fbpx

Gadó Gábor & Ávéd János – Whispering Quiet Secrets Into Hairy Ears

2022. január 21.

Keressünk egy kényelmes fotelt, készítsünk ki egy pohár finom italt, csak ezután kezdjünk a cd meghallgatásába. Legpraktikusabb, ha József Attila tanácsát szem előtt tartva tesszük a lejátszóba Gadó Gábor új lemezét: csak az hallgassa a felvételeket, aki kedveli őt, ismeri az utat, amit az elmúlt évtizedekben bejárt. Még jobb, ha érti és értékeli is a motivációját, ami eddig vezette. Mert már a Franciaországba költözésének egyik oka is a 90-es években az volt, hogy itthon a zenészek biztosra mentek, a járt út elhagyásával nem kockáztattak, ő pedig új hangzásokkal kísérletezett.

Alkotásai könnyed intuíciónak tűnhetnek, de több évezredes tudást súg általuk a fülünkbe (erre utal a lemez címe is). Alapja pedig a komponálás és az improvizáció sajátos felfogása. A rögtönzés számára egy ősi tradíció, nem a jazz sajátja. Eötvös Pétert szereti idézni ezzel kapcsolatban: „Ugyanúgy improvizálok, mint te, csak aztán leülök egy asztalhoz és leírom”. Évekig tanulmányozta a barokk zenét, ahol szerinte a muzsikusi mesterség természetes része volt a rögtönzés képessége és profizmusa. De a lemez azt is jelzi, semmilyen régi zenei hagyományt nem érdemes meghagyni érintetlenül, mert akkor nem a mához szól, nem arra reagál. Ezért a jazzt és a klasszikus zenét hozzá kell igazítani a mai korhoz. Ha változatlanul játsszák, az olyan, mint úgy beszélni a szövegekről ma, mintha nem lenne internet és informatika. A lemezen az út eredményei hallhatók.

Ehhez ideális társ a kreatív kísérletező zenész, a szaxofonos Ávéd János, aki a MAO-val pontosan ezt teszi jó ideje a klasszikus kamarazene és a jazz szimbiózisával kísérletezve. A modális gregorián zenét reprezentálja a Solum Ipsum. Megidézi az Erzsébet-kori reneszánsz muzsikát a Midsummer Night Dream vagy a liturgikus ihletésű Ex parte enim cognoscimus. A pastiche kiváló példája a virtuóz rögtönző, Liszt kompozíciójának átirata a Vexilla Regis és a lemezt lezáró Pater noster. A Lacrimosa, a lemez nyitó felvételeként, majd a Barnabás intenzíven megidézi Gadó bevallott zenei etalonját, a barokkot. Mestermunkák. 

 

Whispering Quiet Secrets Into Hairy Ears
BMCCD300
Felvétel: BMC Stúdió, 2020. augusztus 31. és szeptember 2.
Megjelenés: 2022. február 4.


Felvételek:

  1. Lacrimosa
  2. Barnabás 
  3. Lucidum intervallum 
  4. Tiger Riding 
  5. Vexilla Regis (from Via Crucis) 
  6. Midsummer Night Dream
  7. Narrations  
  8. Solum ipsum  
  9. Ex parte enim cognoscimus   
  10. Fletus sacer  
  11. Pater noster (from Harmonies poétiques et religieuses)  

 

Muzsikusok:

Gadó Gábor – gitár
Ávéd János – szaxofon

vendég:
Osztrosits Éva – brácsa (5, 7, 11)
Zétényi Tamás – cselló (5, 7, 11)

 

Megvehető: https://bmcrecords.hu/albumok/gabor-gado-janos-aved-whispering-quiet-secrets-into-hairy-ears

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005