fbpx

Fiatal tehetségek a Kanizsa Big Band koncertjén

2024. június 04.

Egy közös projekt keretében tíz tehetséges, fiatal zalaegerszegi énekes lépett fel június 1-én a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó tükörtermében. A Kanizsa Big Band és a Pálóczi Horváth Ádám AMI-Zeneiskola közös együttműködése eredményeként Berkes Dániel tanár növendékei varázsolták el a közönséget ezen az esten. Berkes Dániel a megyeszékhelyi zeneiskola mellett a Hevesi Sándor Színház magánénektanára is.

Nagykanizsai Big Band és a tehetségek

Amint azt Vámos Béla a Kanizsa Big Band vezetője a koncert előtt elmondta, több pozitív fejlemény is várható a közeljövőben, hiszen a mostani koncertet követően Zalaegerszegen és a Balatongyöröki Jazz Fiestán is folytatódik ez a közös projekt. Ősszel pedig újra lesz doboktató Nagykanizsán Földi Áron személyében.

Nagykanizsai Big Band és a tehetségek Berkes Dániel

A koncert repertoárját Berkes Dániel állította össze és mindösszesen csak egy tisztán instrumentális szám hangzott el kezdésként. Ez az „In The Stone” volt, amit a Kanizsa Big Band adott elő. A jazz örökzöldek és a közismert pop számok átiratai mellett kevés alkalommal voltak szólók, amiket Sifter Dánieltől (szaxofon) és Berkes Dánieltől (zongora) hallottunk. Ezek is inkább csak jelzésértékűek voltak. Ezután következtek a növendékek egyéni és duett produkciói.

Nagykanizsai Big Band és a tehetségek

A fellépők: Sárközi Roland, Tóth Csenge, Mayer Zsuppányi Csenge, Kovács Lívia, Szabó Szandra, Krecsár Bianka, Gáspár Cintia, Szakály Kornélia, Miklós Vivien, Kovács Réka Hajnalka voltak. A tanítványok bemutatkozását Sárközi Roland a „The Way You Look Tonight” Jerome Kern-Dorothy Fields szerzeménnyel kezdte. Ennél jobb antré nem is lehetett volna! Már itt is megmutatkozott, ami még a későbbiekben csak megerősödött bennem, hogy a 18 éves fiatal hangjában egy Michael Bublé - Gájer Bálint és egy csepp Caramel (Molnár Ferenc) keveredik. Szép jövő vár rá, ha szorgalma és szerencséje lesz, mert vitathatatlanul tehetséges. Sok függ persze a tanáraitól, hogy zenei útját olyan irányba tereljék, hogy egyéni hangzása kialakuljon és az éneklés technikájának fejlesztése mellett a rögtönzést is elsajátítsa. Mindenesetre a „Feeling Good” és a „My Way” című örökzöldekben megmutatta, hogy megvan az alap, amire építkezhet.

A többi növendékre szabott szerzemény kiválasztása tanárukat, Berkes Dánielt dicséri és bár eltérő színvonalat képviselnek, előadásuk mégis lelkes és vállalható volt. Telitalálat volt többek között a Majer Zsuppányi Csenge által előadott lendületes „Street Life”. Szintén remek volt a latin-amerikai hangulatú „Sway”, Ray Charles „Hallelujah I Love Her So” és Stevie Wonder „I Wish”, Carson Parks „Something Stupid” slágere. Legalább ilyen jó volt Gáspár Cintia és Sárközi Roland, valamint Mayer Zsuppányi Csenge - Szakály Kornélia duettje. Érdemes lesz a későbbiekben figyelni Krecsár Bianka életútjára is. Összességében kitettek magukért a fiatal tehetségek és a szemük előtt lebeghet olyan sikeres zalaegerszegi kötődésű énekesek karrierje, mint Szőke Niki vagy Angyal Laura.

Nagykanizsai Big Band és a tehetségek

Nagykanizsai Big Band és a tehetségek

Nagykanizsai Big Band és a tehetségek

 

Nagykanizsai Honvéd Kaszinó, 2024. június 1.

 Fotó: Halász Gyula

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005