fbpx

Tavaly sajnos egy jazz-zenekar sem, sőt a jazzhez kicsit köthető zenekar sem kapott induló zenekaroknak meghirdetett Hangfoglaló Program támogatást.

Halper László jazzgitárost kértem meg, hogy ajánlja Wayne Shorterről készült Zero Gravity című filmet olvasóinknak. (a szerk.)

Az újabb részben talán a magyarok által leglátogatottabb, közeli jazzklubot kerestem fel, bár a terveim között a bolognai jazzklub szerepelt, de az eső helyett a napfényt választottam, amit Bécsben értem el leggyorsabban.

A következő koncert a Háló Jazz Klubban november 28-án lesz 19 órakor: Pintér Zoltán Trió & Fekete-Kovács Kornél

Kapolcsi-Szabó Levente a Zeneakadémia Jazz Tanszékének master szakán másodéves hallgató, akinek a neve a Symbiosis 5-val kapcsolódott össze, akik amerre járnak díjjakkal térnek haza. 2022-ben Spanyolországban, de Romániában is arattak a fiatal tehetségek, idén pedig óriási sikert értek el a Müpa tehetségkutatóján.

A lemezbemutatóval egy háromgyerekes édesapát támogatnak a Bohém Ragtime Band tagjai. A koncertre november 28-án kerül sor.

A két évente megrendezésre kerülő eseményen big bandre írt darabok szerzői versenyeznek egymással a Budapest Jazz Clubban a Magyar Jazz Szövetség szervezésében. Egyrészt a zeneszerzőket díjazzák, valamint a hangszerelést külön. A Budapest Jazz Orchestra a big band, amelyik a benyújtott pályaműveket egy hét alatt feldolgozta, majd megszólaltatta.

A Nagy Elődök c. sorozatban Pallai Péter remélhetően közérthető szövegekkel és youtube illusztrációkkal mutatja be a jazztörténet stílusformáló szólistáit a különböző hangszereken (zongorával kezdve) a kezdetektől egészen a 70-es évekig. Olyanok is szerepelnek az összeállításokban akiket elkerült a világhír, noha megérdemelték volna.  A zenei illusztrációkat a youtube-ról válogattam, hogy a legszélesebb körben hozzáférhetőek legyenek.

Junior Prima díj

2023. november 24.

Idén is megrendezték ünnepélyes keretek közt a Junior Prima díjátadót, ezúttal az Eiffel Műhelyházban. Több jazzhez köthető fiatal is részesült a díjban.

Még fél éve sincs, hogy kérdeztem egy hazai koncertje kapcsán az Amerikában élő jazzdobost, Németh Ferencet a Grammy-díjról. Azonban a mostani interjúnak az apropója eredetileg nem a Grammy-jelölése volt, hanem a november 27-ei koncertje az Opus Jazz Clubban.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban november 24-én, PÉNTEKEN 20:00 kezdettel bemutatja: Bolba Éva - Balázs József Quintet

Örvendetes, hogy a havonta sorra kerülő koncertek iránti rendkívüli érdeklődés miatt indokolt volt bérletek kiadása is. Minden alkalommal telt ház bizonyítja, hogy az utóbbi 30 évben felnőtt jazzbarátok is mennyire kíváncsiak a jazz aranykorának előadóira, akik jó részének – mint azt bevezetőjében Fekete-Kovács Kornél is megjegyezte – napjainkban már születésük centenáriumát ünnepelhetjük.

GITÁRVARÁZS

2023. november 21.

Ez az egyik legkedvesebb hely számomra az egész világon! - köszöntötte mosolyogva az új zenekarával fellépő Jonathan Kreisberg a közönséget a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat égisze alatt létrehozott New York Jazz Fesztivál második koncertjén. Szavai és mosolya őszinte volt, mindkét eddigi koncertjéről kellemes élményeket őrizhet, és ahogy 2017 novemberében a legendás Hammondos, Dr. Lonnie Smith triójával, majd 2018 tavaszán már saját kvartettjével, most is teltház fogadta a Hollán Ernő utcában. Az öt éve itt járt formációból csak a dobos, Colin Stranahan tért vissza, a november 5-én indult európai turnéra a zongorista Marco Churnchetz és a bőgős Phil Donkin került az utazócsapatba.

A remek zongorista, zeneszerző Oláh Krisztián, aki a tavalyi közönségszavazáson több kategóriában is dobogós helyen végzett, már a negyedik albumra készül, de előtte még meghirdette bérletakcióját 4x4 Sessions címen a Budapest Jazz Clubba.

A Jazz.hu portál meghirdeti éves szavazását 26 kategóriában, hogy olvasóink megválaszthassák az év zenészeit. December 27-éig lesz alkalmuk az olvasóknak szavazni az összeállított lista alapján az év legjobb jazz-zenészeire és albumára. 

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005