fbpx

New Days Ahead / Budapest Jazz Orchestra – The Music of Daniel Hofecker // Egy magyar sikertörténet hozadéka

2023. március 23.

Hofecker Dániel eddigi fényes pályájáról és remek lemezéről könnyű és hálás feladat kritikát írni, mert ez egy igazi magyar sikertörténet egyik állomása, egy tehetséges és ambiciózus művész munkájának eredménye. Bizonyíték arra, hogy a szorgalmas, kitartó munka meghozza gyümölcsét/gyümölcseit.

Régen felfigyeltem a Harkány Big Band ifjú hangszeresére, az emlékezetes Budafoki Big Band fesztiválok valamelyikén vagy 15 évvel ezelőtt, ahová néhai Csányi Attila barátommal látogattunk el, mert mindketten elszánt big band rajongók voltunk (én még vagyok is). Dani élete kész regény, érdemes elolvasni a vele készült, honlapunkon 2021. október 2-án megjelent interjúját, valamint a lemezen is elhangzó Politics c. szerzeményének a Down Beat zeneszerzői versenyén a nagyzenekari kategóriában elnyert „Kiváló kompozíció” díjra vonatkozó híradásunkat (2022. május 6.)

A legszükségesebb információk az 1988-ban született kiváló trombitás-szárnykürtös, zeneszerző és hangszerelő hazánkfiáról. Saját bevallása szerint a BJO és a MAO koncertjeit látogatva Pécsett bűvölte meg a nagyzenekari jazz. Az LFZE alapszakot 2011-ben végezte el, majd a Kunstuniversitat Graz hallgatójaként 2017-ben jazztrombita előadóművészi, 2019-ben tanári, 2022-ben pedig jazz zeneszerzés-hangszerelési mester diplomát szerzett! A gráci évek nemcsak kiváló képzést, de kapcsolatépítést is eredményeztek. Rengeteg nemzetközi megmérettetésben szerepelt eredményesen, komponálási versenyeket nyert vagy jó helyezéseket ért el. Csak néhány nagyzenekar, amelyekben játszhatott: BJO, MAO, Tatabányai Big Band, Debreceni Big Band, a hamburgi Norddeutscher Rundfunk zenekara  (NDR), az UMO Helsinki Jazz Orchestra, Dobczyce Big Band stb.

A legkiválóbbaktól tanulhatott itthon és Ausztriában: Fekete Kovács Kornélt nevezi meg mestereinek sorában, majd a gráci évek során Jim Rotondi, Stjepko Gut, Jim McNeely, Bob Mintzer stb. Ami a hangszereléseket illeti példaképeinek sorában Count Basie, Thad Jones, a Duke Ellington-Billy Strayhorn páros és Bob Brookmeyer munkásságát említi. Nem rossz referencia…  Itt mondom el, hogy milyen nagyra értékelendő Dani azon hozzáállása, amely csak az igazán nagy művészek sajátja, hogy nem ragaszkodik körömszakadtáig egy stílusirányzathoz, műfaji besoroláshoz, „beskatulyázáshoz”. Itt van a most tárgyalandó modern nagyzenekari alkotás és egy másik – ha tetszik – véglet: a gráci nemzetközi csapat, a Cocquet Jazz Band táncra ingerlő swing zenéje 2017-ből, amelyben a Hofecker-fivérek önfeledt játékát is élvezhetjük (Isn’t This a Lovely Day c. lemezalbum) De örömmel szerepel a Jámbor Ármin Quintetben vagy a Nexus LineUp-ban is, nem is említve „kedvenc terepét”: a nagyzenekari jazzt.  

Jómagam mindenkor nagyra értékeltem a Budapest Jazz Orchestra munkásságát, ezt azzal „igazolhatom”, hogy számos koncertjükről írtam beszámolót az elmúlt másfél évtized során, nem is beszélve lemezeikről, amelyekről elismerő kritikáim a Gramofon és a Demokrata hasábjain jelentek meg. Csak néhányukat említve: BJO feat. Kevin Mahogany – Everything’s Alright, BJO meets Oláh Kálmán – Images, László Attila és a BJO – Magic City, vagy a könnyebb hallgatnivalók: az Aki autón járni óhajt, és Az utca napos oldalán. Nos, ez a kitűnő nagyzenekar vállalta fel a négy tételes szvitnek, valamint további négy Hofecker-opusznak és egy Irving Berlin örökzöldnek lemezre rögzítését, amely megérdemli, hogy minden egyes számról írjunk néhány gondolatot.

Az album első négy száma – a lemez címének megfelelően – egy napnak négy napszakát kifejező szvit. Az egyes tételek a hajnaltól a nappali órákon át a naplementéig és az éjszakáig mutatják be zenei eszközökkel az illető napszak hangulatát, jellegzetes vonásait. Egyébként a szvit interpretálásában szinte minden zenekari tag kap rövid szóló lehetőséget. A hajnalhasadást Mester Dániel klarinét- és Hárs Viktor bőgőjátéka mutatja be. A második és harmadik tételben Pataj György briliáns zongorajátékára figyelhetünk fel. A második tételben Zana Zoli, míg a harmadikban Meleg Tamás tenorja játszik fontos szerepet. A harmadik és negyedik tételben a szerző is bemutatkozik karakteres szárnykürt szólóival. Az „Éjszakát” pedig még Birta Miklós gitárjátéka is színesíti.

