fbpx

Németh Ferenc Magyarországon is koncertet ad

2019. augusztus 12.

Egy nem mindennapi felállásban hallhatjuk Németh Ferit játszani ebben az évben - gitár-szaxofon-dob trióval ad koncertet a Budapest Jazz Clubban augusztus 13-án kedden. A társai ezen a rendhagyó koncerten, a szintén magyar szálakkal rendelkező Chris Potter szaxofonos lesz, akit ugyancsak évente párszor hallhatunk magyar színpadokon, valamint a New York-i jazz szcéna egyik legkeresettebb gitárosa, Gilad Hekselman, aki legutóbb szeptemberben lépett fel a ZuperOctave-val a BJC-ben.

Németh Ferencről csak superlativusokban lehet beszélni. Ő az, aki azon kevés magyar jazz-zenészek között van, akinek bejött az „amerikai álom”, és szerte az Egyesült Államokban ismert, keresett zenész lett. A Jazztanszak után került ki ösztöndíjjal a Berklee-re, majd felvették a Thelonius Monk Institute-ra (amit ma már Herbie Hancock Institute of Jazz-nek hívnak), ahol master tanulmányait fejezte be. A kitartás és a tehetség meghozta a sikert, alig akad a koncertnaptárjában üres nap, fesztiválról fesztiválra utazik nem csak Amerikában, hanem Európában is, és olyan hírességekkel zenél, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Terence Blanchard, Joshua Redman, Lionel Loueke, John Patitucci…

Németh Ferencnek nem ez lesz az egyetlen koncertje Magyarországon, augusztus végén Tzumo triójában is játszani fog.

Németh Ferencet kérdezem a turnéról és a magyar koncertről.

 • MagyarJazz: Chris Potter – Gilad Hekselman – Németh Ferenc trió tagjainak nevei itthon is nagyon jól csengenek, ismertek jazz körökben. Potterrel már készítettél közös albumot is (Szabó Dániel kiváló, Amerikában élő magyar zongorista albuma: „Contribution”), de Hekselman hogy került a trióba? Miért Freedom triónak neveztétek el a zenekart?
 • Németh Ferenc: Igazából a teljes név, Ferenc Nemeth Freedom trio , mert én alapítottam a zenekart és egyben a szervezője és zeneszerzője is vagyok. A neve azért freedom, mert úgy látom a világban nagyon sok az ellenszenv, az ellenségeskedés, főleg az immigrációval kapcsolatban, és az emberek úgy ítélkeznek mások fölött, hogy fogalmuk sincs az igazságról. A koncertjeimen arra próbálom meg felhívni a figyelmet, hogy egyrészt én is emigráns vagyok, másrészt a zenekar tagjai amerikai, izraeli és magyar származásúak, mégis ugyanazt képviseljük. Mi, Mindannyian emberek vagyunk. Teljesen mindegy, hogy milyen a színe vagy a kultúrája vagy a vallása valakinek. Vannak jó és rossz emberek. Mindenhol. Ne legyenek előítéleteink.
  Giladdal több mint 15 éve játszunk együtt egymás zenekaraiban. Egyértelmű volt, hogy ő lesz a harmadik tag smile .

 

 • MagyarJazz: Budapest előtt Bécsben léptek fel, a következő nap pedig már Párizsban. Ti egy nagyon jókedvű társaság vagytok, egyenként is sugárzik belőletek a vidámság. Mit hallhat tőletek a közönség?
 • Német Ferenc: A koncerten, mint említettem saját számaimat játsszuk. Lesz benne vidám és szomorú zene is. Megpróbáljuk az embereket elvarázsolni egy másik dimenzióba, egy színes világba, ahol mi is éljük a napjainkat. Megpróbáljuk átadni azt a hitet, amit mi érzünk:

 egy boldogabb, békésebb világot szeretnénk teremteni a hallgatóknak.

 

 • MagyarJazz: Tzumoval közös lemezetek úton van. Mikor jelenik meg? Mik a következő terveid?
 • Német Ferenc: Az új lemez novemberben fog megjelenni. Még folynak az utómunkálatok, de hamarosan elkészül.
  Tervek: Giladdal és Chris-szel közös turné után, augusztus végéig Chris Cheek és Mike Morenoval fogok turnézni. Szeptemberben Myron Walden és Leo Genovese társaságában triózok, majd Emilio Solla-val.
  Októberben elkezdek tanítani Olaszországban, ahol a Sienai egyetem professzora leszek és master programban tanítok. Havonta 2 napot töltök ott. Novemberben pedig Tzumo és Greg Tardy társaságában újra koncertkörútra indulok smile.

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005