fbpx

Kormányos Gergő és Oláh Krisztián duplán nyertek a Zeneszerző és Hangszerelő Versenyen

2023. november 26.

A két évente megrendezésre kerülő eseményen big bandre írt darabok szerzői versenyeznek egymással a Budapest Jazz Clubban a Magyar Jazz Szövetség szervezésében. Egyrészt a zeneszerzőket díjazzák, valamint a hangszerelést külön. A Budapest Jazz Orchestra a big band, amelyik a benyújtott pályaműveket egy hét alatt feldolgozta, majd megszólaltatta.

Hangszerelő és Zeneszerző -verseny

Mielőtt azonban a feldolgozásra kerülne a sor, a zsűri ítéletet hoz, mely művek kerülhetnek a döntőbe. Ez alkalommal hét szerzemény került a döntőbe öt zenésztől. A zsűri tagjai voltak: Friedrich Károly, Nagy János és Ávéd János. Háromnegyed háznyi közönség volt kíváncsi a fiatal zeneszerzők és hangszerelők munkájára szombat délután 1 órakor.

Már a verseny előtt volt tippem, kiknek a művei fognak megszólalni, bár csak jeligék és címek szerepeltek a kiírásban, szerzők nem, hogy a zsűrit ne befolyásolják. Mikor megláttam a „Reflection to Goldberg 21” címet, nem sokat kellett gondolkodni, hogy Oláh Krisztián neve bevillanjon, miután édesapja, Oláh Kálmán pont ezen a néven jegyez egy kompozíciót. Majd a BJC előterében feltűnt Kormányos Gergő és Baló Sámuel, kisvártatva Lukács Márton beóvakodott mellettem a terembe, és már csak egy kompozíció gazdája hiányzott, aki tavaly kezdte a Zeneakadémián a zeneszerzés szakot, Péch Lóránt. A mezőny érdekessége, hogy Kormányos Gergő kivételével, mindannyian zongoristák.

Hangszerelő és Zeneszerző -verseny

Közülük csak Péch Lóránt volt, akinek a kompozíciójával még nem találkoztam, a többiek ismertek a jazzt hallgatók előtt.

Hangszerelő és Zeneszerző -verseny

Oláh Krisztiánnak van talán a legnagyobb neve közülük, aki sok versenyen indult és győzött, a saját nevén játszó zenekara rendkívül sikeres, idén jelentette meg a Music for 24/7 című lemezét, melyen angol sztárvendégek fújnak. Nem ismeretlen számára a nagyzenekari terep, mert már játszotta big band a darabjait.

Hangszerelő és Zeneszerző -verseny

Lukács Márton Örs az erdélyi Ineffable zenekar tagja volt, amíg tavaly ki nem vált, hogy saját zenei útját folytassa. Nemrég jelent meg lemeze „Canvas” címen.

Hangszerelő és Zeneszerző verseny

Baló Sámuel a grazi tanulmányai után 2020-ban alapította saját trióját, de nekem legutóbb az Ég Alatti 5 nevű zenekarban volt szerencsém meghallgatni az Érdi Jazz Fesztiválon.

Hangszerelő és Zeneszerző verseny

Kormányos Gergőt talán kevesebben ismerik, mert rövid időt töltött Magyarországon. Zentán született és a Bartók Konziba járt, mielőtt felvették a grazi egyetemre. Itthon általában Baló Sámuel zenekarában szaxofonozik meghívott vendégként, amikor épp Budapesten tartózkodik. Őt idén díjazták a DownBeat Student Music Awards-on az Original Composition – Large Ensemble és a Jazz Arrangement kategóriákban, valamint bejutott a döntőbe a Helsinki International Big Band Composing versenyen. Nekem Luis Bonilla említette meg Horvátországban a nevét, amikor arról kérdeztem, magyarok szerepeltek-e a nemzetközi zenekarában.

