fbpx

A nagy elődök - 45. rész

2023. november 25.

A Nagy Elődök c. sorozatban Pallai Péter remélhetően közérthető szövegekkel és youtube illusztrációkkal mutatja be a jazztörténet stílusformáló szólistáit a különböző hangszereken (zongorával kezdve) a kezdetektől egészen a 70-es évekig. Olyanok is szerepelnek az összeállításokban akiket elkerült a világhír, noha megérdemelték volna.  A zenei illusztrációkat a youtube-ról válogattam, hogy a legszélesebb körben hozzáférhetőek legyenek.

– Harsonások II. (Az első modernisták)

Az átmenetet a swing zenészek és a modernisták között Bill Harris testesítette meg, aki az olyan veretes big bandekben tűnt fel, mint Benny Goodmané vagy Charlie Barneté. A fegyelmezett és fegyelmező Goodman rosszallotta, hogy Harris soha nem tanult meg blattolni, de mint rögtönzőművész, sajátos stílusával beleillett minden korabeli zenekarba.

 

1) BILL HARRIS-CHUBBY JACKSON ALL STARS: Characteristically B.H. (1945)

Istenigazából Woody Herman ún. First Herdjében (Első Csorda) találta meg a helyét, amely már 1945-ben hemzsegett a fiatal fehér modernistáktól. Először az akkori Herman zenekar modernista magjával halljuk: a tenoros Flip Phillipsszel, a trombitás Conte Candolival, a zongorista Ralph Burnsszel, a bőgős Chubby Jacksonnal, és a dobos Alvin Burroughsszal.

2)  WOODY HERMAN: Bijou (1945)

Harris harsonájának vaskos tónusa, vibrátója roppant jellegzetes volt, de improvizációs elképzelései is meglehetősen egyedieknek mondhatók. Ez utóbbit mi sem jellemzi jobban, mint az első nagy Herman zenekarral játszott "Bijou" c. balladának teljesen idioszinkratikus értelmezése.

3)  KAI'S KRAZY KATS: Sweet Miss (1945)

Harrishez hasonlóan, a dán születésű, de Amerikában nevelkedett pozanos, Kai Winding szintén megjárta a Benny Goodman zenekar iskoláját, de őt már egyértelműbben vonzották a modern hangzások, mint Bill Harrist. Saját kisegyüttesével mondhatni "cool" muzsikát produkált. A felállás is magáért beszél. Winding után a 18 éves Stan Getz hallható, a trombitás a West Coast Cool későbbi atyja, Shorty Rogers volt, a zongorista a kevésbé ismert Shorty Allen, a bőgős Iggy Shevack és a dobos a kaliforniai jazz másik későbbi bálványa, Shelly Manne.

4)  STAN KENTON: Collaboration (1947)

Kai Winding azonban hírnevét a Stan Kenton zenekarral szerezte, aki az ún. "progresszív jazz" kísérleteihez örömmel bővítette a nagy tudású harsonással amúgy is bivalyerős rezes szekcióját.

 

5)  JAY JAY JOHNSON: Jay Bird (1946)

Nem meglepő módon, Miles Davis korszakalkotónak tartott "The Birth of The Cool" lemezfelvétel sorozatának a felén Kai Winding fújta a harsonát, a másik felén pedig az első igazi bebop pozanosnak tartott Jay Jay Johnson hallható. Johnson kevésbé ismert big bandekből került Count Basie zenekarába, de a modernisták közül Dizzy Gillespie figyelt fel rá elsőként. A bebop zenészek nem kedvelték a harsonát, mert nem nagyon akadt harsonás, aki az új muzsika által gyakran megkövetelt nyaktörő tempóban tudta megszólaltatni a hangszerét. Gillespie viszont a következőket mondta a pozanosnak, amikor meghallotta játszani: "Mindig tudtam, hogy a harsonán, máskép is lehet játszani, és erre valaki rá fog jönni előbb-utóbb. Tiéd a szavazatom, ember."
1946-ban Johnsonnak már volt saját kisegyüttese is Cecil Payne-nel altszaxofonon, Bud Powellel a zongoránál, Leonard Gaskinnel bőgőn és Max Roach-csal a dobon. És ez a zenekar már romlatlan bebopot játszott.

6)  HOWARD McGHEE, SONNY STITT, JAY JAY JOHNSON, WALTER BISHOP, TOMMY POTTER & KENNY CLARKE: Buzzy (1964?)

Johnson sokat játszott a fiatalon elhunyt zseniális trombitással, Gillespie méltó kihívójával, Fats Navarróval is. Egyik legcsodálatosabb felvétele már a bebop stílus aranykorának leáldoztával, 1964-ben készült a bebop alábbi óriásaival. Érdemes majdnem két évtizedet előre ugrani, mintegy cáfolatául, hogy ez a muzsika elavult lenne.

 

7)  KAI WINDING & J J JOHNSON: It's all right with me (1955)

1954-ben a Savoy lemezvállalat egyik producerének ötletére összeállt a két modernista harsonaóriás: Kai Winding és Jay Jay Johnson. Két harsonással a frontvonalban nem nagyon lehetett kasszasikerre számítani, de mindenkit meglepve az album hatalmas népszerűségnek örvendett és a két pozanos bálvány ezt követően még két évig együtt maradt. Velük zárjuk a sorozat modern harsonásoknak szentelt első részét.

 

 

 

Folyt. köv.

 

Fotó: Youtube, A felhasznált képekkel kapcsolatban: William P. Gottlieb ikonikus jazz fényképei ingyen letölthetőek a US Library of Congress tárából és szabadon használhatóak Gottlieb végrendelete értelmében.

 

>> További cikk A nagy elődök című sorozatból <<

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005