fbpx

ÁLOMNYITÁNY

2023. április 30.

Szerdán este az Eiffel Műhelyházban Lizz Wright koncertjével elindult a második alkalommal megrendezett JAZZFEST BUDAPEST háromhetes koncertsorozata. A példásan rövid megnyitó háziasszonya, Erdélyi Zsófi köszöntője után a fesztivál megálmodója és főszervezője, Kleb Attila a már másnap városszerte koncerttermekben, klubokban, köztereken párhuzamosan zajló eseményekre hívta fel a közönség figyelmét, megemlítve, ezúttal a magyarok mellett, 5 kontinens 23 országának zenészeivel dobbanhat együtt a szívünk.

Stanley Clarke-ot Jaco Pastorius mellett a legnagyobb basszusgitárosnak tartja mind a „szakma”, mind pedig a zenei közvélemény. Rajongótábora nagyon széles, hiszen a jazzbarátok éppen úgy a magukénak tekintik, mint a rock és pop hívei. Így aztán nem csoda, hogy a legendás mester mindig teltházakat vonz. Biztosan így lesz ez nálunk is május 6-án, a közel kétezres befogadóképességű Erkel Színházban.

Jazz+Film // DINGO

2023. április 28.

A kezdőkép zseniális. Háttal a kamerának fiatal férfi trombitál a sivatagi hegyeknek. Igazi western. Egy magányos megszállott egyedül a világ ellen. Az ugyanis közkeletű tévedés, hogy a western a lövöldözésről és fegyverekről szól. Valójában az öntörvényű emberekről, akik a természet kemény törvényei szerint élnek többnyire egyedül, ahol nincsenek érzelmek, és ahol a gyengék mindig elbuknak. De senki állhatatosabban nem harcol egy ügyért, mint ők, ha hisznek benne.

Az oud, azaz az arab lant mestere 2021-ben frenetikus koncertet adott a Get Closer rendezvényiroda szervezésében a MoMKultban. A klasszikus arab-andalúz zenét a kortárs jazz harmóniáival ötvöző négyes rangját mi sem mutatja jobban, minthogy a magyar zene szentélyében, a nagymúltú Zeneakadémia nagytermében mutathatja meg csodálatos produkcióját május 5-én, amely egzotikumával különleges színfoltja lesz a JazzFest Budapest 2023-nak!

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban április 28-án, PÉNTEKEN 20 órai kezdettel bemutatja: Always That Moment Sextet

A svéd nagybőgős, Anders Jormin művészetével már számos alkalommal volt lehetőségünk találkozni, és nem csak lemezeken, de „élőben”, koncerteken is.  A bátran rendhagyónak nevezhető albumán persze főszereplőként ismerhetjük meg.  A nemzetközi lemezkiadásban magasan jegyzett müncheni kiadóról tudjuk, hogy olyan „projekteket” támogat, amelyek elmélyült figyelemre, igényesebb hozzáállásra kész hallgatóság számára készülnek. Ilyen ez a lemez is!

Idén is az ország több pontján várják április 30-án a jazznapra az ünnepelni vágyókat. Sok helyen lesznek ingyenes koncertek, ahogy azt annak idején Pallai Péter és Zipernovszky Kornél megálmodta.

A szerdán induló Jazzfest Budapest a hazai előadók mellett öt kontinens huszonkét országából hozza el a jazz csillagait fővárosunkba. Az immár második alkalommal megrendezett esemény előtt a fesztivál egyik koncerthelyszínén, a Jedermannban tartott sajtótájékoztatót a fesztivál vezérkara. Kellemes meglepetésként zenével kezdődött a programokat ismertető beszámoló, Borbély Mihály és Oláh Krisztián alkalmi duója segítette jazzre hangolódni a tudósítókat.

BÚCSÚ TÖRÖK ÁDÁMTÓL

2023. április 23.

Keddre virradóra 75 éves korában meghalt Török Ádám, a hírt közösségi oldalán fia, Török Dániel jelentette be. Teljes erőbedobással készült nagyszabású május 8-i koncertjére, melyen egykori és mostani muzsikustársaival az Erkel Színházban az új Bartók cd lemez bemutatása mellett, több mint fél évszázados életművét foglalta volna össze, egyben Orszáczky Jackie emlékére is ajánlva, a Syrius - Mini Jam 50. évfordulójának alkalmából. Minden gondolata a koncert körül forgott, másnap reggel is próbára indult volna. Lefeküdt aludni, és nem ébredt fel többé. Álmában érte a halál.

A Nemzetközi Jazznaphoz kötődve, a jövő héten rendezi meg a Bartók Rádió a Magyar Jazz Hetét. 

A Jazzfest Budapest 2023 sztárvendége az Eiffel Műhelyházban lép fel április 26-án, a fesztivál első napján.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban április 21-én, PÉNTEKEN 20 órai kezdettel bemutatja: Farkas Zsolt Quartet

SOKADSZORRA STERN

2023. április 20.

Akár a hamarosan kezdődő JazzFest Budapest előzetes, kedvcsináló felvezető koncertjének is tekinthettük a Mike Stern Band múlt csütörtöki fellépését, a 26-án kezdődő fesztivál főhelyszíneként is sok világsztárt fogadó Erkel Színházban. Stern a híres londoni Ronnie Scott’s klubban egymást követő két napon adott koncertje után a GetCloser szervezésében érkezett zenekarával fővárosunkba, és ahogy azt a múlt évek során megszokhattuk, ezúttal is meghódította a közönséget.

Meggyes Ádám beszámolója a Kovász sodró és lendületes koncertjéről.

Vasárnap délután otthonában, a Massachusetts állambeli Ashley Falls-ban 92. életévében, prosztatarákban meghalt Ahmad Jamal. A szomorú hírt lánya, Sumayah Jamal jelentette be. A Grammy-életműdíjas legendás zongorista nyolc évtizedes pályafutása során már ambiciózus fiatal tehetségként is nagyszerű felvételeket készített, majd a jazztörténet egyik legsikeresebb trióját vezette. Számára minden dal egy előadás volt.

1. oldal / 3
© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005