fbpx

Hírek

Születésnapi interjú Vámos Bélával

Halász Gyula 2024. április 16.

Április 16-án ünnepli 60. születésnapját Vámos Béla zenetanár, a Kanizsa Big Band alapítója, zenekarvezetője, aki a vidéki jazzélet egyik meghatározó alakja. A helyi zenei élet közismert művészeként számos tehetséges fiatalt tanított és tanít, mint klarinét- és szaxofontanár a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában.

Még egy kis mesterséges intelligencia a jazz környékéről: az amerikai jazzgitáros, zeneszerző Kurt Rosenwinkel adott hírt nemrég arról a közösségi oldalán, hogy egy légitársaság MI zenéket használ, helyesebben ajánl a repülőgépei fedélzeten.

Nem könnyű megtalálni a hazai jazzélet szereplőinek lemezeit. A Jazz.hu megpróbálja összegyűjteni az egyik legnagyobb zenemegosztón megtalálható összes olyan jazzlemezt, amiben legalább egy magyar közreműködő szerepel 2023. november 15. és 2024 novembere között.

Úgy is írhatnám, hogy újra bajban van a fiatalok egyik legfontosabb bemutatkozási helye, mert két éve ugyanezzel a problémával küzdöttek.

A nemzeti ünnep alkalmából kiosztották idén is a kultúrában tevékenykedőknek az állami művészeti díjakat.

A Szakcsi Rádió ma indul

Irk Réka 2024. március 15.

Igaz, csak teszt üzemmódban, de ma elindul a közmédia online rádiója. Csak online lehet elérni és 24 órában lehet rajta jazz-zenét hallgatni.

A március 2-ai Magyar Jazz Szövetség közgyűlésén idén is kiosztották a Szabó Gábor-, Gonda János- és Pernye András-díjakat! Gratulálok - kollégáim nevében is - Szabó Dánielnek és Lakatos Antalnak!

A 17. Müpa Jazz Showcase utolsó napján két énekesnő merőben más produkciója után a díjkiosztóra került sor, amit ma délelőtt a Müpa honlapján is meg lehet tekinteni. Az énekesek zenekaráról később jelenik meg beszámoló.

95 éves korában elhunyt a zeneszerző, trombitás, oktató, karmester Deák Tamás, aki a legendás Deák Big Band, valamint a Jazztanszak big bandjének vezetője volt 1969-től 1987-ig.

MI és a zene, MI és a jazz

Irk Réka 2024. március 07.

Talán nem időszerűtlen elgondolkodni arról, hogyan befolyásolja vagy fogja befolyásolni a Mesterséges Intelligencia (AI – Artificial Intelligence) a jazz-zenét. A jelen vagy jövő idő nem véletlen, mert már most sem tudják kiszűrni a zenemegosztók - bármennyire is próbálkoznak - az MI-vel kreált, létrehozott zenét, megállíthatatlan a térnyerése.

66. Grammy-díjasok – 2024

Jazz 2024. február 05.

Február 4-én hirdették ki a Grammy-díjakat Los Angelesben (ami azt jelentette, hogy a magyar idő szerint hajnali 1 órára lett vége az élő közvetítésnek). 

Pályázatok fiataloknak

Jazz 2024. január 27.

Két pályázatról kaptunk hírt a Jazz Szövetségtől. Az egyik magyar, a másik francia.

Ráduly Mihály 80.

Somogyvári Péter 2024. január 25.

A magyar jazz történetének egyik legnagyobb alakja, a Pege Quartet, a Szabados zenekar, a Rákfogó és a Syrius egykori szaxofonos zsenije január 25-én nyolcvanéves lett. Az egykor a Bercsényi klub fal mellé ledobott tornaszőnyegein kuporogva játékát áhítattal hallgató korosztályom örökre a szívébe zárta, mert sokunkkal ő ismertette és szerettette meg a jazzt, ami akkor a szembenállás zenéjének számított, a szocialistának nevezett értékrenddel szemben. Hűen követtük őt a Petőfi Sándor utcába, a Ganz Mávag művházba, és persze a Syrius hajóra.

Több felhívás is érkezett a Jazz.hu szakmai portálhoz. 

Magyar jazzlemez lista – 2024

Jazz 2024. január 07.

Nem könnyű megtalálni a hazai jazzélet szereplőinek lemezeit. A Jazz.hu megpróbálja összegyűjteni az egyik legnagyobb zenemegosztón megtalálható összes olyan jazzlemezt, amiben legalább egy magyar közreműködő szerepel 2023. november 15. és 2024 novembere között.

A Máté Péter-díj, már a kezdetektől borzolja a jazz-zenészek ideigeit, a kedélyeket, hiszen Máté Péter kiváló és népszerű énekes, zeneszerző volt, de semmi köze nem volt a jazzhez.

A kritikusi, vagyis a szerkesztőségi szavazás eredményét nem mutattuk meg, hogy ne befolyásolja Olvasóinkat. Most kiderül, hogy az ABC sorrendben állított nevek igazi sorrendje hogyan alakult a kategóriákban azoknál, akik nagyon sok kitűnő koncerten jártak, és néhányról írtak is. Az egyes kategóriákban a Coltrane Legacy, Modern Art Orchestra, Berki Tamás, Kanizsa Gina, Horváth Balázs, Oláh Krisztián, Premecz Mátyás, Juhász Gábor, Orbán György, Horváth Plutó József, Borbély Mihály, Lakatos Soso Sándor, Molnár Sándor, Bajusznács Mihály, Fekete-Kovács Kornél, Csapó Krisztián, Fritz József, Lantos Zoltán, Dresch Mihály, Balázs Elemér, Dés András, Lukács Miklós végeztek az élen. Az idén indított Az év magyar jazzlegendája kategóriában Szakcsi Lakatos Béla nevét örökítette meg a szerkesztőség ezen az évente egy-egy néhai jazz óriással bővülő listán.

A Jazz.hu szakmai portal az Óévben is megszavaztatta olvasóit, hogy kiket tartanak a legjobb jazz-zenésznek a különböző kategóriákban. 2023 végén Fekete-Kovács Kornél gyűjtötte be a legtöbb első helyezést, szám szerint négyet. Tálas Áron lemezével és zongoristaként is vezeti a listát. Rajtuk kívül Berki Tamás, Pocsai Kriszta, Majercsik Lili, Oláh Krisztián, Oláh Tzumo Árpád, László Attila, Fonay Tibor, Dés László, Tony Lakatos, Zana Zoltán, Schreck Ferenc, Borbély Mihály, Lantos Zoltán, Dresch Mihály, Csízi László, Horváth Kornél, Lukács Miklós kapta saját területén a legtöbb voksot. Idén a zenekarokat kétfelé bontottuk, az oktettnél kisebbre és a nonettnél nagyobbra, ahol az első kategóriában idén is a László Attila Fusion Circus került ki győztesként, a másodikban pedig a Modern Art Orchestra. Új kategóriaként szerepelt a jazzlegendák vagyis azok a nagyjaink, akik már nincsenek velünk. A közönség Fábián Juli, míg a szerkesztőség Szakcsi Lakatos Béla nevét örökítette meg ezen az évente egy-egy néhai jazz óriással bővülő listán.
Összesen több mint 4000 szavazat érkezett a Jazz.hu olvasóitól a november 20-tól december 27-ig tartó szavazási periódus alatt. 2023-ban sajnos többen többször is próbálkoztak egy nap (24 óra) alatt szavazni és több e-mail cím volt érvénytelen, mint tavaly.

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005