fbpx

George Benson 80

2023. március 22.

George Washington Benson amerikai jazzgitáros, énekes és zeneszerző 80 éves. Az 1943. március 22-én Pittsburghben született gitáros több mint 60 éve zenél, és számos olyan albumot adott ki, amivel kritikai elismerést és nagy sikert aratott. Énekhangjáról és jellegzetes gitározási stílusáról ismert, amelyben a jazz, a funk és az R&B keveredik. Legnépszerűbb dalai közé tartozik a "Give Me the Night", a "Turn Your Love Around" és az "On Broadway".

George Bensont minden idők egyik legsikeresebb jazz-zenészeként tartják számon. Először gitárosként szerzett elismerést az 1960-as években. Az 1970-es években több sikeres albumot adott ki, köztük a "Breezin’"-t, amely minden idők egyik legkelendőbb jazzalbuma lett. Karrierjét jazzgitárosként kezdte, de később lemezein és élő fellépéseken énekelni kezdett, és a kritikusok elismerésére is rászolgált. Pályafutása során Benson számos olyan albumot adott ki, amelyeken bemutatja énekesi képességeit, köztük a "Breezin'", az "In Flight" és a "Give Me the Night" címűeket. Számos más zenésszel és énekessel is együttműködött, többek között Al Jarreau-val, Chaka Khannal és Patti Austinnal.
Összességében George Benson hangja szerves részévé vált zenéjének, és hozzájárult ahhoz, hogy generációja egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb zenészeként tartsák számon.

A "Breezin'" egy Szabó Gábor szerzemény, amit a magyar jazzgitáros és zeneszerző vett fel 1971-es, "High Contrasts" című albumára. A dal fülbemászó dallamot, bonyolult gitárjátékot és groove-os ritmust tartalmaz, amely azonnal slágerré vált.

1976-ban George Benson felvette a "Breezin’" saját verzióját az azonos nevű albumára, amellyel hatalmas sikert aratott. A dal Benson verziójában jellegzetes smooth jazz stílusa, meleg, gazdag hangszíne és virtuóz gitárjátéka áll a középpontban. Benson feldolgozásában zenekari elemeket is hozzáadott, mint a vonósokat. Benson verziója klasszikussá vált, és azóta is kedvelt a jazzrajongók és a zenerajongók körében egyaránt.

 

George Bensont minden idők egyik legnagyobb jazzgitárosaként tartják számon. Játékstílusát virtuóz technikája, bonyolult akkordmenetek és dallamvonalak megszólaltatásának képessége, valamint különféle zenei műfajok, köztük a jazz, az R&B és a funky ötvözése jellemzi. A gitáros számos zenésszel is együttműködött pályafutása során, többek között Miles Davis-szel, Freddie Hubbarddal, Herbie Hancockkal, Al Jarreau-val és Chaka Khannal. A jazzre és a populáris zenére gyakorolt hatása ma is hallható, és továbbra is generációja egyik legelismertebb és legkedveltebb zenésze.

Pályafutása során számos díjat nyert, köztük 10 Grammy-díjat és bekerült a Jazz Hall of Fame-be.

Grammy-díjai:

  1. Legjobb jazz-előadás, szólista (hangszeres) az "Affirmation"-ért (1976)
  2. Az év lemeze és a legjobb pop instrumentális előadás a „This Masquerade” című filmben (1977)
  3. A legjobb R&B instrumentális előadás a "Theme From Good King Bad" című filmben (1977)
  4. A legjobb férfi R&B vokális előadás az "On Broadway" című filmben (1979)
  5. Legjobb jazz énekelőadás, férfi a "Moody's Mood"-ért (1980)
  6. A legjobb instrumentális jazz előadás, az "Off Broadway" szólistája (1981)
  7. A legjobb férfi R&B vokális előadás a "Give Me the Night" című filmben (1981)
  8. A legjobb R&B instrumentális előadás a „Being With You” című filmben (1983)
  9. A legjobb hagyományos R&B előadás: "Jackie Wilson Said (I'm in Heaven When You Smile)" (1987)
  10. A legjobb hagyományos R&B vokális előadás a „Givin' It Up” (2007) című filmben – Al Jarreau-val közösen

George Benson többször is fellépett Magyarországon. 2012-ben a VeszprémFesten óriási sikere volt.
Zenéjét gyakran tűzik repertoárjukra a magyar művészek.
Aki a közeljövőben meghallgatná a művészt, Torontóba kell mennie június és július fordulóján, a kanadai fesztiválon fog fellépni.

Boldog születésnapot kívánunk George Bensonnak!

 

Fotó: George Benson

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005