fbpx

Élethullámzás a Dés András Quartet lemezbemutató koncertjén

2024. április 03.

A Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében március 28-án lépett fel Nagykanizsán Dés András Quartetje. A lemezbemutató koncerten a vadonatúj lemezük anyagát, az Unimportant Things-et ( BMC Records) adták elő a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

Dés András Quartet

A koncert előtt az együttes vezetője, Dés András ütőhangszeres-zeneszerző elmondta, hogy szívesen jönnek Nagykanizsára, ahol mindig jó közönséggel találkoznak és a szervezés is remek. A lemezről Dés András elmondta, hogy az egy másféléves munka eredménye. Az öt éve Bécsben élő zenekarvezető ezt követően bemutatta együttesének tagjait: Martin Eberle - trombita, Kenji Herbert - gitár, Philipp Nykrin - zongora és Dés András - ütőhangszerek. Az osztrák-japán származású Kenji Herbert Fenyvesi Márton gitárost váltotta a csapatban. A közel háromnegyedórás hangverseny szünetek nélkül, nagyon egységes, erős érzelmi töltéseket felmutató előadás volt.

Dés András Quartet

Dés András Quartet

Dés András Quartet

Dés András Quartet

Érdekes módon az általában megszokott basszuskíséret nem hiányzott a combo hangzásából. A lüktetést Dés András színes ütőjátéka hozta. Ezt egészítette ki Kenji Herbert effektekben gazdag gitárjátéka. A kvartettben kiemelkedett Martin Eberle trombitajátéka, különösen, amikor szordínót használt. Itt a megszokottaktól eltérő módon nem halkan, bársonyos hangzással, hanem harsányan felelgetett Kenji Herbert effektjeire. Ez a folyamatosan változó „élethullámzás” akár a tenger hullámai hol szelíden, hol pedig vadul jelentek meg ebben a zenefolyamban. A kompozíciók, s benne a szabad improvizációk egy nagyon kiérlelt egymásra figyelő, hangjegyre megkomponált zenének tűntek. Philipp Nykrin zongorajátéka is ezt a fajta egységes hangzást tükrözte. A háromnegyedórás elmélyülés szinte perceknek tűnt.

Dés András Quartet

Dés András Quartet

A cím az Unimportant Things, nem lényeges dolgokat/nem fontos dolgokat jelent, de ez a kamarakoncert igazán fontos és lényeges élmény volt a hallgatóság számára. Köszönjük!

Dés András Quartet

Fotók: Halász Gyula

 

Kapcsolódó cikk: Berobbant a jazztavasz Nagykanizsán

 

 

  

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005