fbpx

Jazzkalandok Bécsben – Jeff Lorber Fusion a Porgyban

2023. november 29.

Az újabb részben talán a magyarok által leglátogatottabb, közeli jazzklubot kerestem fel, bár a terveim között a bolognai jazzklub szerepelt, de az eső helyett a napfényt választottam, amit Bécsben értem el leggyorsabban.

Porgy & Bess

Az már a hab a tortán, hogy egy olyan zenekart volt szerencsém látni (ismét, Fred Hersch pulai koncertje után), amelyiket régóta szeretnék meghallgatni, de rég járt Magyarországon (utoljára, amikor még a MoMKultban rendszeresek voltak a jazzkoncertek), az USA-ban viszont a fúziós zenét játszó zenekarok közül az egyik legismertebb, legsikeresebb.

Porgy & Bess

Porgy & Bess

A bécsi jazzklub Európa egyik legjobb jazzklubja, amit nem is tudnék vitatni. Lenyűgöző terek, kedves fogadtatás, ráadásul magyar pénzhez mérten sem drága koncertek jellemzik (vagy már nem jellemzik, mert itthon erőteljesen megemelkedtek az árak az infláció hatására). A helyszín, ahogy a BJC Budapesten, nemcsak a már befutott zenészeknek ad fellépési lehetőséget, hanem a kezdőknek, egyetemistáknak is. A jazz minden stílusa jelen van a klub életében. A fogyasztás nem kötelező, de ha mégis megtennéd, van kis asztal, ahol a poharak elférnek, a székek pedig eszméletlenül kényelmesek, mintha moziban lennénk. Hiába rakják zsúfoltan, kis közökkel ezeket, mégsem érzi az ember szűkösnek a helyet. Adnak álló helyre jegyet olcsóbban és a pult mellett is vannak ülőhelyek. Arra nem jöttem rá, hogy a színpadhoz közeli bár hangja miért nem zavaró, de egyszer sem hallottam kávédarálót, jég- vagy üvegcsörömpölést, bár a koncert amúgy sem a halk részekről volt nevezetes. Fél órával a kezdés előtt már egy szöget nem lehetett leejteni a teremben. Bár helyet nem lehetett választani az online jegyvételnél, de a jegyét a bejáratnál mindenki már az asztalszámával kapta. Így jártam én is. Megvettem a jegyet, kértem fotózási engedélyt, amit megkaptam pár órával később, és beültettek a színpad elé közvetlenül középre. Köszönet a Porgy&Bess szervezőinek! A Budapesthez közeli helyszínnek köszönhetően több magyarral is találkoztam (mint Péter Tamás basszusgitárossal), és talán annak is, hogy idehaza nagyon kevés nemzetközi zenekar fordul meg a Covid óta (akik jönnek, ők is általában már jártak Magyarországon).

Porgy & Bess

Jeff Lorber és a társai

Hazánkban kevésbé ismert zenész 1952-ben született Philadelphiában. A zongorista, zeneszerző, producer első lemeze 1977-ben jelent meg. A fúziós zene, a funky és R&B jellemezte a zenei stílusát, fontos volt számára a Weather Report, Herbie Hancock és Chick Corea munkássága, utóbbival készült közös lemeze 1978-ban. Producerként több smooth jazzt játszó zenésszel dolgozott együtt. 2018-ban Grammy-díjat kapott - több jelölés után-, a legjobb kortárs instrumentális album kategóriában. Idén jelentette meg 30. lemezét, a The Drop-ot, amin közreműködnek többek közt a basszusgitáros Jimmy Haslip és a dobos Gary Novak. Bécsben a trió harmadik tagja a dobos Sonny Emory volt. Lorber kijelentette interjújában, hogy szórakoztató, de izgalmas és friss zenét szeret készíteni és bevallja, hogy „könnyű zenét írni, de nehéz nagyszerű zenét írni”. A hagyományos zongora mellett számos billentyűs hangszeren játszik, mint Rhodes-on, analóg szintetizátoron, Minimoogon és Sequential Circuits Prophet 5-on. Az európai körútra két Yamaha szintetizátorral érkezett.

