fbpx

"Élményt, extázist, katarzist kell adni a közönségnek" - interjú Sárik Péterrel

2020. február 24.

Sárik Péter jazz-zongorista, zeneszerző egyike hazánk legkedveltebb zongoristájának és egyike, aki csak a zenélésből él. Itthon és külföldön is teltházas koncerteket ad. Rendszeres fellép Erdélyben. Nagy sikerrel koncertezik Beethoven- és Bartók-feldolgozásokkal. De Berki Tamással közös estjük is nagyon sikeres. Ezenkívül a Budapest Jazz Clubban van egy minden hónapban jelentkező műsora a Sárik Péter Triónak, ahova mindig más zenészt hívhat meg. Ami még kiemelendő és a fiatalok számára példaértékű, ahogy saját magát menedzseli a zongorista.

Sárik Pétert az elmúlt évről és a 2020-as terveiről kérdeztem.

 • MagyarJazz: 2019-ben nem rukkoltál elő újdonsággal. Várhatunk a Bartók és Beethoven lemezhez hasonló feldolgozás CD-t idén?
 • Sárik Péter: Igen, tavaly le kellett állni az alkotómunkával, “csak” koncerteztünk. Ennek pedig egyszerű oka volt: a totális kimerültség. 2008 óta nem telt el úgy év, hogy ne adtunk volna ki lemezt, vagy ne írtam volna zenét darabhoz, hangszereltem volna műsort, vagy ezeket együtt.
  2018-ban szinte egy időben jelent meg a Bartók és a Jazzkívánságműsor magyarul CD.
  Ez a tempó nem volt tartható, ezért álltam le az írással, de decemberben már készítettem két Csajkovszkij feldolgozást, amit a Dohnányi Szimfonikusokkal adtunk elő, és egy Vivaldit, amit Trióban.

  2020-ban életünk eddigi legnagyobb feladata vár ránk, nyáron a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon mutatjuk be a Bartók Kékszakállújának általunk átértelmezett verzióját, és télen megjelent a Jazzkívánságműsor magyarul lemez második része.

 

 • MagyarJazz: Fonay Tiborral és Gálfi Attilával alkotjátok a triót. Hány éve dolgoztok együtt? Mi kell ahhoz, hogy hosszú távon együtt maradhasson egy zenekar?
 • Sárik Péter: A Triót 2007-ben alapítottam, és 2012-ben alakítottam át, ekkor jött Atti is Tibi.
  Ahhoz, hogy zökkenőmentesen működhessen egy csapat, elsősorban az kell, hogy zeneileg és ami ugyanolyan fontos, emberileg is maximálisan megértsék egymást, sőt, szeressék, becsüljék egymást a tagok. Ha ez nincs meg, akkor nincs alap, amire építhetsz.
  Utána meg nagyon fontos, hogy tisztázva legyenek a szerepek. Én a srácoktól annyit várok el, hogy felkészültek és pontosak legyenek, valamint őszinték legyenek velem.
  A többi az én és a management dolga. Azaz legyenek koncertek, feladatok, közös jövőkép, működjön a zenekar.

 

 • MagyarJazz: Márciusban és áprilisban is lesz egy-egy nagy budapesti fesztiválon koncertetek. Milyen műsorral készültök ezekre a fellépésekre?
 • Sárik Péter: Márciusban a Get Closer Fesztiválon a Bartók műsorunkat, áprilisban a Tavaszi Fesztiválon pedig a Beethovent fogjuk eljátszani.  (https://getcloserconcerts.com/koncert/getcloser-jazz-fest-2020/)

 

 • MagyarJazz: Februárban már látod előre, milyen évetek lesz? Mire készülsz a két fenti fesztiválon kívül még nagyon?
 • rik Péter: Igen, látom, hogy mozgalmas évünk lesz, sok utazással. Persze csak az a biztos, ahonnan már visszajöttünk, például nemrég Lettországból, de jelen állás szerint idén Bahreinben, Kazahsztánban, Ausztriában, Hollandiában, Svájcban, Szlovákiában, Romániában, Németországban, Görögországban fogunk fellépni, de esélyes Vietnám és Kína is.
  Itthon, ahogy említettem két új projekt is bemutatásra kerül, ezen kívül turnézunk a vonósokkal kiegészített Beethoven műsorunkkal és az összes eddig meglévő anyagunkkal is.

 

