fbpx

Hírek

November közepén írtuk meg, hogy önkéntes munkában tartja fent a Jazzponthu Kulturális Alapítvány szerkesztősége a portált.

A 67 éves korában elhunyt road, zenészek, zenekarok szállítója, Hagyma búcsúztatójára december 6-án kerül sor.

Ittzés Tamással nemrég készült interjú a kecskeméti Jazzfőváros szervezésével kapcsolatban.

Kulturális szervezetek számára a közös alkotásra, együttműködésre, kísérletezésre, innovációra, mobilitásra és az egymástól való tanulásra biztosítanak lehetőséget az alábbi pályázaton keresztül.  

Junior Prima díjas lett Horváth Balázs

Irk Réka 2022. november 23.

Tegnap este adták át a Junior Prima díjakat zeneművészet kategóriában. Tavaly ketten, Egri János Jr. és Oláh Kálmán Jr. vehették át a díjat jazz-zenészek közül, idén Horváth Balázs érdemelte ki a díjat.

Berki Tamás - könyvbemutató

Jazz 2022. november 18.

Berki Tamás Hangszálak című könyvének bemutatójára kerül sor december 1-jén a BMC könyvtárában.

Tegnap este hirdették ki a Grammy-díjra jelöltek névsorát. A Grammy-díj átadás február 5-én lesz 2023-ban Los Angelesben.

Szerdán, 77 éves korában elhunyt São Paulóban Gal Costa. A 60-as évek óta alkotott, haláláig turnézott és adott ki újabb és újabb lemezeket.

Egy szerencsétlen balesetben elszenvedett sérülés következtében 67 éves korában csütörtök hajnalban elhunyt Kiss Zoltán, azaz ahogy mindenki ismerte, a becenevén legendává vált Hagyma. A váratlan szomorú hír megrázta az egész hazai jazzközösséget. Zenészeink azóta is sorra emlékeznek Róla a Facebook posztjaikban, felidézve a feledhetetlen közös utakat, amikor humorának köszönhetően a kilométerek észrevétlenül fogytak, és az érkezéskor mindenki jó hangulatban állhatott színpadra. Párszor, igaz rövidebb távokon, jómagam is utazhattam Vele, ezek közül a menet közben jegyzetelt beszélgetések közül idézek néhányat emlékére.

Prima díjas lett a Kanizsa Big Band

Halász Gyula 2022. október 17.

Nemrég azt az örömteli hírt osztottuk meg olvasóinkkal, hogy a Kanizsa Big Band a Zalai Prima díj, Magyar zeneművészet kategória győztese lett. Ezután került sor a 10 kategória nyertesei közötti egy újabb fordulóra, ahol kiválasztották azt a három jelöltet, akik az idei év Prima díjasai lettek.

Ducsai Szabolcs emlékkoncert

Jazz 2022. október 15.

A június közepén elhunyt trombitás, Ducsai Szabolcs, a hó végén lenne 47 éves. Emlékére szerveznek emlékkoncertet zenésztársai.

Nemzeti Örökség Intézetének gyászjelentése.

BERKES BALÁZS 85!

Somogyvári Péter 2022. október 13.

Szerdán ünnepelte Berkes Balázs (1937. október 12.) Liszt Ferenc-díjas bőgőművész 85. születésnapját. Életútja egybefonódott a háború után alakulgató magyar jazz történetével, a tiltás éveitől egész napjainkig. Rengeteg hazai és nemzetközi formációban játszott, melyek közül a Vukán Györggyel töltött évtizedek külön fejezetet érdemelnek. A Super Trio Kőszegi Imrével, majd a Creative Art Trio Balázs Elemérrel, valamint a fúvósokkal kiegészült Creative Art Ensemble mérföldkőnek számítanak, és nagyban segítették a magyar jazz elismerését világszerte.

Ma már vitathatatlan tény, hogy a magyar jazz a világszínvonalat képviseli, de mindjárt hozzátehetjük, hogy a társművészetek jazzre vonatkozó alkotásai sem maradnak el ettől a merésznek vélhető értékítélettől.

Szakcsi Lakatos Béla - megemlékezés

László Attila 2022. október 02.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, pótolhatatlan veszteség érte a hazai jazz életet. Nagyformátumú, nyitott gondolkozású művész volt, aki hosszú évtizedekig tartó pályafutása során a jazz-zongorázásnak képes volt új dimenziókat adni. Világszerte nagyra tartották a játékát, Chik Corea többször is elragadtatással beszélt a „touch”- ról, amivel Szakcsi a hangokat a zongorán megszólaltatja. Ezt, aki felvételit és koncertjeit hallotta, azonnal megérezhette, és felismerhette azt az egyéni felfogást is játékában, amitől magában ujjongani kezdett: „ah, ez a Szakcsi…”

VELÜNK MARADSZ BÉLA BÁCSI! Nem nekrológ

Pallai Péter 2022. október 02.

Talán hármonegyed órája, egy angliai autópályán haladva kaptam a hírt. Irk Réka telefonált. Sírt a telefonban. Én is majdnem. Egyszerre annyi minden jutott az eszembe. Nem is szabadna múlt időben gondolni rá vagy írni róla, mert ő és a zenéje velünk marad.

SZAKCSI LAKATOS BÉLA 1943 - 2022

Somogyvári Péter 2022. október 02.

Ma hajnalban elhunyt Szakcsi Lakatos Béla. A szomorú hírt idősebbik fia, Szakcsi Jr tette közzé a közösségi oldalon. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas és Szabó Gábor-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész, Szakcsi Lakatos Béla 1943. július 8-án született, 80. születésnapját nem élhette meg. Halála mindenkit megdöbbentett, szeptemberben még csodálhattuk a Harmónia évadnyitón a BJC-ben, majd szenzációs koncertet adott az AVL-Érdi Jazz Fesztiválon, előző nap pedig a Pestújhelyi Közösségi Házban Gerendás Péterrel lépett fel.

TABÁNYI 100 - egy kiállításról

Libisch Károly 2022. szeptember 27.

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete budavári palotájában található a Zenetörténeti Múzeum. Ennek 7. termében volt az a szeptember 18-án bezárt kiállítás, mely a magyar harmonikaművészet eddigi legnagyobb alakja, Tabányi Mihály 100. születésnapja alkalmából emlékezett tevékenységére.

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
18
19
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2019-22 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005