Porgy & Bess

A triójában a magyar közönségnek is jól ismert basszusgitáros szerepel, Jimmy Haslip, aki Németh Ferenccel és László Attilával készített közös albumot, Bridges of Souls néven. Legutóbb tavaly járt Budapesten a zeneszerző, producer, a Get Closer szervezte Dennis Chambers/Oz Noy/Jimmy Haslip formációval. A fúziós jazzt játszó Yellowjackets alapítótagja volt, aki nem csak jazz-zenét játszik, de rock, world music, heavy metal zenekarokban is gitározott.
Lorber és Haslip a 80-as években már dolgozott együtt, de 2010 óta intenzív a közös munkájuk.

Porgy & Bess

A trió dobosa Bécsben Sonny Emory volt, aki egy tízessel fiatalabb a trió másik két tagjánál, és Lorber úgy mutatta be, mint az Earth, Wind & Fire volt dobosát, valamint aki jelenleg is együtt játszik Eric Claptonnal, de énekel is, amit nem mutatott be a Porgyban. Emory még zenélt együtt Stanley Clarke-kal, David Sanbornnal, Al Jarreau-val, és több popzenésszel, emellett pedig tanít is a George State University-n.

Porgy & Bess

A koncert

A bécsi Porgy az európai koncertkörút 5. helyszíne volt a 16-ból. Olaszországban hatszor, Németországban ötször léptek színpadra, de Csehországtól Angliáig, Svédországtól Hollandiáig, bejárták a közép-európai térséget. Christoph Huber, művészeti igazgató kedves konferálása után lépett színpadra a trió.

Porgy & Bess

Jeff Lorber lemezein általában szaxofonos, gitáros, akár még egy billentyűs is szerepel, de a turnéra csak hárman érkeztek. Emiatt mindhármukra sokkal több szóló hárult. Talán ezért sem voltak érezhetőek a smooth stílusjegyek, hanem igazi hagyományos jazzkoncertnek lehettek tanúi a résztvevők. Méghozzá egy remek jó koncertet hallhattunk, sok szép harmóniával, funky hangzással! Ami viszont leginkább jellemzője volt a számoknak, hogy olyan középtempós groove-ok voltak bennük, amit ritkán hall az ember.
Bár az új lemezen nem trióban játszanak, de reméltem, arról is fognak elhangozni dalok, ám nem így lett. A 90-es évektől a 2017-es Grammy-díjas lemezéig szemezgetett egyikről, másikról. A zenéjét az igényes jazz jellemzi, miközben énekelhető dallamos zenét játszott és frenetikus szólókkal kápráztatta el a közönséget. A „Hyperdrive”-val kezdtek a Grammy-díjas Prototype albumról és 10 percig élvezhette a közönség az energiát, amit a három zenész átadott, ahogy írtam, rengeteg szóló hangzott el mindenkitől, és miután mindhárman mesterei a hangszereiknek, így élményszámban mentek a zenészek improvizációi, amik szép lassan fejlődtek ki a dallamokból. Erről az albumról még a „What’s the Deal” hangzott el, de a Grammy-jelölésig jutó He Had a Hat című albumról is beválogattak két számot, a címadó dalt és a „Surreptitious”-t. A „Tune 88” és a „Rain Dance” ugyancsak megszólalt a második szettben, melyekben a három klasszis bizsergetően szép ritmuságyakat hozott létre. Azt gondolom, nem rossz ötlet többen összefogva kilátogatni Bécsbe olyan zenekarok koncertjeire, akik nem jönnek hazánkba, a belépő ma már majdnem ugyanannyiba kerül, mint itthon.

Porgy & Bess

Porgy & Bess

Porgy & Bess

 

Kapcsolódó cikk: Jazzkalandok New Yorkban – 2/1.

Jazzkalandok New Yorkban – 2/2.

Jazzkalandok Milánóban

Jazzkalandok az Isztrián – New York az Adriára költözött

 

Porgy&Bess, Bécs - 2023. október 22.
Fotó: Irk Réka 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005