 • MagyarJazz: Kívülről úgy néz ki, mintha csak úgy jönnének a koncertfelkérések. A háttérben viszont hatalmas munka van. Ma Magyarországon tényleg nehéz megélni csak jazz-zenéből. Szerinted fontos egy jó menedzser? Mennyi munka van abban, hogy legalább 70 fellépésed volt tavaly?
 • rik Péter: Hála az Égnek nekem több, mint 100 és a Triónak nyolcvan valahány  koncertje volt tavaly.
  Ami rengeteg.
  Természetesen sok felkérés érkezik, de a fellépéseket szervezni kell.
  Persze, fontos egy jó menedzser és kell egy jó koncertszervező is. Ez a kettő totálisan különböző feladatkör, csak Magyarországon kötődik össze, hisz alig van, aki a jazz területén ezzel foglalkozik.
  Csak az tudja, nekem mennyi munkám van ebben, aki közelről látja, mit csinálok.
  Igen, ebben az értelemben nehéz a jazzből megélni, de fontos látni, hogy lehetséges.
  Gyakran tapasztalom, hogy azt a szlogent, hogy “nem lehet a jazzből megélni” legtöbben kifogásként, önfelmentésként mondogatják.
  Többek között ötletek, eredeti gondolatok, az “átlag” jazz-zenésznél sokkal nyitottabb gondolkodás, állandó fejlődés és munka, munka és még több munka kell hozzá.
  Élményt, extázist, katarzist kell adni a közönségnek, és nagyon fontos, hogy pozitívan lássuk a világot és nagyon erősek legyünk, hogy túl tudjunk jutni a folyamatosan adódó nehézségeken, buktatókon.

 

 • MagyarJazz: Mit gondolsz arról, hogy kevés fiatal jár jazz koncertre? Szerinted hogy lehetne őket bevonzani a koncerttermekbe?
 • Sárik Péter: A mi koncertjeinkre sok fiatal jár, de sok idős is. Ezt mi többek között azzal értük el, hogy pop stílusban kommunikálunk, miközben jazzt játszunk, és ahogy az előbb már említettem, nagyon nyitottak vagyunk. Zenei kérdésekben és az élet egyéb dolgaiban is.
  Nagyon széles a zenei palettánk, ezzel pár embernél néha kiütjük a biztosítékot: sok jazzistának nem vagyunk elég jazzesek, a nagyon konzervatív klasszikus zene rajongók meg nem szeretik, ha nem pontosan az eredeti formában szólalnak meg a kedvenc darabjaik.
  Szerencsére a fent említettek az elenyésző kisebbség, és talán pont azért is van az átlag jazz koncertekhez képest sokkal több ember, és köztük rengeteg fiatal a mi fellépéseinken, mert nem léteznek efféle, nem tudom másként mondani, korlátaink.
  Nem akarjuk kategorizálni és meghatározni a jazzt, helyette rengeteg féle zenét játszunk nagy kedvvel, szenvedéllyel és energiával, amit úgy tűnik díjaz a közönség.

 

 • MagyarJazz: Mennyire vagy elégedett az életeddel? Úgy érzed elérted, hogy a neved ismert, megtaláltad a saját stílusodat és a közönséged tudja, mire számíthat a koncertjeiden?
 • rik Péter: Sokszor megkapom, hogy örök elégedetlen és hogy túlságosan maximalista vagyok. Ez sajnos részben igaz, de magammal, a saját teljesítményemmel szemben. Ez sarkall mindig a fejlődésre.
  Igazából az érdekel a legjobban, hogy egyre jobb legyek, jobbak legyünk, az okozza a legnagyobb sikerélményt, ha egy koncertfelvételünket visszahallgatva az tetszik, ha átmegy a nagyon szigorú szűrőmön.
  Ettől eltekintve abszolút elégedett és boldog ember vagyok.
  Csak azt csinálom, amit szeretek, azokkal akikkel szeretem és ott ahol szeretem, és ezt egyre többen szeretik, egyre többen járnak a koncertjeinkre, és így egyre több embernek adhatunk. Ez csodálatos dolog, nem tudom mit kívánhatnék még.

 

 • MagyarJazz: Rengeteget jársz Erdélybe. Mit gondolnak az itteni jazz-zenészekről, jazz-zenéről?
 • rik Péter: Ismernek és szeretnek minket és nemcsak Erdélyben, hanem a román részeken is. De nem csak mi járunk oda sokat, hisz egyre több magyarországi zenekar rákap az ízére az ottani koncertezésnek. Nagyszerű közönség, koncerthelyszínek, fesztiválok, csodás környezet jellemzi azt a vidéket.

 

 • MagyarJazz: Mik a jövőbeni terveid? Mennyire tartod fontosnak a folyamatos fejlődést? Egy-egy sikeresebb amerikai irányzat befolyásolja, hatással van a terveidre? Mikor lesz a Sárik Péter Triónak amerikai körútja?
 • Sárik Péter: Ahogy fentebb már említettem nagyon fontos, ha nem a legfontosabb számomra a folyamatos fejlődés. Ez az alapja mindennek, így lehet itthon is eredményesnek maradni és a következő fontos célt, a nemzetközi ismertséget elérni.
  Természetesen mi is folyamatosan követjük az új trendeket, ezek hatnak is ránk, befolyásolják is a zenénket, de azt gondolom, hogy a leges legfontosabb, főleg a nemzetközi piacon, hogy egyéniség legyél, a legnagyobb dicséret, ha a játékod felismerhető, vagy azt mondják, hogy a Triónak saját soundja, stílusa van.
  Abszolút nem érdekel, hogy lesz-e valaha amerikai turnénk, engem egy németországi vagy nyugat-európai sokkal jobban izgatna!  smile 

 

Következő koncert: Berki Tamás - Sárik Péter duó  //  2020. február 26. 19:00, Rómer Jazz Klub - Győr

 Fotók: Sárik Péter

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005