fbpx

Hírek

Keddre virradóra 75 éves korában meghalt Török Ádám, a hírt közösségi oldalán fia, Török Dániel jelentette be. Teljes erőbedobással készült nagyszabású május 8-i koncertjére, melyen egykori és mostani muzsikustársaival az Erkel Színházban az új Bartók cd lemez bemutatása mellett, több mint fél évszázados életművét foglalta volna össze, egyben Orszáczky Jackie emlékére is ajánlva, a Syrius - Mini Jam 50. évfordulójának alkalmából. Minden gondolata a koncert körül forgott, másnap reggel is próbára indult volna. Lefeküdt aludni, és nem ébredt fel többé. Álmában érte a halál.

Vasárnap délután otthonában, a Massachusetts állambeli Ashley Falls-ban 92. életévében, prosztatarákban meghalt Ahmad Jamal. A szomorú hírt lánya, Sumayah Jamal jelentette be. A Grammy-életműdíjas legendás zongorista nyolc évtizedes pályafutása során már ambiciózus fiatal tehetségként is nagyszerű felvételeket készített, majd a jazztörténet egyik legsikeresebb trióját vezette. Számára minden dal egy előadás volt.

2023. április 16-án, 92 éves korában elhunyt az előző évszázad stílusteremtő zongoristája, Ahmad Jamal. Pallai Péter írta a most következő megemlékezést.

Az áprilisban 15. évadját kezdő KOBUCI Kert vezetősége a nyitány előtt kedden a Toldi Moziban tartott három filmbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót. A jubileumi évad terveit egy rövid történeti összefoglaló után az alapító Kaszap testvérek, a programigazgató Atilla (nem elírás, így írja nevét), és ügyvezető bátyja, Gábor mellett a vezetőség harmadik tagja, a kezdetektől a kommunikációs feladatokat ellátó Nagy Krisztián marketingmenedzser vázolta fel.

Diploma dolgozatához kéri Bernáth Kornélia olvasóink segítségét jazz témában.

A Kossuth- és Liszt-díjas gitárművész, Snétberger Ferenc elkötelezett a hátrányos helyzetű fiatal zenészek támogatásában. A felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítványa 2011 óta karolja fel a roma származású zenei tehetségeket és ad képzést számukra.

George Benson 80

2023. március 22.

George Washington Benson amerikai jazzgitáros, énekes és zeneszerző 80 éves. Az 1943. március 22-én Pittsburghben született gitáros több mint 60 éve zenél, és számos olyan albumot adott ki, amivel kritikai elismerést és nagy sikert aratott. Énekhangjáról és jellegzetes gitározási stílusáról ismert, amelyben a jazz, a funk és az R&B keveredik. Legnépszerűbb dalai közé tartozik a "Give Me the Night", a "Turn Your Love Around" és az "On Broadway".

Idén újra kapott jazz-zenész Erkel- és Máté Péter-díjat a március 15-e alkalmából tartott állami ünnepségen.

Tegnap, 2023. március 2-án, csütörtökön elhunyt a jazz Nagy Generációjának óriása, a szaxofonos Wayne Shorter. A műfaj történetének talán legváltozatosabb korszakában, fél évszázadon keresztül a legötletesebb és kiforrottabb újítók közé tartozott.

Tegnap rendezték meg a Magyar Jazz Szövetség éves taggyűlését. Minden évben a közgyűlés szavazással zárul, amikor három díjra szavazhatnak a jelenlévők (plusz azok, akik meghatalmazást adnak képviseletükre másnak). A három díj: a Szabó Gábor-díj, a Pernye András-díj és a Gonda János-díj.

A tudomány területén évekig tartó kutatások és eredeti publikációk sora kell hozzá, hogy ismert és elismert legyen valaki. A csillagászok között néha a véletlen szerencse is elég, jókor kell jó felé nézni. A jazz égboltjára ma két dolog repíthet valakit rövid idő alatt: az istenáldotta tehetség, meg a közösségi média. Ha mindkettő adott, akkor bukkanhat fel úgy valaki a jazz planétán, mint Samara Joy, átvéve 23 évesen két Grammy-t, ahogy ő tette Los Angelesben február 5-én.

„A Zene a Legnagyobb. Ha egyszer azt hitted, legyőzöd, jön egy újabb lecke, amiből tanulhatsz.” – olvasható az 1943. február 6-án Egerben született Liszt Ferenc-, eMeRTon-, és Szabó Gábor-díjas zongoristánk, Csík Gusztáv honlapján. A kiváló zongoristát rendkívül gazdag pályafutása főbb állomásait felidézve köszöntjük 80. születésnapján.

November elején megjelent a 2023-as Grammy-díjra jelöltek névsora, majd február 5-én Los Angelesben, a Crypto.com Arénában átadták a Grammy-díjakat.

Szoros a határidő, mert február 20-ig lehet jelentkezni a versenyre, tehát be kell adni a versenyműveket.

Budafoki és bukaresti felhívások jelentek meg fiatal zenészeknek.

A most is aktív, a mintegy félévszázada a világ legjobb dobosai között jegyzett Al Foster végigmuzsikálta egész életét, a jazz történetének napjaink zenéjét leginkább meghatározó korszakait.

Egy évet záró és egyben évet kezdő cikknek mindig szólnia kell arról, mi van mögöttünk és mi lesz előttünk. Természetesen érdekes statisztikát is elrejtettünk a tervek között.

A Jazz.hu az Óévben is megszavaztatta olvasóit, hogy kiket tartanak a legjobb jazz-zenésznek a különböző kategóriákban.  2022 végén a zongoristák közül, nem meglepően Szakcsi Lakatos Bélát posztumusz választották elsőnek. A legjobbnak ítélték a László Attila Fusion Circust, valamint a lemezüket is, sőt a zenekarvezetőt. László Attila mind a zeneszerző, mind pedig a hangszerelő kategóriában is az első helyen végzett. Rajtuk kívül Ocsovay Damján, Pocsai Kriszta, Oláh Krisztián, Tálas Áron, Juhász Gábor, Fonay Tibor, Soso Lakatos Sándor, Barabás Lőrinc, Borbély Mihály, Lantos Zoltán, Csízi László, Horváth Kornél kapta saját területén a legtöbb voksot. Összesen több mint 4000 szavazat érkezett a Jazz.hu olvasóitól a november 21-től december 27-ig tartó szavazási periódus alatt. Idén minimális volt a duplán szavazók és a nem létező e-mail címet megadók száma.

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
2
Dátum : 2023. jún. 2.
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
30
© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005