál támogatói között szereplő Cseh Intézet meghívására érkezett, és csütörtökön a vége felé be is szállt a Fonóban a pikáns és egyedi, közös improvizációkra épülő zenét játszó Tara Fuki hölgyduó koncertjébe.

Hogy mit tart életében említésre méltónak a kijevi Malij Színház drámai szerepei mellett sokat koncertező színésznője, a fesztivál honlapján frappáns tömörséggel foglalta össze: „Hello, a nevem Mariia Chuprynenko (ő nevének angol átiratát használta – szerk.), ukrán énekesnő és dalszerző, valamint színésznő vagyok. Ukrajna legszebb részén, a Herszon régióban születtem, de több mint egy éve az orosz hadsereg megszállta ezt a területet. Most Kijevben élek.” Eddigi élete 28 éve során vele történt többi fontos eseményt dalaiban mesélte el.

Mesélt gyerekkoráról, az első szerelemről és édesanyja öröméről, mikor színésznő lett. A városról, ahol felnőtt, a kirándulásokról, a tájak szépségéről, barátnőivel megélt kalandokról, mindarról, amit egy fiatal, boldog, tehetséges lány megélhetett. Sütött a nap, jó idő volt, egyre többen állták, ülték körül, mosolygott. A dalok előtt angolul elmondta pár szóban, miről fog énekelni, de ez inkább nekünk, és pár turistának adott segítséget, a térre érkezők jó része honfitársa volt. Aztán énekelt arról is, amiről azt hittük, már nem fog megtörténni, errefele legalábbis nem. A mosoly eltűnt arcáról, szemében megjelentek az első könnycseppek. Hangjában nem volt gyűlölet, csak fájdalom. Kért egy papír zsebkendőt a közönségtől, megtörölte szemét.

Mosolya visszatért, megmutatta, a humor segít túlélni a fájdalmakat. Újra együtt tudtunk nevetni a fonákságokat szarkazmussal megénekelt pontos életmegfigyelésein, élveztük csapongásait. Bekonferálta az utolsó számot, de egyben szellemesen a ráadást is „kiprovokálta”. Azt mondta ugyanis, amikor a dalnak vége gyorsan lemegy a színpadról, de ha tapsolunk egy kicsivel többet, gyorsan vissza fog jönni, és eljátszik még egyet. A ráadás összejött, és Marija a végén is kicsivel nagyobb tapsok közepette búcsúzhatott. Elpakolta gitárját, még nem tudta, hogyan fog hazatérni.

Örültem, hogy ez a koncert bekerült végül a Budapest JazzFest programjába, annak ellenére, hogy Marija Csuprinenko kategóriákba nehezen sorolható zenéje nem jazz. A talán leginkább Cseh Tamás világát idéző dalai viszont elhozták a jazz UNESCO által is megfogalmazott legfontosabb üzeneteit, felhívták a figyelmet a kultúrák közötti párbeszéd és a kölcsönös megértés szükségességére. Összehoztak korban, térben, világnézetben, különböző embereket, egy befogadóbb, békés jövő reményében, a zene erejével. A nagyjából egyórás koncert este hatra véget is ért, kedves és szép élményekkel indulhattunk az esti koncertekre. A bőség zavarában a döntés pénteken különösen nehéz volt, a sokszínű zene szinte minden árnyalatában, a Zeneakadémián, a Jedermannban, a Fonóban, a Lumenben, az iF-ben is izgalmas koncertek vártak, és persze a fesztiválon kívül is zajlott a jazzélet.

 

 

Jazzfest Budapest - Hunyadi tér, 2023. május 5.
Fotó: Somogyvári Péter

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005