fbpx

Tizenharmadik ECM-lemezén Sclavis, akit méltán nevezhetünk a kortárs jazz egyik vezető klarinétosának, tizenhat év után visszatér régi ihlető forrásához, Ernest Pignon-Ernest utcai freskóihoz, csak ezúttal egy egészen másfajta, konvencionálisabb értelemben vett kvartett élén játszik.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban 2020. január 3-án, pénteken 20 órai kezdettel bemutatja: Rieger Rhodes Quartet

Újévi koncertre készül Nagy János, mégpedig a 2018-ban megjelent „Jazz De Lune” című lemezének anyagával. A vendége ezúttal, a Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely zongoraművész lesz.

Az alábbi összeállítással szeretnénk minden kedves olvasónknak békés, boldog karácsonyt kívánni! 

A Kanizsa Big Band december 21-én tartotta hagyományosnak tekinthető karácsonyi koncertjét. A Nagykanizsán működő zenekar 2008 óta ezzel a rendezvénnyel zárja az évadot. Ilyenkor mindig egy-egy vendégművészt is hívnak műsorukba. Így lépett fel többek között Kristina Trezune énekesnő Lettországból, Gayer Mátyás jazz-zongorista, Tóth Viktor szaxofonos, Horváth Cintia, Szolnoki Péter és Berki Tamás énekesek. Idén a háromtagú Vintage Dolls ének triót hívta meg Vámos Béla a Kanizsa Big Band vezetője. Koncertjüket a kanizsai Medgyaszay-házban tartották.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban december 27-én, pénteken 20 órai kezdettel bemutatja: Az Idegenlégió

Ki ne szeretné a karácsonyi zenéket, ha azok minőségi, nívós átdolgozások, és nagyra becsült muzsikusok adják elő. Ez történt a Budapest Jazz Clubban a BJC Big Band karácsonyi koncertjén. Ráadásul, ha hazánk egyik legszebb hangú énekesnője lép fel, aki mostanában csak gyerekműsorban hallható, akkor főleg érdemes az esténket a jazznek szentelni.

Ebben a sorozatban, amelynek keretében a jazz története és fejlődése szempontjából fontosnak ítélt antológiák, albumok és lemezek ismertetésére kerül sor előfordul, hogy egy-egy muzsikustól annak különböző periódusából származó több lemezét is bemutatok. Ilyen a mostani rész is, amelyben a jazz egyik legnagyobb alakjának két évet magába foglaló időszakában készült felvételeinek gyűjteményéről lesz szó.

Szabó Daninak a legújabb „Visionary” című lemezét a Fuzzy Music - a lemez kiadója - Grammy-díjra jelölte több kategóriában is. Ugyan a jelöltek közé nem választották be, de a JAZZIZ nevű magazin viszont igen, mégpedig a JAZZIZ Critics Picks Playlist 2019-es év legjobb dalai közé a "Cosmic" című szerzeményét. 

Az Adyton Művészeti Alapítványt Grencsó István hozta létre 2016-ban. Az Alapítvány célja Szabados György zenei és szellemi hagyatékának ápolása, életben tartása, a magyarországi szabadzene művelése, terjesztése. Már öt éve, minden év decemberében, a nyári nagymarosi tábor után összegyűlnek, hogy felelevenítsék a Kassák Karácsonyok emlékét. Idén is (a tavalyi év után) az Opus Jazz Club ad otthont ennek az ünnepi koncertnek december 18-án szerdán, 20 órakor. 

Nem mentegetőzésképpen hivatkozom arra, hogy a világzeneként címkézett, a legváltozatosabb etnikai gyökerű irányzatokat magában foglaló műfajnak helye van a jazzrovatban. Nemcsak azért van ez így, mert ez a gyakorlat alakult ki a zenei lapoktól a lemezboltokig, de számos ponton nyilvánvaló az összefüggés, az átfedés. Ahogyan a kortárs jazz szívesen használ fel népzenei elemeket, úgy a városi folklór (azaz a world music) is óhatatlanul merít a jazz kifogyhatatlan kincseiből.

Március elején kezdődik a GetCloser Jazz Fest, amit már ötödszörre rendeznek meg Budapesten. Az ötnapos 5. GetCloser JazzFest március 4-én startol. 

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban december 20-án, pénteken 20 órai kezdettel bemutatja: Bolla Quartet

A negyvenes évei elején járó két izraeli zenész már gyermekkorában is jóbarát volt, majd mindketten nemzetközi karriert csináltak. 

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005