fbpx

Hírek

Tavaly sajnos egy jazz-zenekar sem, sőt a jazzhez kicsit köthető zenekar sem kapott induló zenekaroknak meghirdetett Hangfoglaló Program támogatást.

Tegnap hirdették ki a Grammy-díjra jelöltek névsorát. A Grammy-díj átadás február 4-én lesz 2024-ben, Los Angelesben. Idén újra van egy magyar közreműködő a jelöltek között.

Borlai Gergőt választotta a Magyar Jazz Szövetség a Magyar Jazz Tiszteletbeli Nagykövetének a Magyar Jazz Napján – ahogy arról mi is beszámoltunk.

CARLA BLEY 1936-2023

Somogyvári Péter 2023. október 19.

Tegnap az esti órákban bukkant fel a világhálón a hír, otthonában, a New York állambeli Willowban október 17-én, 87 évesen agyrákban meghalt Carla Bley. Ikonikus frufrujával és szabadon áramló, karakteres kompozícióival robbant be a 60-as évek végén, a 70-es évek elején a férfiak uralta jazz világába, amikor jószerivel csak az énekesnőket jegyezték.

Tegnap, 2023. október 17-én meghalt az amerikai jazz-zongorista, orgonista, zeneszerző, zenekarvezető Carla Bley.

Átléptünk egy mérföldkövet

Irk Réka 2023. szeptember 23.

Ezen a nyáron kiemelkedő olvasottságunk volt, köszönhetően kedves Olvasóinknak!

Idén sok új és fiatal jelöltet állítottak az elnökségi posztokra, így az elnökségi tagok összetétele megváltozott. A Magyar Jazz Szövetség tisztújítása zajlott tegnap délelőtt a BJC-ben.

Levél Matyinak – Szabó Dániel nekrológja

Szabó Dániel 2023. augusztus 31.

A muzsikustársadalmat megrendítette a fiatal jazzbőgős, Szandai Mátyás halála. Lukács Miklóst, Borbély Mihályt, Dresch Mihályt és Szabó Dánielt kértem meg, hogy írjon nekrológot barátjuk, zenésztársuk emlékére. Nem egyszerű ilyenkor megfogalmazni az érzéseket, emiatt is köszönet nekik, hogy vállalták. Szabó Dániel szívhez szóló nekrológját közöljük. (- a szerk.)

A muzsikustársadalmat megrendítette a fiatal jazzbőgős, Szandai Mátyás halála. Lukács Miklóst, Borbély Mihályt, Dresch Mihályt és Szabó Dánielt kértem meg, hogy írjon nekrológot barátjuk, zenésztársuk emlékére. Nem egyszerű ilyenkor megfogalmazni az érzéseket, emiatt is köszönet nekik, hogy vállalták. Dresch Mihály nekrológját közöljük. (- a szerk.)

A muzsikustársadalmat megrendítette a fiatal jazzbőgős, Szandai Mátyás halála. Lukács Miklóst, Borbély Mihályt, Dresch Mihályt és Szabó Dánielt kértem meg, hogy írjon nekrológot barátjuk, zenésztársuk emlékére. Nem egyszerű ilyenkor megfogalmazni az érzéseket, emiatt is köszönet nekik, hogy vállalták. Borbély Mihály nekrológját közöljük. (- a szerk.)

A muzsikustársadalmat megrendítette a fiatal jazzbőgős, Szandai Mátyás halála. Lukács Miklóst, Borbély Mihályt, Dresch Mihályt és Szabó Dánielt kértem meg, hogy írjon nekrológot barátjuk, zenésztársuk emlékére. Nem egyszerű ilyenkor megfogalmazni az érzéseket, emiatt is köszönet nekik, hogy vállalták. Lukács Miklós nekrológját közöljük először. (- a szerk.)

A Párizsban élő, de rendszeresen hazai közönség előtt is koncertező jazzbőgős, Szandai Mátyás tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában elhunyt, amit édesapja jelentett be Dresch Mihály oldalán. Pallai Péter nekrológja következik (- a szerk.)

Új vezetőségi tagokat választ a Magyar Jazz Szövetség szombat délelőtt (szeptember 2., 11:00).

Fiatalok, figyelem, tehetségkutatóra lehet jelentkezni szeptember 24-ig. Óriási kitörési lehetőség.

A nyár elején az Artisjustól az év könnyűzeneszerzője díjat kapó dobos, augusztus 18-án vehette át a Magyar Arany Érdemkeresztet.

A Hangfoglaló Program kezdő zenekaroknak írt ki pályázatot, egy török fesztivál pedig fellépők jelentkezését várja.

Isten Veled, TONY BENNETT!

Somogyvári Péter 2023. július 22.

Péntekre virradóra New Yorkban 96 éves korában meghalt Tony Bennett. A 41 jelölésből 18 Grammy-díjat nyert, emellett a Recording Academy életműdíját, és két Emmy-díjat is kapott, valamint a Kennedy Center kitüntetettje, a National Endowment for the Arts Jazz Master, a Nemzeti Alapítvány a Művészetekért Jazz Mesterévé lett énekes halálának híréről a nemzetközi sajtó legrangosabb orgánumai is beszámoltak. „A „Great American Songbook” egyik legnagyobb tolmácsolójaként vitte a fáklyát, a 20. század legnagyobb amerikai énekeseinek, Louis Armstrong, Bing Crosby, Judy Garland, Billie Holiday, Frank Sinatra zenei útját, a 21. századba.” – emlékezett róla Bruce Weber a The New York Times munkatársa.

Tiltakoznak a jazz-zenészek

Jazz 2023. július 15.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázatának diszkriminatív kiírása miatt az egyetem tanárai és a MJSZ is nyílt levélben tiltakozik.

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
11
13
Dátum : 2023. dec. 13.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005