fbpx

Énekesnők hódították meg a közönség szívét a Müpa jazz Showcase-en – 3. nap

2024. február 21.

A 17. Müpa Jazz Showcase harmadik napján az énekesnőké volt a színpad, és az utolsó koncertre már tényleg nem maradt ülőhely, így a nézők számából ítélve, prognosztizálni lehetett egy előzetes tippel a közönségdíj nyertesét.

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

A harmadik nap a Claudia Raquel Quintet és a Koncz Kriszta Group műsorát hallgathatták meg az érdeklődők offline és online.  

A műsorvezető, JazzKovács László bemutatta a zsűrit, és amit eddig nem említettem, hogy az egyes zenekarok fellépése után, egy mini interjút készített a csapat vezetőjével, ami közelebb hozta a nézőkhöz a zenekarokat.

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Ma sem maradhat ki, hogy kik voltak a zsűri tagjai: Borbély Mihály klarinét- és szaxofonművész, a Zeneakadémia tanára (elnök), Bércesi Barbara a Müpa művészeti szerkesztője, kritikus, Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, zeneszerző, a Modern Art Orchestra vezetője, Bacsó Kristóf szaxofonművész, a Zeneakadémia Jazz Tanszékének vezetője;
külföldön: Steve Rubie a londoni 606 Club vezetője, Christoph Klein a bécsi ZWE Jazz Club vezetője, Francisco Sassetti a Philharmonie Luxembourg művészeti tervezésért felelős vezetője.

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Castagno Claudia Raquel nem ismeretlen a jazzt szerető közönség előtt. Gyerekkora óta énekel, nem volt kétséges, hogy zenészi pályára megy tovább, jelenleg a Zeneakadémia Jazz Tanszékén tanul énekszakon. A latin zene szeretete sem véletlen, hiszen édesapja argentin énekes, gitáros. A zenekar többi tagja is jól ismert fiatal zenész, a perkás kivételével, aki viszont bizonyított, hogy helye van ebben a nagyszerű csapatban. A zongorista Egri János Jr. és Fazekas Tamás a tavalyi Jazz Showcase-en 4 különdíjat gyűjtöttek be triójukkal, és koncerteken bizonyították már, hogy a fiatalok élmezőnyébe tartoznak. Barakonyi Brúnó pedig a legifjabb generációhoz tartozik, aki pár éve bontogatja szárnyait. Mindhárman a Zeneakadémián tanultak vagy jelenleg is tanulnak. A Claudia Raquel Quintet tagjai: Claudia Castagno - ének, Egri János Jr. – zongora, billentyűs hangszerek és ének, Barakonyi Brúnó - bőgő, Fazekas Tamás - dob, Orsós Sándor Erik - ütőhangszerek.

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

A műsorukban egy kivételével dél-amerikai szerzemények szerepeltek. Az az egy sem volt mentes a latin zenétől, Chick Coreától a „Spain”-t adták elő kezdésként. Claudia volt az egyetlen, aki angolul nem köszöntötte a zsűri külföldi résztvevőit, sem az online vagy esetleg a helyszínen lévő nem magyar nézőket. 40 percet játszottak összesen, pedig óriási a repertoárjuk. Mindezt és a hangbéli csúszkálásokat, intonációs problémákat, melyek a helyszínen kevésbé, de állítólag az online közvetítésen jobban hallhatóak voltak, a betegségének tudom be, pedig kétség nem fér hozzá, hogy ez a latin jazz stílus illik a hangjához. Jobbulást kívánunk neki!

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

A zenekar tagjainak szép improvizációi voltak, nekem kicsit energiaszegénynek érződött a játékuk egészen az utolsó számig, főleg az előző napi Elsa Valle koncert után. Őket majd Paloznakon és Zamárdiban tudják meghallgatni az olvasók a nyáron a felajánlott különdíjaknak köszönhetően.

