fbpx

Július elsejéig 20 órányi jazz-zene került a Spotify műsorlistába. Nem könnyű megtalálni a hazai jazzélet szereplőinek lemezeit. A Jazz.hu megpróbálja összegyűjteni az egyik legnagyobb zenemegosztón megtalálható összes olyan jazzlemezt, amiben legalább egy magyar közreműködő szerepel 2022. november 15. és 2023 novembere között.

Nem könnyű megtalálni a hazai jazzélet szereplőinek lemezeit. A Jazz.hu megpróbálja összegyűjteni az egyik legnagyobb zenemegosztón megtalálható összes olyan jazzlemezt, amiben legalább egy magyar közreműködő szerepel 2022. november 15. és 2023 novembere között.

Bill Frisell – Four

2022. november 30.

Bill Frisell korunk egyik legjelentősebb jazz-zenésze, jazzgitárosa. Pat Metheny, John Scofield és Mike Stern kortársa, velük együtt tanult a bostoni Berklee School of Music-ban. Pat Metheny ajánlotta be Paul Motian együttesébe, és onnan indult máig tartó töretlen nemzetközi karrierje.

Nem tudni, hogy a kitűnő gitáros címadó szerzeménye arra céloz-e, hogy egy álom vált valóra ennek a lemeznek az elkészültével.  Mindenesetre már régen vártuk, hogy Szalay Gábor művészetének megismerését egy saját nevén megjelenő album révén is elmélyíthessük.

A dal ugyanaz maradt

2022. november 28.

Akár a mesében, végül minden jóra fordult. A tavaly november 22-re a Kongresszusi Központba meghirdetett és a járvány miatt bizonytalan időre elhalasztott koncert, ha napra pontosan egy év múlva is, de csak megvalósult. A jegyek gyorsan fogytak, az új helyszín, az ország legnagyobb, 1819 ülőhelyes Erkel Színház nézőtere színültig megtelt. A Budapesten különböző formációkkal többször fellépett Jan Garbarek, és a szintén akár vele is visszajáró vendégnek számító társai, az ütős Trilok Gurtu, a billentyűs Rainer Brüninghaus, valamint a basszusgitáros Yuri Daniel telt ház előtt vonulhatott színpadra, és az előírt 18-nál egyből pár fokkal melegebb lett.

Kulturális szervezetek számára a közös alkotásra, együttműködésre, kísérletezésre, innovációra, mobilitásra és az egymástól való tanulásra biztosítanak lehetőséget az alábbi pályázaton keresztül.  

A Nagy Elődök c. sorozatban Pallai Péter remélhetően közérthető szövegekkel és youtube illusztrációkkal mutatja be a jazztörténet stílusformáló szólistáit a különböző hangszereken (zongorával kezdve) a kezdetektől egészen a 70-es évekig. Olyanok is szerepelnek az összeállításokban akiket elkerült a világhír, noha megérdemelték volna.  A zenei illusztrációkat a youtube-ról válogattam, hogy a legszélesebb körben hozzáférhetőek legyenek. Általában ezek a darabok a Spotify-on is fellelhetők, ha csak nem jelzem az ellenkezőjét.

Novemberben jelenik meg a Fenyves Quartet új lemeze "The Sweetest Love of All" címmel. A zenekar ötödik születésnapján a negyedik lemez apropóján beszélgettünk a zenekar gitáros névadójával, Fenyves Márkkal. Nem csak az album, hanem az is szóba került, hogy a mai zenei élet melyik sajátossága zavarja leginkább.  

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban november 25-én, PÉNTEKEN 20:00 órai kezdettel bemutatja: Urbán Orsi Quintet feat. Golarits Márton

A hazai jazzberkekben elég szűk körben ismert „vocalise” irányzat, azaz a hangszeres szólóknak az emberi hangra történő transzportálásának művészete, frenetikus sikert aratott pénteken este a BJC-ben, amit a teltházas nézőtér is meggyőzően bizonyított.

John McLaughlin úgyszólván minden korosztály és minden jazzirányzat kedvelőinek szíve csücske. A sokoldalú művész is azok közé tartozik, akik számos alkalommal, különféle formációk élén és a legváltozatosabb programokkal szórakoztatják a közönséget és szereznek újabb rajongókat a műfaj számára.

Tegnap este adták át a Junior Prima díjakat zeneművészet kategóriában. Tavaly ketten, Egri János Jr. és Oláh Kálmán Jr. vehették át a díjat jazz-zenészek közül, idén Horváth Balázs érdemelte ki a díjat.

„Minden jegy elkelt!” – olvasható napok óta a Magyar Zene Házának honlapján, ami tekintve, hogy nem csupán a 340 eladott, de az állóhelyekre maximálisan bővíthető 550 férőhelyre is igaz lehetne, mutatja, hogy az intézmény által kínált minőségi jazzprogramok egyre fontosabb szerepet töltenek be a műfaj iránt érdeklődő közönség számára. A The Bad Plus zenekar mostani turnéja egészen december végéig tart majd, igazán örvendetes, hogy ennek az egyik állomása Budapest lehetett.

Mindörökké Cobham

2022. november 22.

A novemberben európai mini turnéra indult Billy Cobham, a világsztárokat szinte futószalagon szállító GetCloser szervezésében érkezett Budapestre, és ahogy csaknem 40 évvel ezelőtti első fellépésekor, és azóta minden alkalommal, múlt hétfőn is telt ház fogadta az immár 78 éves legendát. Mostani zenekarában nem szerepeltek jól ismert, nagy nevek, arról viszont a RaM színház 600 fős nézőterén valamennyien meggyőződhettünk, hogyha hírük nem is igen jutott el hozzánk, mindegyikük fantasztikusan jó muzsikus.

Hendrix 80 a Muzikumban

2022. november 22.

A jövőre 10 éves Hendrix Project idén 6. alkalommal tartja meg Jimi Hendrix tiszteletére és születésnapjára rendezett estjét Hendrix 80 címmel.

1. oldal / 4
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005