fbpx

Indul az Év Jazz-zenésze szavazás új kategóriákkal

2023. november 20.

A Jazz.hu portál meghirdeti éves szavazását 26 kategóriában, hogy olvasóink megválaszthassák az év zenészeit. December 27-éig lesz alkalmuk az olvasóknak szavazni az összeállított lista alapján az év legjobb jazz-zenészeire és albumára. 

Év legjobb jazz-zenésze 2024

 Tudjuk, hogy a művészeti teljesítmények nem igazán összehasonlíthatóak, a hangverseny nem sportverseny. Ám mindenkinek, aki rendszeresen hallgat zenét, vannak kedvencei. Az ilyen szavazásoknak a jazzben lassan évszázados hagyománya van külföldön: idén 88. alkalommal rendezte meg az egyik legpatinásabb jazzmagazin, a Downbeat az éves szavazását.

Arra kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg velünk, kit tartanak a legjobbnak az egyes kategóriákban a hazai jazzélet kiválóságai közül.

A szavazás kétfordulós. Első körben a Jazz.hu szerkesztőség - nem zenész - tagjai adtak ajánlást minden kategóriára november folyamán. Ennek összesítése kialakította a szavazásra kerülő zenészek, zenekarok neveit az egyes kategóriákban, a kezelhetőség kedvéért pedig ezt az akár 30-40 névből álló listát leszűkítettük 10-re. Egyetlen kategóriában tettünk kivételt. Az év magyar jazzalbumát az összes olyan lemez közül lehet kiválasztani, amelyek 2021 novembere és 2022 novembere között jelentek meg (és amikről tud a szerkesztőség), ezek közül nem válogattunk előzetesen (ABC sorrendben vannak). A többi kategóriára a szerkesztőség alábbi munkatársai adták le szavazatukat: Halász Gyula, Irk Réka, Kákai Zoltán, Márton Attila, Pallai Péter, Somogyvári Péter. ABC sorrendben látják az első 10 helyre jutott zenészeket, a szerkesztőség szavazásának végeredményét is január 1-jén fogják megismerni, hogy ne befolyásolja az olvasóink szavazását. Amelyik kategóriában több, mint 10 név szerepel, abban holtversenyek, azaz döntetlen helyezések alakultak ki.
A második körben kérjük az Önök szavazatait!

Idén a szerkesztőség többségi döntése alapján kibővítettük a kategóriákat a tavalyihoz képest, így a fa- és rézfúvósokét, az ütősökét tovább bontottuk, és behoztunk egy új kategóriát, a jazzlegendát, hogy ne feledjük azokat a nagy jazz-zenészeket sem, akik már nem élnek, de a művészetükkel maradandót alkottak (ebben a kategóriában a legtöbb szavazatot kapó művész lesz az év jazzlegendája). A fiatalokra hoztunk egy felső korhatárt, 25 éves kort, hiszen az idősebbek közül már sokan a többi kategóriákban is a legjobbak közé avanzsálták magukat. 

 

Idén az alábbi kategóriákban hirdetjük meg a szavazást:

 1. Az év magyar jazz albuma
 2. Az év jazz-zenekara (max. octet)
 3. Az év jazz-zenekara (min. nonet)
 4. Az év jazz-énekese
 5. Az év jazz-énekesnője
 6. Az év fiatal jazz-előadója (max. 25 év)
 7. Az év jazz-zongoristája
 8. Az év jazz-billentyűse/orgonistája
 9. Az év jazzgitárosa
 10. Az év jazzbőgőse
 11. Az év jazz-basszusgitárosa
 12. Az év jazz szopránszaxofonosa
 13. Az év jazz altszaxofonosa
 14. Az év jazz tenorszaxofonosa
 15. Az év jazz baritonszaxofonosa
 16. Az év jazz trombitása, szárnykürtöse
 17. Az év jazzharsonása
 18. Az év jazzklarinétosa
 19. Az év jazzhegedűse
 20. Az év különleges jazz-hangszerese
 21. Az év jazzdobosa
 22. Az év jazz-ütőhangszerese
 23. Az év jazz dallamjátszó ütőse (cimbalom, vibrafon)
 24. Az év jazz-zeneszerzője
 25. Az év jazz-hangszerelője
 26. Az év jazzlegendája

Annak érdekében használunk Google űrlapot, hogy hitelesen történjen a szavazás. A beérkező űrlapokat ketten monitorozzák (Irk Réka és Pallai Péter). Az ajánlásokat nem a szerkesztők pontszámai alapján sorrendbe rakva közöljük az űrlapon, hanem ABC sorrendben. Az év legjobb zenészét keressük minden kategóriában.

Az olvasók és a szerkesztőség szavazatainak végeredményét 2024. január elsején tesszük közzé.

 Ezen a linken elérhető a szavazólap: https://forms.gle/5pZPnPeeKjDuGp72A

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005