fbpx

40 éves a Budapest Ragtime Band, Máté Péter-díj – Gayer Ferenc interjú

2020. április 15.

Gayer Ferenc vehette át idén a Máté Péter-díjat, mely a Liszt- és Erkel-díj helyett jött létre, a könnyűzenei műfaj meghatározó szereplőinek elismerésére 2018-ban. Tavaly a kitüntetést nem kapta meg jazz-zenész.

Gayer Ferenc bőgős, zenekarvezető, a Budapest Ragtime Bandet vezeti 30 éve. Előző év júliusában már készült vele interjú egy másik díj, a Pro Urbe Erzsébet díj kapcsán. A mostani interjúban a márciusban kapott Máté Péter-díj, a 40 éves zenekar, a 30 éves Magyar Jazz Szövetség is szóba kerül. Azt is elárulom, hogy pont egy hónapja küldtem át a kérdéseket Gayer Ferencnek, de a koronavírus miatt úgy döntöttünk, várunk vele addig, amíg a díjat átadják. Ez viszont lehet, hogy csak jövőre esedékes, így közöljük az interjút.

 • Magyar Jazz: Szeretnék gratulálni ehhez a frissen alapított díjhoz, amit rajtad kívül még csak egy jazz-zenész, Berki Tamás vehetett át. Úgy tudom, hogy nem a Magyar Jazz Szövetség jelölt, aminek elnökségi tagja vagy, hanem más. Elárulod, hogy ki?
 • Gayer Ferenc: Köszönöm a gratulációt és a megkeresést. Jól tudod, nem a Jazz Szövetség ajánlott, hanem magánszemélyek.

A Máté Péter-díj a könnyűzene és dzsessz területén szerzett kiemelkedő előadóművészi tevékenységért adományozható állami kitüntetés.

A kiváló előadóművész, zeneszerző és szövegíró emlékére alapított Máté Péter emlékérem kitüntetés[1] ugyanolyan állami művészeti középdíjnak számít, mint az Erkel Ferenc-; Jászai Mari-; vagy a Liszt Ferenc-díj. A díjat évente, március 15-én, három személy kaphatja. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot, érmet és pénzjutalmat kap. A pénzjutalom (ez az illetményalap harmincszorosa) és nyugdíj-hozzájárulással jár, utóbbi a Magyar Művészeti Akadémiától. A díj birtokosai a miniszteri rendelet alapján jogosultak arra, hogy érdemes vagy kiváló művész elismerésre terjesszék fel őket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Máté Péter-díj megalapításával a könnyűzenei és jazz színtér szereplőit emelte ki a Liszt Ferenc- és az Erkel Ferenc-díj köréből, így ezen elismeréseket ezentúl csak komolyzenei művészek kaphatják. Minden évben három személy kaphatja a díjat.

A kitüntetést először 2018. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adták át.

 • MagyarJazz: A Máté Péter-díj körül kialakult a jazzisták között egy kis elégedetlenség, keserűség. Úgy tudom, ez csak a névválasztás miatt adódott így, ahogy nemrég Bágyi Balázs a Jazz Szövetség elnöke is elmondta egy interjúban. Mit gondolsz erről, mint elnökségi tag és mint jazz-zenész, aki egy rangos kitüntetést kapott?
 • Gayer Ferenc: Igen, ez egy valós tény, nem túl szerencsés az elnevezés, de minden fórumon igyekszünk kiharcolni egy önálló díjat a műfajnak. Természetesen nagyon örülök a díjnak és megtiszteltetésnek tartom, hogy idén nekem ítélték.

