fbpx

Hírek

Ezen a nyáron kiemelkedő olvasottságunk volt, köszönhetően kedves Olvasóinknak!

Idén sok új és fiatal jelöltet állítottak az elnökségi posztokra, így az elnökségi tagok összetétele megváltozott. A Magyar Jazz Szövetség tisztújítása zajlott tegnap délelőtt a BJC-ben.

A muzsikustársadalmat megrendítette a fiatal jazzbőgős, Szandai Mátyás halála. Lukács Miklóst, Borbély Mihályt, Dresch Mihályt és Szabó Dánielt kértem meg, hogy írjon nekrológot barátjuk, zenésztársuk emlékére. Nem egyszerű ilyenkor megfogalmazni az érzéseket, emiatt is köszönet nekik, hogy vállalták. Szabó Dániel szívhez szóló nekrológját közöljük. (- a szerk.)

A muzsikustársadalmat megrendítette a fiatal jazzbőgős, Szandai Mátyás halála. Lukács Miklóst, Borbély Mihályt, Dresch Mihályt és Szabó Dánielt kértem meg, hogy írjon nekrológot barátjuk, zenésztársuk emlékére. Nem egyszerű ilyenkor megfogalmazni az érzéseket, emiatt is köszönet nekik, hogy vállalták. Dresch Mihály nekrológját közöljük. (- a szerk.)

A muzsikustársadalmat megrendítette a fiatal jazzbőgős, Szandai Mátyás halála. Lukács Miklóst, Borbély Mihályt, Dresch Mihályt és Szabó Dánielt kértem meg, hogy írjon nekrológot barátjuk, zenésztársuk emlékére. Nem egyszerű ilyenkor megfogalmazni az érzéseket, emiatt is köszönet nekik, hogy vállalták. Borbély Mihály nekrológját közöljük. (- a szerk.)

A muzsikustársadalmat megrendítette a fiatal jazzbőgős, Szandai Mátyás halála. Lukács Miklóst, Borbély Mihályt, Dresch Mihályt és Szabó Dánielt kértem meg, hogy írjon nekrológot barátjuk, zenésztársuk emlékére. Nem egyszerű ilyenkor megfogalmazni az érzéseket, emiatt is köszönet nekik, hogy vállalták. Lukács Miklós nekrológját közöljük először. (- a szerk.)

A Párizsban élő, de rendszeresen hazai közönség előtt is koncertező jazzbőgős, Szandai Mátyás tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában elhunyt, amit édesapja jelentett be Dresch Mihály oldalán. Pallai Péter nekrológja következik (- a szerk.)

Új vezetőségi tagokat választ a Magyar Jazz Szövetség szombat délelőtt (szeptember 2., 11:00).

Fiatalok, figyelem, tehetségkutatóra lehet jelentkezni szeptember 24-ig. Óriási kitörési lehetőség.

A nyár elején az Artisjustól az év könnyűzeneszerzője díjat kapó dobos, augusztus 18-án vehette át a Magyar Arany Érdemkeresztet.

A Hangfoglaló Program kezdő zenekaroknak írt ki pályázatot, egy török fesztivál pedig fellépők jelentkezését várja.

Péntekre virradóra New Yorkban 96 éves korában meghalt Tony Bennett. A 41 jelölésből 18 Grammy-díjat nyert, emellett a Recording Academy életműdíját, és két Emmy-díjat is kapott, valamint a Kennedy Center kitüntetettje, a National Endowment for the Arts Jazz Master, a Nemzeti Alapítvány a Művészetekért Jazz Mesterévé lett énekes halálának híréről a nemzetközi sajtó legrangosabb orgánumai is beszámoltak. „A „Great American Songbook” egyik legnagyobb tolmácsolójaként vitte a fáklyát, a 20. század legnagyobb amerikai énekeseinek, Louis Armstrong, Bing Crosby, Judy Garland, Billie Holiday, Frank Sinatra zenei útját, a 21. századba.” – emlékezett róla Bruce Weber a The New York Times munkatársa.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázatának diszkriminatív kiírása miatt az egyetem tanárai és a MJSZ is nyílt levélben tiltakozik.

Azt hiszem, hogy ebben a témakörben már régóta aktuális lenne a megszólalás. Most megtört a jég: Pallai Péter kollégánk igen érdekes fejtegetésében megemlítette a magam helyzetét jól jellemző „hivatásos jazzrajongói” státuszomat, így késztetést éreztem arra, hogy – mint érintett személy – megosszam véleményemet olvasóinkkal.

Fiatalok figyelem!

2023. július 06.

Két felhívás érkezett fiataloknak.

Július elsejéig 20 órányi jazz-zene került a Spotify műsorlistába. Nem könnyű megtalálni a hazai jazzélet szereplőinek lemezeit. A Jazz.hu megpróbálja összegyűjteni az egyik legnagyobb zenemegosztón megtalálható összes olyan jazzlemezt, amiben legalább egy magyar közreműködő szerepel 2022. november 15. és 2023 novembere között.

A Budapest Jazz Club életben tartásáért petíció indult. Az aláírásával, kedves olvasónk is támogatni tudja a magyar kulturális élet egyik legfontosabb jazzhelyszínét.

Magyarország legtöbb magyar jazz-zenészét foglalkoztató jazzklubja, amely nemzetközi szinten is óriási elismerésnek örvend, bajba került.

© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005