fbpx

Hírek

Tizenhárom évvel ezelőtt, mikor a budapesti Jazztanszakon lediplomáztam és úgy döntöttem, hogy külföldön szeretném folytatni a zenei tanulmányaimat, akkor hallottam arról, hogy Grazban egy világhírű New York-i jazztrombitás tanít, akit Jim Rotondinak hívnak. Rotondi a mainstream, hardbop világszínvonalú előadója volt, e stílusok a jazz-zenén belüli kedvenceim. Fényes, virtuóz trombita játékát leginkább Freddie Hubbardéhoz tudnám hasonlítani. Nem volt kérdés, hogy tőle szeretnék tanulni!

Miközben a magyar jazz minden vonatkozásban – és tegyük hozzá korábban is méltó színvonalat képviselt nemzetközi megmérettetésben is – a Duna partjáról korábban (de bizonyos fokig még napjainkban sem) könnyű igazi nemzetközi hírnévre szert tenni. Egyik kezünkön megszámolhatjuk, hogy hány magyar zenésznek sikerült ez. Mindenesetre Tommy Vig ezen kevesek egyike!

Jim Rotondi amerikai jazztrombitás július 7-én hunyt el szívrohamban Franciaországban. A 61 éves művészt sok magyar zenész is ismerte közelebbről, leginkább, akik Grazban tanultak, hiszen ott oktatott az egyetemen. Megkértünk két jazz művészt, hogy írjon róla, de ne életrajzi adatokat, mert az a világhálón megtalálható, hanem saját emlékeket. Először a Londonban élő Gayer Mátyás jazz-zongorista nekrológját, majd Hofecker Dániel jazztrombitásét közöljük. (- a szerk.)

Hosszú ideig tartó heves küzdelme alatt, igyekezett leküzdeni szívritmusszabálytalanságait, amelyek Őt gyötörték. Végül megállt a Szíve és rendkívül fáradtan lehunyta szemét és távozott. 

Mindenek előtt gratulálunk Drippey Máténak, Nagy Ábel Mártonnak és Papp Mátyásnak a díjhoz! Eredetileg arra vártunk választ, hogy újabban csak külföldön tanulók kaphatják meg ezt a megtisztelő címet? Hetek óta várjuk a választ.

A Bartók Rádió Zenei Díjait első alkalommal adták át. A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A hazai klasszikus zene kiválóságai tizenegy kategóriában vehettek át elismerést. A Bartók Rádió Zenei Díjátadón a kitüntetések között két külön jazz díjat is átadtak.

A 78 éves korában elhunyt hosszabb betegség után a számos stílusban, mint pop, R’n’B és groove-orientált jazz stílusban alkotó szaxofon-mágus, David Sanborn.

Idén is átadták fiatal tehetségeknek a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjakat. Az ösztöndíj célja, hogy segítse a 30 év alatti jazz előadóművészek pályakezdését, művészi fejlődését.

Születésnapi interjú Vámos Bélával

Halász Gyula 2024. április 16.

Április 16-án ünnepli 60. születésnapját Vámos Béla zenetanár, a Kanizsa Big Band alapítója, zenekarvezetője, aki a vidéki jazzélet egyik meghatározó alakja. A helyi zenei élet közismert művészeként számos tehetséges fiatalt tanított és tanít, mint klarinét- és szaxofontanár a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában.

Még egy kis mesterséges intelligencia a jazz környékéről: az amerikai jazzgitáros, zeneszerző Kurt Rosenwinkel adott hírt nemrég arról a közösségi oldalán, hogy egy légitársaság MI zenéket használ, helyesebben ajánl a repülőgépei fedélzeten.

Nem könnyű megtalálni a hazai jazzélet szereplőinek lemezeit. A Jazz.hu megpróbálja összegyűjteni az egyik legnagyobb zenemegosztón megtalálható összes olyan jazzlemezt, amiben legalább egy magyar közreműködő szerepel 2023. november 15. és 2024 novembere között.

Úgy is írhatnám, hogy újra bajban van a fiatalok egyik legfontosabb bemutatkozási helye, mert két éve ugyanezzel a problémával küzdöttek.

A nemzeti ünnep alkalmából kiosztották idén is a kultúrában tevékenykedőknek az állami művészeti díjakat.

A Szakcsi Rádió ma indul

Irk Réka 2024. március 15.

Igaz, csak teszt üzemmódban, de ma elindul a közmédia online rádiója. Csak online lehet elérni és 24 órában lehet rajta jazz-zenét hallgatni.

A március 2-ai Magyar Jazz Szövetség közgyűlésén idén is kiosztották a Szabó Gábor-, Gonda János- és Pernye András-díjakat! Gratulálok - kollégáim nevében is - Szabó Dánielnek és Lakatos Antalnak!

A 17. Müpa Jazz Showcase utolsó napján két énekesnő merőben más produkciója után a díjkiosztóra került sor, amit ma délelőtt a Müpa honlapján is meg lehet tekinteni. Az énekesek zenekaráról később jelenik meg beszámoló.

95 éves korában elhunyt a zeneszerző, trombitás, oktató, karmester Deák Tamás, aki a legendás Deák Big Band, valamint a Jazztanszak big bandjének vezetője volt 1969-től 1987-ig.

MI és a zene, MI és a jazz

Irk Réka 2024. március 07.

Talán nem időszerűtlen elgondolkodni arról, hogyan befolyásolja vagy fogja befolyásolni a Mesterséges Intelligencia (AI – Artificial Intelligence) a jazz-zenét. A jelen vagy jövő idő nem véletlen, mert már most sem tudják kiszűrni a zenemegosztók - bármennyire is próbálkoznak - az MI-vel kreált, létrehozott zenét, megállíthatatlan a térnyerése.

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
8
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005