 

 • Magyar Jazz: A tavalyi interjúban megjegyezted, hogy „A magyar jazz nincsen megfelelő helyen, könnyűzenének fogják fel. Szeretnénk ebből kilépni.”. Ennek a kitüntetésnek a neve is azt mutatja, hogy teljesen egybemosták a jazzt a poppal és más könnyűzenével, pedig a jazz-zene egy kulturális érték, amiben ugyanúgy megvannak a magyar zene jellemzői, hiszen a Magyarországon, a magyar népzenén, klasszikus zenén felnőtt zenészek játsszák, komponálják a jazz-zenét. Akaratlanul is beleszőve még a jazz standardekbe is a hazai ízeket. Szerinted hogyan lehetne tudatni a döntéshozókkal, hogy a jazz-zenészeknek Máté Péter nem jelentett túl sokat, ő egy közkedvelt sláger- vagy táncdalénekes volt? Te hogy neveznéd el ezt a díjat?
 • Gayer Ferenc: A Liszt-díj megfelelő volt, de lobbi tevékenység kapcsán kikerült onnan és így alapították könnyűzenészek és a jazz-zenészek részére a Máté Péter-díjat. Habár a jazz rétegzene, de azt tudomásul kell venni, hogy egy magas kulturális érték. Semmiféleképpen nem illik rá, hogy könnyűzene. A magyar jazz előadók, a magyar jazz zenekarok nemzetközi porondon is tényezők. Azt örömmel látom, hogy a médiában egyre több jazz műsor hallható és látható és egyre több fesztiválon és koncertteremben jelenik meg ez a nagyszerű műfaj.
  Lehetne Zoller Attiláról vagy Vukán Györgyről elnevezni a díjat.

 

 • MagyarJazz: Kanyarodjunk át a legnagyobb hobbidhoz, a Budapest Ragtime Bandhez (a focit most hagyjuk ;) ). A tavalyi interjúban már sok mindent elmondtál. 
  Idén 40 éves a zenekar. Hogy készültök erre a kerek évfordulóra?
 • Gayer Ferenc: Igen több mindennel foglalkozom, de a Budapest Ragtime Band nemcsak hobbi, hanem életem meghatározó része. 1985-től vagyok tagja és 1990-től vezetem. Sok tervünk és ötletünk volt, van, lesz. Sok külföldi meghívásunk volt erre az évre, amit 2021-re halasztottak - sikeres egyeztetés során - a szervezők. Most a kivárás és az újratervezés időszakát éljük. Időben beszámolunk mindenről.

 

 • MagyarJazz: A Magyar Jazz Szövetség is - aminek az elnökségi tagja vagy - a 30. évfordulóra készül. Mit emelnél ki, amit legjobban vársz?
 • Gayer Ferenc: Lesz két nagy koncert, egy a Paloznaki Jazzpiknik keretein belül, egy pedig a MÜPA-ban. A Magyar Jazz Ünnepe háromnapos koncertsorozatot őszre tettük át.

 

 • MagyarJazz: A Heti TV-ben megy rendszeresen a jazz-műsorod, ahova jazz-zenészeket invitálsz és a beszélgetés mellett zene is elhangzik. Kik lesznek ebben az évadban a meghívottak és miért pont ők?
 • Gayer Ferenc: Körülbelül egy hónapra előre tervezek, sajnos most csak ismétlések mennek. Természetesen mindenkit szeretnék majd meghívni, fiatalokat, meghatározó magyar jazz muzsikusokat és olyan még élő idősebb kollégákat, akikkel a magyar jazztörténetről tudunk beszélgetni. Terveim között szerepel, hogy külföldön élő sikeres magyar művészeket is meghívjak.

 

 • MagyarJazz: Kikkel zenélsz együtt, mikor nem ragtime-ozol?
 • Gayer Ferenc: Van két étterem, a Mazel Tov és a Zeller Bistro, ahol rendszeres jazz-koncerteket rendeznek. Ott játszom élvonalbeli muzsikusokkal. Állandó zenekarok: Kelemen Angelika Q., a Varga Tivadar trió, Rátonyi Róbert trió, a Kovács Ferenc vezette Magony zenekar, Pintér Zoltán duó. Alkalmi formációkban is gyakran hívnak közreműködőként.

 

 • MagyarJazz: A zenén kívül, még van valami, amire nagyon büszke vagy?
 • Gayer Ferenc: Az életem legboldogabb része a három fiú unokám.

 

 Köszönöm az interjút!

 

Fotó: Lázár Miklós, Fb

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
11
13
Dátum : 2023. dec. 13.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005