fbpx

Patricia Barber az Aria Hotelben és az Erkel Színházban

2023. november 02.

A zongorista-énekes Patricia Barber intellektuális, lírai zeneművészete, amelyben sötét tónusú, misztikus alt hangja egyedi zongorajátékéval párosulva, külön stílusirányzatot képvisel a jazz világában. Emellett avatott komponista és szövegíró is, aki soha nem kötött kompromisszumokat, mindig saját útját járta.

Nem csoda, hogy mind külsejében, mind művészetében egy puritán, intelligens előadót ismerhetünk meg személyében.  Sötét haját nem éppen sztárokra emlékeztetően hátrafésülő, egyszerű ruhát viselő és minimális sminket használó hölgy mögött kemény múlt áll. Apja a híres Glenn Miller zenekar szaxofonosa volt, de alkoholizmusa miatt tragikus véget ért. Patricia maga mondta, hogy évtizedekig tartott, amíg elmúlt viszolygása a muzsikus léttől, amit maga is önként választott. Ráadásul örökös lámpaláza miatt nem tudta azt a kimagasló teljesítményt nyújtani, amihez minden adottsága megvolt. Szóval maga is megjárta a pokol bugyrait.

Illinois állam egyik kisvárosában született 1955-ben. Hatéves korától tanult zongorázni, a középiskolában szaxofonozott is. Az egyetemen pszichológiát hallgatott, de zenei tanulmányait is folytatta. A 80-as évek elején egyre ismertebb lett a chicagói klubokban játszó zongorista-énekes, akinek első lemeze csak 1991-ben jelent meg. Nem volt könnyű bekerülnie az elismert művészek világába. Többnyire saját műveket adott elő, amelyeknek jellemzői az érzelmi és gondolati gazdagság és igényesség voltak.  A dalok többnyire analizáló, lírikus, borongós hangulatot mutattak, némi zaklatottság érzetével. Ezek a szövegekben és az olykor disszonáns hangzásvilágban is megnyilvánultak. Szerényen csak dalszövegek írójának nevezi önmagát, de művei költői magaslatokat ostromolnak, hipnotikus erővel hatnak a hallgatóra. (Nem véletlen, hogy lemezeinek kísérő füzetei közlik a dalok szövegeit.)  Igazi versek ezek: szellemes fordulatok, filozofikus gondolatok, nem a slágerek sekélyes „mondanivalói”. Közlik velünk a művésznő lelkében dúló viharos érzelmeket: öröm, bánat, düh, majd gyengédség szólal meg a mágikus hang és a fekete-fehér billentyűk segítségével. Patricia suttog, dúdol, nyög – és gyönyörűen énekel. Nyelvismeret nélkül is érezzük, hogy miről is van szó…

Hét évvel ezelőtt, 2016 novemberében volt szerencsénk a MoMKult színpadán egy felejthetetlen koncerten „élőben” is megismerni nagyszerű művészetét bőgő-dob kísérettel.  Természetesen ezúttal mások jönnek vele, sőt gitárost is hoz magával. Tehát: Patricia Barber énekel és zongorázik, Neal Alger gitározik, a ritmus-tandem tagjai pedig: Emma Dayhoff bőgő és Greg Artry dob.

Végezetül szenzációs hírt kell közölnünk olvasóinkkal: Patricia Barber fővárosunkban ünnepli 68. születésnapját, hiszen november 8-án született, azonban november 7-én exkluzív koncertet ad a zenei rendezvényeiről ismert budapesti Aria Hotelben, amelyet az énekesnővel és zenészeivel való kötetlen beszélgetés követ. A Jazzfeszt Budapest rendezésében az Erkel Színház-béli fellépése pedig a nagyközönség számára november 9-én lesz.

 

Fotó: Jazzfeszt Budapest

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005