Hangszerelő és Zeneszerző verseny

A Helsinkiben döntőbe jutott kompozícióját itt lehet meghallgatni:

Az egyórás műsor szépen bemutatta, hogy a big band zene nem fog kihalni, a fiatalokat is érdekli ez a nagyzenekari hangzás és a hangszerelés. Bár nem egyszerű a zeneszerzés, főleg a hangszerelés egy 17-19 tagú zenekarra, de ma már a Sibelius és más kottaszerkesztő programok megkönnyítik a munkát. Öröm volt hallgatni szólókat, Zana Zoltántól (szaxofon), Hofecker Dánieltől (trombita, aki 2018-ban nyerte meg a versenyt), Juhász Attilától (zongora) és Kollmann Gábortól (szaxofon). De érdekes duók is megszólaltak, például basszusklarinét és trombita, valamint bőgő - zongora, és a ritmusváltások is tetszettek – ha jól azonosítottam be a két darabot, mindkettő Kormányos Gergő kompozíciója volt. Baló Sámuel pedig rendesen megdolgoztatta a pozanosokat a hangtompító használatával.

Hangszerelő és Zeneszerző verseny

Nagy gratuláció a Budapest Jazz Orchestrának, akik úgy dolgozták fel a kompozíciókat, hogy nem találkozhattak a szerzőkkel, a kapott kottákra hagyatkozva kellett kialakítani a megszólalást. Persze, hogy ez ekvivalens volt-e a szerzők által elgondoltakkal, csak ők tudhatták. Kollmann Gábor elmondta, hogy az utóbbi évekhez viszonyítva, idén adták be a legrészletesebben, információkkal jól ellátva a kottákat, minden hangszerelés magas színvonalú volt. De felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes beszélni kollégákkal, mennyire nehéz eljátszani a kottaszerkesztőn leírt egy-egy részt adott hangszeren.

Hangszerelő és Zeneszerző verseny

Szerencsére a zsűri ismét hosszan kifejtette véleményét a produkciókról, így a szakavatottak észrevételeit foglalom össze röviden.

Hangszerelő és Zeneszerző verseny

Ávéd János elmondta, hogy hiába jutott be sok kompozíció a versenyre, hasonlítottak egymásra a darabok, a hangszerelések is, ő úgy fejezte ki magát, hogy a „kor szellemét idézték”. Felhívta a fontosságát annak, hogy saját magukat pozícionáljak a jazz világában a versenyzők, miben mások a gondolataik, a művészetük.
Friedrich Károly kicsit megdorgálta a zeneszerzőket, mert túlságosan a számítógépre hagyatkoztak, nem érezte, hogy a papíron megalkotott darabokat dolgozták fel a gépen. Kiemelte a remek szólókat. Felhívta a figyelmet, hogy kevésbé modernek legyenek, nem baj, ha szép harmóniamenteket is írnak. Attól még, hogy szép a zene, lehet értékes - mondta. A hagyományokat hiányolta nagyon, a funkcionális zene egyikben sem jelent meg. Úgy érezte, túl voltak hangszerelve a darabok, a szólókat elnyomta a háttérzene, a dallam is eltűnt időnként.
Nagy János megerősítette a számítógép hatalomátvételének problémáját, amit Friedrich Károly említett. Ezt elkerülendő, azt ajánlotta a fiataloknak, hogy játsszák el a dalokat, akár zongorán, akár szólamonként.

 

Eredmény:

Hangszerelés:
megosztott I. hely: Oláh Krisztián (Oláh Kálmán kompozíció), Kormányos Gergő (Tálas Áron kompozíció)
II. hely: Baló Sámuel

Zeneszerzés:
I. hely: Kormányos Gergő
II. hely: Oláh Krisztián
megosztott III. hely: Lukács Márton Örs, Péch Lóránt

Hangszerelő és Zeneszerző verseny balról jobbra: Oláh Krisztián, Nagy János, Friedrich Károly, Péch Lóránt, Kollmann Gábor, Lukács Márton, Ávéd János, Baló Sámuel, Kormányos Gergő

Gratulálunk minden díjazottnak és a Budapest Jazz Orchestrának!

 

Budapest Jazz Club, 2023. november 25.
Fotó: Irk Réka 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005