fbpx
Print this page

Santa Diver – Coasts válogatáslemez

2023. január 08.

Számomra Kézdy Luca (hegedű, elektronika) neve nem hangzott eddig sem idegenül, de – vidékiként – nem kerültem el a zömmel fővárosi koncertjeire.

Eddig csak a Mini Akusztik World (szintén vinil) Bartók-lemezén megjelent játékát ismertem. Sajnos! És íme: most evvel a lemezzel egy kicsit tágult nekem a világ. És nemcsak a Santa Diver miatt.

          Tehát kezdem az elején! A Santa Divert, a klasszikus képzettségű hegedűművész állandó zenekarát 2007-ben Szesztay Dáviddal (basszusgitár) közösen alapította. Azóta – több-kevesebb folyamatossággal, a dobos helyén cserékkel, működtek.  Első 15 évük kivonata ez az első nagylemezük (azaz vinil lemez!), mely egy olyan válogatásalbum, mely az együttes eddig megjelent 4 lemezéről mutat nekünk 4 számot a 2008-2020 közötti évekből, ahol a lemez számai a megjelenés sorrendjében követik egymást.

Műfajilag a jazz határvidékén járunk: 2 szám fúziós zene, egy fúziózó rock, egy pedig rockos és modális hangvételű, kortárszenei futamokat is használó, ritmusrészlegében kissé határozatlan (azaz nem jazz és nem is beat\rock: leginkább pop). 3 dal stúdiófelvétel, egy pedig koncerten rögzült. Általában hegedű-basszusgitár-dob hármasai szólnak (+ elektronika), továbbá 1 számban hozzájuk egy billentyűs hangszeres és egy trombitás társult. Itt jegyzem meg, hogy a Moiras kiadónál már megszokott igényes – de sajnos angolnyelvű! – borító itt kissé pongyola lett, mert a közreműködők között Koós-Hutás Áron (trombita) és Szőnyi András (szintetizátor – hangszerkiírás nélkül, csak füllel azonosítva!) nevesítése elmaradt. Pedig az első szám (Guldenburg) igencsak tág teret enged a trombitás kibontakozásának (és a kíséretben a billentyűs hangszeresnek is). Az elektro jazz-rock – néhol már rock-jazz is! – stílusú darab igencsak húzós hangzásokkal izgatja a dobhártyámat. Ehhez Szesztay Dávid és Halmos András (dobok) a partnereik.

Az első lemez kiadása után nem sokkal a zenekar már hármasként működött, ahol a dallamhangszer (és basszus) mögött nincs harmóniai kötöttségeket adó billentyűs hangzás – azaz akkordhangszer. Így a második szám a koncertfelvételt tartalmazó Santa diver {Búvármikulás} című lemezről (2013.) került a válogatásba. Az Afro, stílusában fúziós, irányultságában etno/sima-jazz {etno/smooth} elegye, gitárszerű, pengetett hegedűvel kezdve, kezdetben és közben is szaharai ritmusrészleg-hangzással és parádés vonósrögtönzéssel, majd érzékeny lassú – már nem afro – középrésszel, majd a téma újbóli bemutatásával. E számban Kézdy és Szesztay mellett Sárváry Kovács Zsolt dobos szerepel.

A Deep diving {Mélymerülés} című albumról (2017.) A Santa’s song {A Mikulás dala} került a válogatásba. A lassú balladának olykor parádés dobütései felett a hegedű énekel, és a basszusgitártól is hallhatunk szólót, mielőtt a dobszóló következik… Ha ezt – a ritmusrészleg-játék – alapján jazznek minősíhetném, akkor a felvezetés alapján akár a modális alkategóriát is megkockáztatnám, de így inkább érdekes dallamvonalú popnak mondom. Innentől a dobokon Szegő Dávid játéka hallható.

A 68 pedig már – ritmusrészlegében legalábbis – latinos rockzene, némi jazz-rockos színezéssel. Parádés a dobos tevékenysége, illetve Kézdy Luca hegedűje gitárszerűen szól, még a vonóval megszólaltatott dallamok egy részében is. Kellemes a hegedű(?) kalimba-szerű játéka is (nyilván rájátszással vagy hanghurok-képzővel/sokszorozóval (loop) - a Blue horizon {Kék látóhatár} lemezről, 2020.)

Megint egy olyan lemezt találtam – és végre nem CD! – amely a verbális lehetőségeim határainak felülvizsgálatára is késztetett – és erre utaltam az első bekezdés végén! Persze, a 4 számból 2,5 - számomra is - vitriolos kritikám felett áll, de a modern zenei stílusok tanulmányozása is kellett, hogy a szavakkal való leíráson valamennyire megérthető legyen e zenét nem ismerők előtt is. Mert azért a zenét hallgatni kell, és csak másodlagos lehet írni róla. Itt pedig bőven van hallgatnivaló még akkor is, ha bizonyos, az újabb hangzások vagy elektronikai beavatkozások nemismerőinek talán idegenül hathat mindez. De egy próbát mindenképp megér, mert Kézdy Luca és társai hangzó világalkotásában önálló egyéniségek, zenéjük érzelmekkel van tele és hangi csodáikkal olykor igencsak el tudnak varázsolni. Még akkor is, ha néhány hang\hangzat első pillanatban akár fájhat is (például a Guldenburg végefelé...).

De ilyen az élet is. A teljességében. Nyilván a 4 különböző időben készült, más-más érzelmi\hangulati közegben képződött muzsika nem képez egységet, mint egy megtervezett, jól felépített albumnál megszoktuk. De most lépjünk túl ezen, és örüljünk, hogy egy aránylag szűkebb társasághoz, a vinilgyűjtők és hallgatók köréhez – így hozzám is! – eljuthatott a Santa Diver hangi világa.

 

Moiras, 2022

  1. Guldenburg
  2. Afro
  3. Santa's Song
  4. 68

 

Közreműködtek:

Kézdy Luca - hegedű, elektronika
Szesztay Dávid - basszusgitár
Koós-Hutás Áron - trombita
Szőnyi András - szintetizátor
Halmos András - dob
Sárváry Kovács Zsolt - dob
Szegő Dávid - dob