fbpx

III. Sárkányszelídítő Jazz Napok / 2020. július 31. - augusztus 2. / Esztergom, Szentgyörgymezői Olvasókör

2020. augusztus 06.

Vasárnap nagyszerű hangulatban, fantasztikus produkciókkal zárult a III. Sárkányszelídítő Jazz Napok Esztergomban, ismét töretlen sikert aratva mind a közönség mind a fellépő művészek körében. A háromnapos rendezvény megvalósulását a Covid-19 okozta vírushelyzet sokáig bizonytalanságban tartotta, és bár több ötlettel is készültünk az esemény későbbi időpontra tolására, vagy akár online megtartására, de mint utóbb bebizonyosodott, jó döntés volt ragaszkodnunk az eredeti augusztus elejei időponthoz. Úgy érzem, egy ilyen hosszan tartó ’kulturális csend’ után nagy szüksége volt erre a rendezvényre a közönségnek és a művészeknek egyaránt. A családias hangulatú hétvégének ismét az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókör udvara és nagyterme adott otthont, mely idén újabb fejlesztéseken ment keresztül, hogy még jobban meg tudja idézni a pezsgő nyári fesztiválok hangulatát. Igényes zenei kínálatunkban továbbra is törekedtünk a legmagasabb művészi színvonal megtartása mellett a zenei sokszínűségre, nem köteleztük el magunkat a jazz egyetlen irányvonala mellett sem, törekedve arra, hogy mindenki találjon számára különösen vonzó zenei produkciót.

Stílusok tekintetében képviseltette magát a klasszikus vokális jazz, a modern instrumentális jazz, a mainstream, a népzene és jazz fúziója, a kortárs zene, és az oldschool egyaránt. Intim hangzású triótól a nagyzenekari hangzást idéző septetig szinte minden felállást hallhattunk. A tradicionális jazz hangszereken kívül – dob, bőgő, zongora, gitár, szaxofon, ének – olyan érdekességekkel is találkozhatott a közönség mint a seaboard, melodika, oldschool ütőhangszerek és olyan a jazzben ritkábban előforduló szólóhangszerekkel, mint a hegedű, cimbalom, tárogató, tuba, harsona, fuvola, szárnykürt, basszus szaxofon. A koncertsorozaton, összesen 10 zenekar, - ebből 2 gyermekzenekar - közel 40 zenész lépett fel péntek délutántól vasárnap estig. A jazz napok kulturális jelentőségének elismerését mi sem bizonyítja jobban, hogy idén a zeneművészet terén kiemelkedő értékeket képviselő Bartók Rádió is megtisztelt bennünket a jelenlétével, és a rendezvény teljes koncert anyagát rögzítette, hogy azt később műsorára tűzhesse.

A péntek estét Oláh Szabolcs Quintetje (Oláh Szabolcs, Ávéd János, Cseke Gábor, Bögöthy Ádám, Csízi László) nyitotta. Másfél órás intim hangulatú koncertjük alapját a 2019-ben megjelent Crystal Brook című lemezük adta. Gyönyörű kompozíciókat, lírai dallamokat, és mesterien megformált érzéki improvizációkat hallhattunk.

A nyitó napot a Pocsai Kriszta Quartet (Pocsai Kriszta, Tóth Viktor, ifj. Tóth István, Orbán György) változatos koncertje zárta. Műsorukban számos saját szerzemény mellett, néhány ötletesen megformált jazz standardet és autentikus spanyol dalfeldolgozást játszottak, izgalmas improvizációkkal tartva izgalomban a közönséget.

 

A szombat délutánt a Karosi Júlia Quartet (Karosi Júlia, Tálas Áron, Bögöthy Ádám, Varga Bendegúz) nyitotta varázslatos hangulatot teremtve a színpadon. Műsoruk alapját virtuóz improvizációkkal megtűzdelt, gyönyörűen megformált George Gershwin, és Cole Porter szerzemények alkották, roppant szuggesztív előadásban.

