fbpx

95 éves korában elhunyt GEORGE WEIN (1925-2021), a világhírű Newport Jazz Fesztivál szervezője

2021. szeptember 15.

A bostoni születésű (1925. október 3.) zongorista, George Wein megszállottja volt a műfajnak. Már kamaszkorában feljárkált New Yorkba, hogy hallhassa a műfaj nagyjait, esetleg játszhasson is velük, noha saját elmondása szerint „...hagytak hogy egy számot játsszak és utána legrugdostak a pódiumról.”

 

A háború után leszerelt és egyetemre járt, de minden szabadidejében játszott.

Magára vállalta, hogy a Bostonba látogató jazz óriások mögé helyi kíséretet szervezzen, vagy előzetesen ő szervezze a fellépést is nekik. Egy idő után helyiséget bérelt, hogy jazz klubot létesítsen és ez lett a világhírű Storyville, ahol olyanok léptek fel, mint Charlie Parker, Stan Getz, Billie Holiday vagy Ella Fitzgerald, hogy csak néhányat említsünk. A Storyville Records lemezvállalat volt a következő teljesítménye, amely Lee Konitz és Toshiko Akiyoshi lemezeit is készítette.
Ha nem is emelkedett soha a nagyok közé, de kellemesen játszott. Ezért is szerették, de más téren voltak múlhatatlan érdemei. 1954-ben a milliomos házaspár Louis és Elaine Lorrilard támogatásával megszervezte a világhírűvé vált Newport Jazz Fesztivált, amely eddig csak legutóbb maradt el a pandémia következtében.

Ezen a felvételen Wein a zongorista olyan jazz legendákkal játszott, mint a gitáros Barney Kessell és a vibrafonos Red Norvo. 1955-ben saját neve alatt adott ki albumot, amelyen nem csak zongorázott, de énekelt is, noha a lemez húzóneve nyilván a trombitás Ruby Braff volt.

Wein nevéhez fűződik a nagyszabású New Orleans Heritage Festival, a Playboy Jazz Festival, vagy a franciaországi Grand Parade du Jazz Festival. A jazz aranykorában volt, hogy évente 20-25 fesztivált szervezett vagy társszervezett.

Egyébként Wein volt a nagyvállalati szponzoráció egyik első megálmodója is. De a lázas tevékenység mellett mindig maradt ideje a zenére. 1993-ban, 68 éves korában vette fel utolsó albumát.

Még életében kapta meg a Downbeat bőségesen kiérdemelt életműdíját. Szeptember 13-án hunyt el.

 

 Fotó: John Abbott/Gramofon archívum

 

 

 

© 2019-22 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005