fbpx

MESÉK EGY SZÁL GITÁRRAL

2023. november 13.

Teltházas koncertről írunk akkor is, mikor a nézőtéren azért akad pár szabad hely. Kedden, az őszi JazzFest Budapest második napján az egy szál gitárral fellépő Snétberger Ferenc koncertjén az ország legnagyobb, a hivatalos adatok szerint 1819 ülőhelyes nézőterén a földszint, az emelet, az oldal páholyok minden székén ültek. A székhelyét 1988 óta Berlinbe helyező, de Budapesten is itthon-otthon lévő Kossuth- és Liszt-díjas, a közelmúltban a Német Jazz-díjjal is kitüntetett gitárművészünk színpadra érkezését is vastaps fogadta, és a négy ráadással közel kétórás játék után, állótapsos ováció közepette inthetett búcsút a közönségnek.

Snétberger

Talán Snétberger Ferenc sem számított ilyen ütemes vastapsba átmenő, hangos ovációval kísért fogadtatásra. Teltház előtt játszott a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Zeneakadémián, a MOMkultban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és persze sorolhatnám tovább a rangos helyeket a határon túlról is, de az Erkel Színházban ez volt az első fellépése, ráadásul társak nélkül, egy szál gitárral. Szűkszavúan csak annyit mondott a közönséget köszöntő szavai után, hogy hozott néhány újabb zenei foszlányt. Aztán leült, felvette gitárját és mesélni kezdett. Mesélt szülőhazája roma hagyományairól, a brazil zenéről, a flamencóról, elővett történeteket régebbi lemezeiről, a „Titok”-ról, a „Hallgató”- ról, a „Nomád” –ról, és az eleve szólóalbumra íródott „Balance”- ról is. Az elején felvetődött bennem, talán lehetett volna bőbeszédűbb az elővett témák közben, de aztán én is átadtam magam a zene élvezetének, nem kutatva emlékezetemben a hallottak címei után. Előre nyomtatott menüsor nem volt, Snétberger olykor az alakuló hangulathoz igazítva az állványon lévő kottái közül spontán válogatva választotta ki a következő darabot.

Snétberger

Elvitt Indiába, visszahozott Európába, a klasszikus zenébe, miközben bár méterek választottak el egymástól, egyre kisebb lett köztem és közte a távolság, lelkünk egyre jobban összefonódott. Lényegében a régebbi kompozíciók is új megfogalmazásban, jelen időben születtek ujjá, egyre mélyebb bugyrokat feltárva, egyre újabb perspektívákat kínálva. A virtuóz szólókkal fűszerezett zene a közönségét is magával ragadta, és nem feltétlenül Snétberger vitathatatlan virtuozitása miatt. Itt a mindenki szívét megérintő zenének szólt a vastaps már az eljátszott számok után is.

Snétberger

A saját kompozíciók mellett hallhattunk pár standard feldolgozást is, melyeket Snétberger a tőle megszokott zsenialitással alakított saját képére, és tökéletesen összeillesztett téglákként épültek a saját szerzemények közé. Felemelő volt, mikor a neki köszönhetően lassan világslágerré váló „Kis kece lányom” kezdetű népdalunkat mintegy kétezer ember dúdolta, énekelte őt kísérve. “Ha Joni Mitchell felkérne arra, hogy kísérjem, érte elmennék a világ végére is.”- nyilatkozta, és a koncerten is megerősített, a ráadások valamelyikében a 80. születésnapját nemrég ünneplő kedvenc énekesnője egyik szerzeményét is eljátszotta.  

Snétberger

Snétberger saját szintó hagyományait a magyar népzenével, az európai és dél-amerikai latin muzsikával, klasszikus zenével jazzbe egybeolvasztva egyfajta egyéni, azonnal fölismerhető stílust kialakítva vált korunk egyik legjelentősebb gitárosává, a világ egyik legelismertebb kiadója, az ECM főnökének, Manfred Eicher figyelmét is felkeltve. 2017 óta itt jelennek meg lemezei, ahol Keith Jarrett, Jan Garbarek és a hosszan sorolható, napjaink jazzét meghatározó muzsikusoké. A korunk zenéjét kiváló előadókkal ünneplő őszi JazzFest Budapest második napján felejthetetlen koncertet kaptunk, amelyhez a csodálatos közönség inspiráló ereje is nagyban hozzájárult.

Snétberger

Snétberger

Snétberger

Végül egy FB poszt másolata, magyarázatként mindössze annyi, a TAMI mozaikszó a Tarnabod és mi, civil összefogás egy magyar zsákfalu mélyszegénységben élő gyerekeiért.

Csodálatos lehetőséget kaptunk a JAZZFEST BUDAPEST szervezőitől.

A TAMI-táboros, gitáros fiúk tegnap meghallgathatták Snétberger Ferenc szólókoncertjét az Erkel Színházban. Egy teljes páholy állt a rendelkezésünkre. A Rajkó zeneművészeti iskola elsősei, a Váradi testvérek, Robi és Rudi, valamint a Máltai Szimfóniában tanuló Balázs Ricsi elvarázsolva hallgatta a nemzetközi hírű muzsikust. Az már csak hab a tortán, hogy Kleb Attila főszervezőnek hála, a remek koncert után a fiúk beszélgethettek Snétberger Ferenccel. Nagyon köszönjük.

Snétberger
fotó: Papp Dénes

 

Erkel Színház, 2023. november 7.
Fotó: Somogyvári Péter

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005