fbpx

Nyolcker téri dallamok

2023. július 14.

A téma az utcán hever – tartja a mondás. A mondással ellentétben a téma múlt pénteken nem az utcán, hanem a téren, és persze nem is hevert, tehetséges jazz-zenészek szólaltatták meg. A Téri dallamok sorozat keretében ezúttal a Pollack Mihály téren az Oláh Kálmán Next Generation adott koncertet.

Oláh Kálmán Next Generation

A félreértések elkerülése végett, a 2021-ben első ízben kiírt Pege Aladár Jazz Nagybőgő Verseny döntőjében megismert fiatalember a zenekar alapítója, aki csak névrokona Oláh Kálmánnak és szaxofonos fiának. A Next Generation még kvartettként nagy sikerrel lépett fel tavaly a II. Józsefvárosi Jazzfesztiválon, a formációban az előző években fiatal koruk ellenére már mindenki bizonyított rangos megmérettetéseken.

Oláh Kálmán Next Generation

A junior All Stars jelzőt is kiérdemelt zenekarból mára a 2017-ben, az I. Belvárosi Jazz versenyen a legjobb zenekar díjat elnyerő, Oláh Kálmán Jr. alapította „Young Tigers” dobosaként feltűnt Jónás Fülöp maradt. A Magyar Jazz Szövetség „Az év fiatal jazz-zenésze” tehetségkutató versenyén 2016-ban a közönségtől a legtöbb szavazatot kapott gitáros, a szólóban és saját zenekarával is egyre több felkérést kapó Varga Balázs kiválása után Kálmán nem keresett mást erre a posztra, viszont az I. Belvárosi Jazz versenyen hangszerszólista kategóriában megosztott első helyezett ifj. Jónás Rezső helyére igen. Mint elmondta, nagy megtiszteltetést jelentett számára, és természetesen Fülöpnek is, hogy szeretett tanáruk, a nem éppen a jövő generációjához tartozó, másnap az 55. születésnapját betöltött Szakcsi Jr csatlakozott hozzájuk. Kálmán még hozzátette, reményei szerint ez a trióvá alakult felállás hosszú távú lesz.  

Oláh Kálmán Next Generation

Oláh Kálmán Next Generation

Ez esetben a névváltoztatáson talán érdemes lesz majd meditálni, de mindenesetre a koncerten hallottak alapján közmegegyezéssel megállapítható, a jelen és a jövő, ha úgy tetszik Mester és tanítványai korosztályos találkozása izgalmas, jó zenét hozott. Olyat, amire a feketeöves jazzrajongók is elégedetten tapsolhattak, és olyat, amire a téren áthaladók megálltak, és ottmaradtak, meg talán ami a legfontosabb, pár hazatartó kismama, kispapa is megállt, a gyerekek kezét elengedték, akik önfeledten, nagy nevetések között kezdtek ugrálni a zenére. Nagy sansszal ők is az első, sokszor meghatározó élmények hatására idővel olyan zenére és kultúrák befogadására nyitott felnőttekké válnak, mint szüleik. A repertoárba a tanár úr, Szakcsi Jr másodikként játszott „Just Blues” szerzeménye mellett olyan, sokak által feldolgozott, ismert standard darabok kerültek, mint az elsőként játszott „Solar” (Miles Davis), majd a harmadikként John Green örökzöldje, a „Body and Soul”. 

Oláh Kálmán Next Generation

Oláh Kálmán Next Generation

Oláh Kálmán Next Generation

A nagyjából egy órás koncert egy igazi jazzslágerrel zárult, a dal bekonferálása közben Szakcsi Jr. szabadkozott egy kicsit, tartva attól, az eredetileg filmzenének készült „Les Feuilles mortes” elcsépeltnek tűnhet. Joseph Kozma 1945-ben írt szerzeménye, az angol címén ismertté vált „Autumn Leaves” Philippe Baudoin jazztörténész kutatásai szerint „a legfontosabb nem amerikai standard", melynek valóban „csak a modern mainstream jazzben körülbelül 1400 feldolgozása ismert, és került lemezre, így ezzel ez a nyolcadik jazz-zenészek által legtöbbet játszott dallam lett a világon". Az aggodalomra azonban mint kiderült, nem volt ok, ezt az „elcsépelt” dallamot is sikerült megtölteniük új gondolatokkal, és saját egyéniségükre szabva eljátszaniuk.

Oláh Kálmán Next Generation

Élvezetes, magával ragadó muzsikájukat elhallgattuk volna tovább is, de ezek szerint a sorozat epizódjai egyórányi időre lettek kalkulálva. A Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával megvalósult Téri dallamok sorozat házigazdája, a Dikh TV munkatársa, az elmúlt években sok fesztivált, többek között az Athe Sam Roma Összművészeti Fesztivált, és az Akanak Roma Kulturális Fesztivált is szervező Szilvási István nagy tapsok közepette még egyszer bemutatta a búcsúzó triót. Mielőtt szétszéledtünk, elmondta még, a Józsefváros Önkormányzat és a JKN (Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.) szervezésében október közepéig minden héten a „Nyolcker” más-más terein folytatódik péntekenként a rendezvénysorozat, melyben több, a kerülethez kötődő zenei műfaj is helyet kapott. E hét péntekén ugyancsak 18 órától a Next Generation egykori gitárosa, az immár zeneszerzőként is aktív, a Müpa zeneműpályázatán díjat nyert Varga Balázs a Koltói Anna téren lép fel a legutóbbi Jazz Showcase seregszemléjén is nagy sikert aratott, egyedi hangzású Expression zenekarával.

Tehát július 14. péntek, 18 óra: Koltói Anna téri dallamok: EXPRESSION

Oláh Kálmán Next Generation

 

Pollack Mihály tér, 2023. július 7.
Fotó: Somogyvári Péter

 

  

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005