A lemez ötödik száma a Dániel által nagyra tartott Bob Brookmeyer tiszteletére született. Csak örülhetünk annak, hogy a fiatalok között is akadnak Danihoz hasonló muzsikusok, akik nem úgy állnak a műfajhoz, mintha az a 70-es években született volna. A neves ventil-pozános, zongorista-komponista-hangszerelő 1929-ben született, tehát kis híján fél évszázaddal korábban, mint Dani, de hősünk tudja, hogy mekkora szerepe volt a modern jazz kialakulásában. Nem véletlen, hogy a számban Pataj Gyuri zongoraszólója és Zana Zoli tenorja emeli a megemlékezés minőségét, hiszen Gyuri saját együttesével maga is mindig a műfaj leginkább időtálló irányzatát műveli, amelyet Brookmeyer is képviselt.

Hazánk történelmének alighanem legsötétebb fejezetét idézi a hatodik szám. A szóban forgó hely a versailles-i Grand Trianon palota egyik terme, ahol a számunkra oly’ tragikus trianoni diktátum aláírása történt. A gyászos esemény zenei kifejezése igazán hatásos: Zana Zoltán tenor- és a szerző szárnykürt-játéka nagyon eltalált.

A hetedik szám a már korábban is említett díjnyertes kompozíció, a „Politics”, amelyben Ismét Zana Zoli, valamint a dobos Serei Dániel és a kitűnő pozános, Schreck Ferenc remekel.

A következő két számban nagy élvezettel hallhatjuk Bolba Éva énekesnőt. A „Mr. S.G.” a nemzetközi jazzvilágban is magasan jegyzett szerb trombitás-szárnykürtös, Stjepko Gut tiszteletére született, aki Hofecker Dani mestere volt. Tekintettel a vokális darabra el kell mondani, hogy az angol szöveget J. Jovovic és K. Kaennikovic írták. A két hangszeres szólista: szárnykürtön maga Gut mester és pozánon Schreck Feri.  A hangszeres szólók után visszatér a vokál, mégpedig egy briliáns uniszónóval, majd szövegesen. (Ellentmondás a borítón, hogy az egyik információ szerint a Mr. S.G. c. számban Stjepko trombitál, a komplett setlistnél pedig flgh, azaz szárnykürt szerepel.  Ha fülem nem csal, ez bizony szárnykürt.)

Végül a mindenki által ismert és kedvelt jazzmelódia, a „Cheek to Cheek”, ami még a 30-as években egy Fred Astaire film betétdala volt, és azóta is szinte minden vokalista repertoárján szerepel. Mégis tud mind Bolba Éva, mind pedig a BJO újat nyújtani, valamint Zana Zoltán tenor- és Mester Dániel altszaxofon „párbaja” még emlékezetesebbé teszik a népszerű standardet. Hofecker Dani mesteri hangszerelésével igazán elmondható: „óbor új palackban”…

Gratulálunk az egész lemezhez és várjuk a folytatást!

 

Budapest Jazz Orchestra:  New Days Ahead – The Music of Daniel Hofecker         (BJO Records)

  1. New Day Suite: I. Dawnin’ 
  2. New Day Suite: II. Daytime
  3. New Day Suite: III. Sunset
  4. New Day Suite: IV. Night
  5. One for Beni
  6. La Galérie des Cotelles
  7. Politics
  8. Mr. S.G. (szöveg: J. Jovovic és K. Kacunkovic)
  9. Cheek to Cheek (Irving Berlin)

 

Budapest Jazz Orchestra:

Mester Dániel, alt- és szopránszaxofon, klarinét
Cserta Balázs és Dennert Árpád, altszaxofon, klarinét
Zana Zoltán,  tenorszaxofon, klarinét
Meleg Tamás,  tenorszaxofon, fuvola
Varga György,  baritonszaxofon, basszusklarinét
Tulkán Péter, Pecze Balázs, Ducsai Szabolcs, Koós-Hutás Áron, Hofecker Dániel,  trombita, szárnykürt
Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Kasza Nándor, harsona   Nagy Viktor Dániel, basszusharsona
Birta Miklós, gitár
Pataj György, zongora
Hárs Viktor, nagybőgő
Serei Dániel, dobok

 

Vendégművészek:

Bolba Éva, ének (8. és 9.)
Stjepko Gut, szárnykürt (8.)

 

Hofecker Dániel, minden szám szerzője (kivétel 9.), hangszerelője és producere.
A felvételek a Hungaroton Stúdióban készültek 2022. február 5-én és 6-án. A BJO vezetője és altszaxofon szólistája, Kollmann Gábor betegsége miatt nem játszhatott.

Meghallgatható: https://bfan.link/new-days-ahead • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005