fbpx

Háromnapos jazzünnep a jubileumon - Nagykanizsa 50. // 2. rész

2023. november 16.

A nagykanizsai ünnepi jazzünnep első napját követően került sor a Jazzkanizsa néven futó kétnapos rendezvényre. Az elmúlt hét pénteki eseményeit foglalja össze alábbi írás. Ezen a napon egy plakátkiállításra és két koncertre várta a közönséget a szervező Kanizsai Kulturális Központ.

Jazzkanizsa

Az 50 év plakátokon című kiállítás a Vámos Béla - szaxofon, Fülöp Szabolcs - gitár és Kém Sándor - nagybőgő összetételű FKV Trió játékával kezdődött és zárult. A jazztrió először Joey Calderazzo - Nagykanizsán is fellépő zongorista - Midnight Voyage, majd a végén Charlie Parker Billie’s Bounce híres örökzöldjét adta elő. A kiállításon köszöntőt mondtak: Kovácsné Mikola Mária a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója, Balogh László Nagykanizsa város polgármestere és Papp Ferenc a Hevesi Sándor Művelődési Központ egykori igazgatója. Mindhárman a nagykanizsai jazzfesztiválok kulturális értékéről beszéltek, illetve saját élményeiket idézték fel. A kiállítást Halász Gyula jazzkutató, a Magyar Jazz Szövetség tagja nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a nagykanizsai fesztiválok jelentősége nemcsak a városban, hanem Zala vármegyében és Magyarország jazz történetében is kiemelt helyet foglalnak el. A plakátokon megjelenő programok üzenetét pedig a széleskörű összefogásban, a Magyar Rádió szerepvállalásában, a világhírű, a nemzetközi és a hazai fellépők sokszínűségében látja. A rendszereken átívelő fesztiválsorozat sikere ebben és az új körülményekhez való alkalmazkodóképességben keresendő - fogalmazott Halász Gyula.

Jazzkanizsa

50-10-50 Ebben foglalható össze a Jazzkanizsa idei első fellépőjének a Bágyi Balázs New Quartetnek a koncertje. 50, mert idén ünneplik az első Nemzetközi Jazz Hétvégét Nagykanizsán. 10, mert tíz éve alakult meg a Bágyi Balázs New Quartet. 50, mert idén ünnepelte születésnapját az együttes vezetője Bágyi Balázs. Most az együttes frissen megjelent Decade című albumának anyagát mutatták be. Mivel erről az anyagról már jelent meg kritika, így erre most nem térek ki. Inkább azt a magas színvonalú játékot emelem ki, ami ezt a kortárs mainstream stílusú előadást jellemezte. Az együttesben Ludányi Tamás altszaxofonon, Oláh Dezső zongorán, Oláh Péter nagybőgőn és Bágyi Balázs dobokon játszott. A zenekar hihetetlenül összeforrott, kimunkált játéka méltán vált az idei Jazzkanizsa nyitó rendezvényének!

Jazzkanizsa

A következő fellépő a Mingus! Mingus! Mingus! formáció volt, amit Ajtai Péter bőgős 2019-ben hozott létre a jazzikon Charles Mingus iránt érzett tiszteletének jeléül. Az alapítás óta eltelt időben ez a sextett számos helyen bemutatta Charles Mingus szerzeményeinek újraértelmezett verzióját. Hangversenyükön megidézték annak a különlegesen egyedülálló személynek, Charles Mingusnak a szellemi örökségét, aki a klasszikus jazz elemeit és kompozíciós technikáját jól ötvözte a modern jazz világával. Ez jött le a „Meditation” című nagyívű szerzemény előadásában. Majd az utána következő „Freedom” felidézte az ősi panaszos recitáló (ének-beszéd) stílust, ami után egy dinamikus rész következett a kollektív improvizáció elemeit is felhasználva. A „Better Git In Your Soul” és az azt követő „Jelly Roll and My Jelly Roll Soul” is fantasztikus hatású volt. Bobby Timmons híres szerzeménye a „Moanin” újra értelmezése talán kicsit meglepő volt ebben a sorban, de mégis kitűnő választásnak bizonyult. Az egész előadás egy nagy jazzfolyam volt kitűnő egyéni és kollektív szólókkal, briliáns összjátékkal, egy végig sodró lendületű energiaáramlással. Nagyon tetszett Kováts Gergő körlégzéses technikájú szaxofonszólója. A hangszerelésről tudható, hogy az egy közös munka eredménye, amihez minden zenekari tag hozzátette a magáét. Kár, hogy Pozsár Máté zongorajátéka az erősítés miatt kevésbé jött át. Produkciójuk fogadtatása megosztó volt, de hát a művészet ilyen! Szerintem, inspiráló, kifejezetten magas színvonalú előadás volt. Az együttes tagjai: Ajtai Péter nagybőgő, zenekarvezető, Ávéd János altszaxofon, Cseke Dániel (nagykanizsai) tenorszaxofon, Kováts Gergő baritonszaxofon, Pozsár Máté zongora és Geröly Tamás dob.

Jazzkanizsa

Jazzkanizsa

Jazzkanizsa

Jazzkanizsa

Jazzkanizsa

Kapcsolódó cikkek: >> 1. rész <<

Nagykanizsa, 2023. november 10-12.
Fotó: Halász Gyula archívum

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005