fbpx

Sárik Péter trió a Háló Jazz Klubban

2022. december 29.

Ez a koncert Schön György klubvezető különleges bejelentésével indult: Sárik Péter triója napra pontosan hat évvel ezelőtt, 2016. december 13-án, ugyancsak keddi napon lépett fel utoljára a Háló Jazz Klubban (akkor még a Loyola Cafében). Az együttes tagjai nem változtak: Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – bőgő, Gálfi Attila – dob.

Hat éve más műsort adtak elő, most viszont Bartók Béla szerzeményeinek jazz átiratait játszották. Nem mindennapi vállalkozás ez a produkció, a zeneszerző halála után 70 évig (2015) – a szerzői jogi törvények értelmében - nem volt lehetséges Bartók szerzeményeinek bármiféle átdolgozása. Ez az akadály azonban elhárult, Sárik Péter megvalósíthatta régi álmát, és hosszas, elmélyült munkával igen magas színvonalú jazz-átiratokat készített Bartók műveiből. Némelyiknek az eredetijét a nagyközönség jól ismeri – Allegro Barbaro, Este a székelyeknél, Csillagok, csillagok – ám jó néhány, az este folyamán elhangzott darab nem mondható közismertnek.

Sárik Péter átiratai azonban egytől egyig kiválóak, a megkomponált részek és az improvizáció tökéletes összhangot képeznek. A trió valamennyi darabot rendkívül magas színvonalon, tökéletes összjátékkal, szenvedéllyel, dinamikával adta elő. A jazz és a komolyzene szerencsés találkozását a közönség hatalmas tapsokkal fogadta.

Ezzel - a 2008. évi indulása óta sorrendben a 132. - klubesttel fejeződött be az idei év igen gazdag jazz programsorozata a Háló Közösségi és Kulturális Központban. Jövőre folytatjuk!

Háló Jazz Klub, 2022. december 13.

Fotó: Deseő Csaba, Siklós Péter

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005