fbpx

FIATALOK FIGYELEM! A Magyar Jazz Szövetség ötödik alkalommal indítja el tehetségkutató versenyét Magyarországon, valamint a határon túl működő, jazz zenét oktató közép-, vagy felsőfokú zeneoktatási intézményben tanuló, magyar állampolgárságú fiatal jazz-zenészek részére.

A következőkben bemutatásra kerülő dupla CD főszereplőjével kapcsolatban sok csodálatos, humoros és tragikus történet került a könyvek lapjaira és a filmek celluloid szalagjaira. És nem ok nélkül. Mert Billie Holiday, - akinek gyűjteményes CD-iről szó lesz - életével és művészetével valóban okot adott arra, hogy vele kapcsolatban bizonyos fajta mítosz keletkezzen. A dupla CD-t tartalmazó album címe: „Lady Day, The Best of Billie Holiday”, a Sony Legacy-nál C2K-85979 jellel és számmal adták ki és az énekesnő 1933 és '45 között megjelent felvételeiből készült válogatást tartalmazza.

Szeretem azt hinni, hogy a hazai jazzélet csaknem minden történéséről tájékozott vagyok, de ismét bebizonyosodott, hogy ez nem így van. Hozzáteszem, hogy ez azt bizonyítja, hogy – sajnos egyelőre elsősorban a főváros vonatkozásában – olyan sok minden történik, hogy alig lehet követni, sőt számos alkalommal fedésben is vannak az érdeklődésemre számot tartó események. Ezúttal azonban nem az egyidejűség, sem pedig egy másik fővárosi rendezvény nem akadályozott, pusztán az információ hiánya. Jómagam ugyanis csak honlapunk munkatársa, Turi Gábor tudósításából értesültem arról, hogy a kitűnő amerikai tenor- és szopránszaxofonos, mellesleg a Rolling Stones fúvóskórusának oszlopos tagja a napokban koncertet adott Nagymaroson, mégpedig az East Gipsy Band zenészeivel. Érdekesség, hogy Rolling Stones-nótákat játszottak, aminek lehetett némi diszkrét bája. (A beszámoló megtalálható honlapunkon.)

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban szeptember 27-én, pénteken 20 órai kezdettel bemutatja: Rozsnyói Péter szóló zongoraestje

Nemcsak Újbudán, hanem Szentendrén is jazzfesztivál lesz a hónap utolsó hétvégéjén. A gasztro programok mellett jazz-zenét is hallgathatnak, akik ebbe a varázslatos, szűk utcákkal övezett kisvárosba kirándulnak.

A Harmónia Jazzműhely szervezésében egy olyan produkció került színpadra pénteken, amit sokáig fogunk emlegetni. Hárman a legnagyobb hazai jazzgitárosok közül összeálltak egy koncertre, de nem ám jammelni, hanem előre kialakított, megírt arrange-okkal, keretbe foglalva a főtémákat, de sok-sok improvizációval. Igazán különleges estét varázsolt a közönségnek László Attila, Juhász Gábor és Gyárfás István Gyafi.

A virtuóz zongorista, hangszerelő, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Nagy János Yancha fúziós zenekara már 15 éves. A Müpa-ban október 2-án kerül sor a koncertjükre, melyen összesen 17 zenész fog fellépni. A különleges formáció nem csak jazz septetből áll, hanem egy vonós zenekarból, ami fúvós szekcióval egészül ki, valamint vendégzenészekből. A klasszikus zenei felállást neves zenészek alkotják, és érdekes stílus alakul ki, mikor a jazz-zenészek és a népzenészek csatlakoznak hozzájuk. Ez a produkció nem csak a jazz kedvelőket vonzza, hanem a komolyzene iránt érdeklődőket is. Ráadásul ezen a koncerten három jól ismert jazz hegedűs is játszani fog: Frankie Lato, Kézdy Luca és Lantos Zoltán, akikhez egy klasszikus hegedűs is csatlakozik, Csonka Gábor, aki azért már belekóstolt a jazz világába, olyan neves zenészekkel dolgozott együtt, mint Al Di Meola, Buena Vista Social Club, Bill Evans.

Ha laudációt kellene írni Roby Lakatosról, érdemei, elismerései, nagyívű zenei karrierje oldalakat tenne ki. Ez a kedves, szerény művészember az Ars Sacra fesztivál keretében fergeteges koncerten mutatta meg a Háló Jazzklubban, hogy mennyire igaz az a közhelyszámba menő megállapítás, hogy a zenében csak két kategória létezik: jó és rossz. És Ő, társaival együtt az elsőt képviselte!

15. Újbudai Jazz Fesztivál

2019. szeptember 22.

Idén szeptember 27-én és 29-én rendezik meg az Újbudai Jazz Fesztivált a XI. kerületben. A kortárs jazzfesztivál két helyszínen ajánl programokat a szabadabb zenét kedvelők számára.

Gratulálunk Snétberger Ferenc gitárművésznek a Magyar Örökség-díjhoz, amit gitárművészete és zenei tehetséggondozó munkásságáért kapott szeptember 21-én.

Gyönyörű hangú énekesnőnk két meghívást is kapott Londonba. Egyet párjával, a gitáros-énekes vagy énekes-gitáros Szakonyi Milánnal a Balassi Intézet londoni Magyar Kulturális Központjába, egyet pedig önmagában a londoni jazz élet egyik legfontosabb tetthelyére, a 606 Clubba.

Folytatódott az Érdi Jazz Fesztivál programja a hétvégén is. A cím nem véletlen, egyik résztvevő (SzA) írta ki megosztásnál, mert minden nap teltházas koncertek futottak, de vasárnap még a kertben is álltak, annyian voltak kíváncsiak a nagy jazz generáció játékára. Összesen öt különleges produkcióval és formációval várta a közönséget a fesztivál a hétvégén. Az ötből csak egyet hallhatott már máshol is a publikum, a többi csak Érden hangzott el.

Talán második alkalommal teszem, hogy Kerekes Gyurival és Irk Rékával közösen szervezett hazai produkcióról lelkendezem. Általában csak a Harmónia Jazzműhely külföldi koncertjeiről írok, ahol nem elvárható a hazai ítészek jelenléte.  Távollétük szeptember 13-án, pénteken (talán ez a magyarázat?) egyáltalán nem zavarta a közel teltházas közönséget.  Csak engem, mert úgy éreztem, erről mégis hírt kellene adni valahogy.

Balázs József neve leginkább a testvére által vezetett Balázs Elemér Group és a Józsi vezetésével működő East Gipsy Band hallatán jut eszünkbe. De van saját zenekara is, a Balázs József Trió, Quintet és még több jazz zenekarban zongorázik rendszeresen. Azt kevesen tudják, hogy a Balázs Elemér Group dalainak jó része Józsi szerzeményei. Azt pedig csak az tudja, aki személyesen is ismeri, hogy visszahúzódó, de végtelenségig kedves és segítőkész. Most viszont az ország megismerheti nemcsak a zenei életét, hanem a magánéletébe is bekukkantást enged.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban szeptember 20-án, pénteken 20 órai kezdettel bemutatja: Gitármánia - László Attila, Juhász Gábor és Gyárfás István

1. oldal / 2
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005