Ezután a rendkívül sokoldalú művész, Pozsár Eszter, Contempo nevű triója (Pozsár Eszter, Csurkulya József, Horányi Sándor) következett. A merőben szokatlan hangszerösszeállítású trió – fuvola, cimbalom, gitár – remek saját szerzeményeivel, lendületes előadásmódjával, különleges hangzásvilágával egy órán keresztül tartotta fenn a közönség figyelmét.

Az estét a Papa Jazz (Korb Attila, Dennert Árpád, Sidoo Attila, Kovács Péter, Cseh Balázs) formáció zárta. Az 5 tagú ’oldschool’ jazzt játszó formáció hatalmas hangszerarzenállal érkezett, melyek mesteri megszólaltatásával óriási sikert aratott a közönség körében. Vidám előadásukkal az 5 profi muzsikus észrevétlenül repített vissza bennünket a ’30-as évek Amerikájába.

A vasárnap a Nigun zenekar (Párniczky András, Bede Péter, Ajtai Péter, Baló István) roppant intenzív, energikus zenéjével indult. Műsorukat kizárólag a zenekarvezető Párniczky András szerzeményei alkották, melyekben a spirituális hagyomány és a modern jazz ereje egyesült, és melyeket óriási lendülettel prezentáltak.

Ezután Nagy János Triója (Nagy János, Frankie Lato, Joubert Flóra) lépett a színpadra. Műsorukat Nagy János mesteri kompozíciói, ill. Debussy átiratok alkották, melyekben a klasszikus zenei igénnyel megkomponált dallamok a könnyed játékossággal, a szigorú és kötött zenei formák pedig a végtelen szabadsággal párosultak. Mindez a három művésztől megszokott lendületes, virtuóz és mégis könnyed improvizációkkal társult.

A háromnapos zenei rendezvény méltó záróakkordjaként az örökifjú Berki Tamás Trióját (Berki Tamás, Balogh Zoltán, Horváth ’Plútó’ József) hallgathattuk. Saját szerzeményeket és jazz standard feldolgozásokat prezentáltak hamisítatlan Berki stílusban, ötletekben kifogyhatatlan scat szólókkal, briliáns zongora és basszusgitár improvizációkkal tarkítva.

 

Az esti programokon kívül szombat és vasárnap délelőtt gyerekeknek szóló jazz koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal vártuk a fiatal érdeklődőket. Szombaton a Kokopelli Jazz Matiné (Vörös Niki, Strausz Eszter, Varga Nóra, Sélley Szabolcs, Vörös László, Oláh Zoltán, Cseh Balázs) koncertjén a gyerekek Miles Davis és Charlie Parker meghangszerelt szólóit hallgatva tekerhették a játék-palacsintát, vagy húzhatták a spárga-gombolyagokat.

 

Vasárnap pedig a Bolba Éva és a JAZZterlánc (Bolba Éva, Szili Róbert, Bera Zsolt) adott egy vidám, nyárias hangulatú interaktív koncertet, melyen a gyerekek gyönyörű akkordfűzésekre és változatos harsonaszólamokra táncolhattak.

 

A rendezvény ismét hatalmas élményt adott az évről évre visszajáró vendégeknek, illetve a most először ide látogatóknak egyaránt. Büszkék vagyunk rá, hogy erre a hétvégére Esztergom a jazz-zene magyarországi központjává vált, és országos szintű érdeklődést váltott ki. Köszönjük a fellépő művészeknek a rengeteg kiemelkedő, intenzív zenei pillanatot, köszönjük a közönségnek az értő zenehallgatást, és hogy ezekben a vírussal terhelt időkben vették a bátorságot, hogy eljöjjenek hozzánk.

 

 

Esztergom, Szentgyörgymezői Olvasókör, 2020. július 31. - augusztus 2.

Fotó: Szi Zsolt