 

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

A Jazz Showcase utolsó fellépői mindig kicsit hátrányban vannak a szavazásnál, bár teljesen megtelt a terem nézőtere, ezért is írtam a bevezetőben, hogy nem fért kétség, rájuk volt a legkíváncsibb a közönség. Sok konzist és egyetemistát láttam, ami nem csoda, hiszen a zenekar magja ott tanult. Azt se felejtsük el, hogy tavalyi szakmai és közönségdíjas Symbiosis 5 zenekarból négyen is Koncz Kriszta zenekarát alkották. Viccesen meg is kérdeztem tőlük, hogy jövőre kivel jönnek? A Koncz Kriszta Group tagjai: Koncz Kriszta - ének, Kapolcsi-Szabó Levente - zongora, Szelevényi Vito - trombita, Osvalda Tibor - szaxofon, Virág Benedek - gitár, Friderikusz Péter - cselló, Gyányi Tamás – bőgő és basszusgitár, Majsai Roland – dob.

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Koncz Kriszta már két lemezen szerepelt, de ez a formációja a tehetségkutatón debütált. Szép, kristálytiszta alt hangja van. A formáció leírásából látszik, hogy elég különleges csapatot állított össze erre az alkalomra. Az alap trión felül gitár, trombita és szaxofon egészíti ki a zenekart, és ha ez nem lenne elég, cselló is szerepel a formációban. Nem csoda talán, hogy az a szó jutott eszembe elsőként az előadásukról, hogy „Broadway”. Kriszta nagy formátumú éneklése olyan érzést keltett, főleg, mikor megszólal a fúvós kórus, mintha nagyobb, színházi terembe készült volna az előadásával.

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

A zenekar minden tagja pompás szólókkal emelte az előadás színvonalát. A ritmusváltások nagyon jól voltak megkomponálva. Nekem csak a swingelős, scattelős ének hiányzott a koncertjükből. A remek hangosításnak hála, tökéletesen kiegyensúlyozva hallhatta a közönség Koncz Kriszta énekét és a zenekar játékát. A zenekar dalait Kriszta írta a szövegekkel együtt, egy kivételével, a legnagyobb példaképének, Joni Mitchellnek egyik szerzeményét énekelte el, a „You Dream Flat Tires”-t. Érdekes volt megfigyelni, hogy több dalban is felfedezhettük a legendás énekesnő zenei hatását. (Erről majd mesél a videóinterjúban, ami pár hét múlva fog megjelenni.)
A Koncz Kriszta Group lett a közönségszavazat nyertese. Ezen kívül még Koncz Kriszta és a zongorista, Kapolcsi-Szabó Levente meghívást kapott a patinás londoni 606 Clubba és a zenekar a Művészetek Völgyébe.

Müpa Jazz Showcase - 3. nap

Ahogy írtam a díjkiosztóról szóló beszámolómban, a véletlennek köszönhető, hogy a tavalyi és az idei Londonba meghívott két zenész, Koncz Kriszta és Egri Jr. együtt fog fellépni március 8-án a Harmónia Jazzműhely koncertjén a Budapest Jazz Clubban.

 

A zenekarok értékelése a két koncert után történt, majd a zsűri tagjai összeültek és meghozták a döntést, miszerint a második napon fellépő, talán a legfiatalabbakból álló trió, az Intergeese nyerte meg a szakmai díjat. Érdekes tény, hogy a két fődíjat elnyerő zenekar vezetője tudta legjobban megszólítani a közönséget.

Ismét gratulálunk minden díjazottnak!

Köszönjük a Müpa segítségét, amit a munkánkhoz nyújtottak!

 

 

Müpa,  2024. február 18.

Fotó:  Sztraka Ferenc, Irk Réka (köszönjük Sztraka Ferencnek a fantasztikus fotókat és hogy az egész hétvégén segítette a munkámat!)

 1. nap koncertjei  -   2. nap koncertjei  -   Díjátadó

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005