fbpx

Ron Carter Foursight Quartetje lép fel a Momban

2022. június 29.

A jazzbőgőzés legendája jön Budapestre koncertezni július 5-én a GetCloser meghívására, de nem a nosztalgiáé lesz a főszerep, hanem jazz örök megújulása ünnepének lehetünk tanúi.

Aki jazzlemezeket gyűjt, annak Carter régóta állandó vendég a nappalijában, hiszen az egyes statisztikák szerint 2500 lemezen hallhatjuk játékát (a Guinness-rekordok könyve 2221 felvételről tud). De a számoknak persze most sincs igazán jelentősége, a minőségnek annál inkább. Végiglapozhatja a Jazzenciklopédiát, aki beül a koncertre, mert Ron Chico Hamiltonnál, Eric Dolphynál, Thelonious Monknál és Cannonball Adderleynél kezdte, aztán bejátszotta magát a komplett jazztörténetbe Gil Evans, Lena Horne, Bill Evans, B.B. King, Dexter Gordon, Wes Montgomery, Eric Dolphy, Cannonball Adderley, Archie Shepp, Herbie Hancock, Antonio Carlos Jobim, George Benson, James Brown, Sonny Rollins, Stan Getz partnereként. Öt éven keresztül tagja volt Miles Davis legendás Classic Quartetjének is.

Az elmúlt években Carter két formációval lép fel, az egyik a Golden Striker Trio, a másik a Foursight Quartet, mellyel most Budára jön. Velük rögzítette élőben a stockholmi koncertet, ami 20-ban és 21-ben jelent meg két albumon. A Mezzo is előszeretettel tűzi műsorra koncertjüket.

Ron Carter rutinja bőven elég, hogy ne tévedjen a zenészek kiválasztásában. A formáció zongoristája a kanadai Renee Rosnes Joe Henderson tenorszaxofonos hívta először zenekarába, tagja lett a Wayne Shorter Bandnek, az SFJAZZ Collective alapító zenésze, 2012 óta pedig kihagyhatatlan tagja a Foursight Quartetnek. Jimmy Greene szaxofonos Beautiful Life albumát Grammy-díjra jelölték, játéka érdekessége a gospeles tónus és a neobop különös ötvözete, játszott Horace Silverrel, Freddie Hubbarddal, Harry Connick Jr.-ral, Avishai Cohennel, meghívta Kenny Barron, Dee Dee Bridgewater. A Jazzwise szerint „kétség kívül az elmúlt évek egyik legfigyelemreméltóbb fiatal tenorosa.” Payton Crossley dobos pedig Ahmad Jamal triójának tagjaként keltette fel a figyelmet, játszott Jimmy Scott-tal, John Basile-lal és a 1990-es évek vége óta kihagyhatatlan tagja Ron Carter formációjának.

A Foursight Quartet Miles Davis kreatív újító szellemiségének folytatója. A műsor alapja pedig az említett Ron Carter Foursight - The Complete Stockholm Tapes (2021) lesz.

Nem kell próféták előrelátó képessége ahhoz, hogy tudjuk, mi következik. Tessék felkészülni a legjobbakra!

További információ: https://getcloserconcerts.com/koncert/ron-carter-foursight-2021/

Fotó: GetCloser

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
28
Dátum : 2021. aug. 28.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005