fbpx

Képzőművészet és jazz a javából

2024. július 01.

A jazz és a társművészetek kapcsolatáról számos publikáció látott napvilágot. Jellemző módon Nagykanizsa is fontos helyszíne ezeknek a „nagy találkozásoknak”, ahol a jazz hazai megjelenése óta összekapcsolódnak a művészeti ágak és a jazz. A néma és hangosfilmek mellett a fotó, a plakát, a képzőművészet és a pantomim is nyomot hagyott a város kulturális életében. E nemes hagyományok folytatásaként júniusban több olyan rendezvényt is tartottak ebben a térségben, ahol a jazz kitüntető szerepet kapott.

Kanizsa június

Ennek első helyszíne a Nagykanizsához közeli Kisrécse-Kendlimajorban megrendezett 32. Ludvig Nemzetközi Művésztelep volt. Erről a szimpóziumról tudható, hogy fennállása óta öt földrész kiemelkedő művészei alkottak itt. A jazz a kezdetektől fogva jelen van a Ludvig Nemzetközi Művésztelepen. Tiborcz Iván, Czirják Csaba, Mohay András, Kém Sándor, Gayer Mátyás és Kőfalvi Csaba is fellépett itt. A falakon még most is látható Walter Gábor festőművész egy-egy jazz témájú alkotása. A szokásokhoz híven idén is zenei program színesítette a művésztelep zárókiállítását, ahol Dominkó Péter (trombita) és Kém Sándor (nagybőgő) duó lépett fel. A teljesség igénye nélkül pár sor a fellépőkről.

Kanizsa június

Kém Sándor jazzbőgős és tanár a hazai képzések után Rotterdamban folytatta tanulmányait, ahol a Bachelor és a mesterszakot is elvégezte. Közben tanulmányokat folytatott New Orleansban is. Olyan híres bőgősöktől tanult, mint Ron Carter, Eddie Gomez és Rufus Reid. Játszott James Carterrel, Randy Breckerrel is. Évek óta stabil tagja a luxemburgi dobos Benoit Martiny együttesének. Rengeteg európai fesztiválon lépett fel és több helyen koncertezett. Dominkó Péter trombitatanár a Kanizsa Jam Műhely alapítója klasszikus trombitaszakon végzett, majd Németországban előadóművészi Bachelor és pedagógiai Master diplomát szerzett. Több big bandben játszott/játszik. Jazz tanulmányokat a balatonboglári jazztáborokban, Fekete-Kovács Kornél magánóráin és a Lamantin Jazz Táborban folytatott. Kendlimajorban jazz örökzöldeket játszottak.

Kanizsa június

A folytatásban a Múzeumok Éjszakája rendezvényein két jazzkoncertre került sor. Az első Ludvig Dániel festőművész nemrég megnyílt kiállításához kapcsolódott. Itt a Gayer Mátyás-Kém Sándor duó adott koncertet. Ennek a programnak külön aktualitást adott Gayer Mátyás augusztusban megjelenő CD-jének bemutatója, amelyről csak röviden beszélt a Londonban élő zongorista. Ennek a koncertnek a zenei anyaga teljesen más volt, mint az augusztusban hivatalosan megjelenő Wesbourne Park triólemezen található szerzemények.

Kanizsa június

Kanizsa június Gayer Mátyással a lemez borítójának tervezője és a kiállító, Ludvig Dániel.

A Múzeumok Éjszakája helyi programjában a másik jazzkoncertet a Thúry György Múzeum udvarán a Kanizsa Jam Műhely adta. Az együttest tanárok és növendékek alkotják. A tanári kart Fekete Melinda Zsófia altszaxofon, Kém Sándor nagybőgőn és Dominkó Péter trombitán és szárnykürtön (zenekarvezető) alkották. A még tanulmányokat folyató növendékek Pál Júlia zongora, Sifter Dániel tenorszaxofon és Szatmári Mátyás dob. Néhány jól sikerült szám az estről. Bill Evans/Miles Davis: Blue Green, Charlie Parker: Yardbird Suite, Kenny Dorham: Blue Bossa, Benny Golson: Whisper Not. Az örökzöldek között Joseph Kosma: Autumn Leaves, Louis Bonfa: Black Orpheus és Sigmund Romberg: Softly, as in a Morning Sunrise című szerzeményei arattak nagy sikert. E remek előadást hamarosan újabb koncertek követik, hiszen Nagykanizsán lép fel a Vintage Dolls és a nemzetközi összeállítású Benoit Martiny Band.

Kanizsa június

Kanizsa június

Kanizsa június

Kanizsa június

 

 

Fotók: Halász Gyula

 

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
8
15
29
30
31
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005