fbpx
Print this page

Jazz a járvány idején Nagykanizsán

2020. augusztus 25.

Azt hiszem az idei év örökké emlékezetes lesz a világon. Járványokhoz, természeti katasztrófákhoz, helyi háborúkhoz, az erőszak tombolásához és a klímaváltozás következményeihez alkalmazkodva évtizedek óta próbálunk életstratégiákat felállítani. Ebben az évben viszont olyan globális járvány hatásaival szembesültünk, ami több mint egy nagy felkiáltójel. A társadalmak mindegyik csoportját érzékenyen érintette a koronavírus okozta járvány. A kulturális élet területén dolgozók is komoly egzisztenciális válságba kerültek. Fesztiválok, színházi előadások, koncertek és egyéb tömegeket vonzó rendezvények lehetetlenültek el. Az alábbi beszámoló – a teljesség igénye nélkül - a Nagykanizsához köthető zenészekről és koncertekről szól.

A reményteljesnek indult helyi jazz-tavasz a Kanizsa Big Band koncertjének lemondásával kezdődött márciusban, a veszélyhelyzet kihirdetése után. Ezután folyatódott a lemondások sorozata a Vörös Niki Quartet koncertjének elhalasztásával. Ők április 30-án a Nemzetközi Jazznapon léptek volna fel. Ha az égiek és a földiek is úgy akarják, szeptember 11-én tartják meg a koncertjüket.

Fellépéseket kellett visszamondani az USA-ban élő Farkas Norbert bőgősnek, a Rotterdamban élő Kém Sándor bőgősnek, a Londonban élő Gayer Mátyás zongoristának. Utóbbi két zenésznek egy-két kisebb fellépés mellett maradt az online oktatás és a jam session-ök. A fiatal jazz-generációból Varga Dániel és Cseke Dániel szaxofonosok számára is komoly fejtörést okoz a jövő tervezése, a koncertek elmaradása. A járványhelyzet enyhülése lehetővé tette, hogy Tiborcz Iván jazz-kocsmájában újra elindulhassanak az örömzenék, amik folyamatos lehetőséget kínálnak a feltörekvő fiatal jazz zenészek számára.

 

Ennek jótékony hatása jelen van a helyi zenei életben is, hiszen egyre többen játszanak különböző formációkban. A Vámos Béla vezette Kanizsa Big Band tagjaiból verbuválódott alkalmi zenekar Takács Dániel bőgős szervezésében a Magyar Plakátház udvarán lépett fel június 27-én.

Másnap pedig a Kanizsa Big Band adott „Vírusirtó” koncertet a város főterén.

A kanizsai fiatal jazzesek törekvéseinek egy új gyümölcse a manouch jazzt játszó Les Pommes de Terres quartet, amelyben Buzsics László, Fülöp Szabolcs-gitárművész, zenetanár és Köves Kristóf gitározik, míg Takács Dániel bőgőzik. A kellemes hangulatú műsorok sorában igazán különleges élményt hozott a Giovanni Barber Shopban tartott jam session. Nyitó formációt a Gayer Mátyás - Kém Sándor duó adta majd újabb tagok szálltak be a zenés hajvágásba/borotválásba.

Az idei év legszínvonalasabb jazz műsorát a Bartha Mátyás - Gayer Mátyás jazz zongora duó adta  augusztus 23-án a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában.

Kettejük kétzongorás koncertjét csaknem tíz alkalommal élvezhette a közönség Budapest-Bécs-Nagykanizsa-Szentendre különböző helyszínein. A két briliáns technikájú zongorista Grazban tanult és itt lettek barátok. Később Gayer Mátyás Londonba települt át, míg Bartha Mátyás Bécsben él. A barátság és a közös tanulmányok teremtettek alapot arra, hogy hasonló zenei világukat két zongorával a pódiumon is bemutassák. Műsoruk, Billy Rose, Barry Harris, Bobby Timmons és Ray Noble egy-egy szerzeményére épült. Emellett saját szerzeményként Bartha Mátyástól a „Self Reflection” és az „A Minor Nocturne” hangzott el. Gayer Mátyás pedig a „Canazei” és a „Hommage To Cedar” kompozícióval rukkolt elő. Remek koncert volt.

A folytatás is jónak ígérkezik, hiszen a Vörös Niki Quartet után Bacsó Kristóf együttese lép fel Kanizsán, míg az év végén Borbély Mihály lesz a Kanizsa Big Band vendége.

Addig is: Que Sera, Sera

 

Nagykanizsa, 2020 nyara

Fotó: Halász Gyula