fbpx

PHAROAH SANDERS 1940. október 13. - 2022. szeptember 24.

2022. szeptember 25.

Legutóbbi lemezkiadója jelentette be a szomorú hírt, 81 éves korában szombat reggel Los Angelesben békésen, szerető családja és barátai körében elhunyt Pharoah Sanders. Csaknem hat évtizeddel ezelőtt, John Coltrane utolsó korszakának zenekarában vált ismertté világszerte, és ez az időszak mérföldkövet állított a jazz történetében. Sanders később a spirituális jazz ikonjává vált, annak a korszaknak volt egyik utolsó mohikánja, amikor még azok a világrengető művek úgy zúdultak ránk, hogy nem győztük a fejünket kapkodni. Halála Coltrane születésnapjának másnap reggelén érte. Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Pharoah Sanders 2018

Farrell Sanders 1940. október 13-án született Little Rock-ban, Arkansas-ban. New Yorkba költözve Sanders gyakran az utcákon élt, a lépcsők alatt húzta meg magát, amíg Sun Ra szállást adott neki, és fokozatosan bevonta a zenekari munkába. Arra ösztönözte őt, hogy használja a nagymamájától kapott "Pharoah" nevet, és vásárolt neki egy új, sárga csíkos zöld nadrágot is, amit Sanders gyűlölt, de nem volt más, amit felvehetett volna. Lehet, Coltrane is ebben a nadrágban figyelt fel rá, mikor egy jazzklub előtt játszott némi apró reményében, és hívta be a klubba játszani zenekarával.

 A hetvenes évek elején, amikor ismerkedtem a jazzel, két irányzat dominált. A ma fúziósnak nevezett jazz-rock, és a még mindig életben lévő és virágzó free. Ez utóbbit akkor leginkább Ayler, Shepp, Cherry, Coleman, Alice Coltrane és Sanders beszivárgó lemezei jelentették korosztályomnak. Visszaemlékezve, Sanders volt a legnépszerűbb, mert mindent szétverő rekedtes szólói után lágy ritmusú, többször rituális énekkel is felszabadított katarzist, csodálatos békét hozott zenéjében, és ezért a lányok sem vonultak a másik szobába a házi zenehallgatásokon. Az alakuló gyűjteményekben nagy kincsnek számított a „Tauhid”, a „Jewels Of Thought”, a „Karma”, a „Summun, Bukmun, Umyun”, a „Thembi”, a „Live At East” és a „Black Unity”, és ezek az „Impulse!” lemezek mérföldkőnek számítanak ma is a jazz történetében. A Miles Davis által kijárat nélküli alagútnak titulált zenében felvillantotta a fényt, a harmóniát, a teremtőt egyre jobban értő bölcs szűrőjén keresztül. Az ő free zenéje soha nem a „matekos” kortárs klasszikus felé haladt, szuflával teli, az univerzum ősi elemeiből táplálkozó, a jazz legfőbb jellemzőit magánviselő elementáris zene volt.

Pharoah Sanders 2018

Pharoah Sanders 2002-ben, Győrött, a Mediawave Fesztiválon lépett fel először Magyarországon, a következő koncertjére Joey DeFrancesco orgonistával 2013 novemberében került volna sor a Művészetek Palotájában, de a Hammond azóta sajnos szintén meghalt királya megbetegedése miatt az egész európai turné elmaradt. Sanders már akkor túl volt a hetvenen, és bár az internet segítségével meggyőződhettem töretlen aktivitásáról, nem sok reményt fűztem a nagy találkozáshoz, amely végül 2018. november elsején, csütörtök este nyolckor, a MoM Sportban létrejött.

Pharoah Sanders 2018

Pharoah Sanders 2018

Járása már egy nyolcvanhoz közelítő sok nyarat-telet megélt ember járásához hasonlított, de a zenére olykor berogyasztott térdekkel ritmusra mozgó legenda megmutatta, játékos kedve megmaradt, és a szaxofont továbbra is őserővel fújja. A free hozta technikákat használt a hangszerétől eltérő hangok megszólaltatására, volt, hogy a mikrofonba tolt szaxofonja billentyűivel adta a ritmust, vagy a tölcsér fölé hajolva küldött hangüzeneteket, majd a szaxofon fúvó részét aljától leválasztva szólaltatta meg, sőt egy műanyag ásványvizes palackot is megszólaltatott. Azok a csodálatos rekedtes szólók is felszínre törtek, igaz szelídebben, a megélt évek tapasztalatából indulva, ehhez a hömpölygő, szférák zenéjeként ható, univerzumból érkező muzsikához.

Pharoah Sanders 2018

Pharoah Sanders 2018

Erről a koncert szervezője, Kleb Attila így emlékezett: „Akkor volt 78 éves. Az első pillanattól kezdve, hogy megérkezett, kerekesszékkel közlekedett, amit aztán otthagyott a színpad mögött, kopott strandpapucsban felcsoszogott, majd játékával felrobbantotta a nézőteret. A szerződés szerint, maximum 90 perces koncertet kellett volna adnia, lett belőle csaknem 120 perc, annyira együtt élt a közönséggel.”

Pharoah Sanders 2018

Ismét elment egy korszakos zseni. Olyan mindent a sarkából kifordító, világot megrengető vagy akár megbotránkoztató mű manapság nemigen születik. Szomorú, hogy már nincs közöttünk.


2022. augusztus 28.

 

 Fotó: Somogyvári Péter

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005