fbpx

Wayne Shorter: Zero Gravity – filmajánló

2023. augusztus 25.

Az amerikai jazz-zene egyik legnagyobb modern zeneszerzőjéről és zenészéről készült dokumentumfilm érkezik augusztus 25-én (pénteken) a Prime Video csatornára. Nem véletlen az időpont, ma lenne 90 éves a legenda.

A háromrészes sorozat Wayne Shorter életének és zenéjének egy-egy időszakát mutatja be. Az idén március 2-án elhunyt jazz-szaxofonosról Pallai Péter >> írt részletesen <<, ami mindenképpen ajánlott olvasmány a film megnézése előtt.

A főszereplők Sonny Rollins, Wayne Shorter és Herbie Hancock, de megszólalnak más sztárok is, mint Joni Mitchell, Jimmy Heath, Wallace Roney, Terence Blanchard, és nem utolsó sorban Ron Carter. A fiatalok közül Esperanza Spalding is mesél közös munkájuk kapcsán a mesterről.

Az első rész a jazzmágus New York-i karrierjének kibontakozását mutatja be, azaz a születésétől, 1933-tól kezdődően, majd a fejlődését és a munkáját Jazz Messengers-szel és Miles Davis-szel 1971-ig.

A második rész az 1972 és 1999 közötti időszakra teszi a hangsúlyt, a családi tragédiákon át a Weather Reportban betöltött szerepéig, majd a záró rész 2000-től a haláláig mutatja be a művész életét.

A film rendezője a Blast Global Media társalapítója, Dorsay Alavi, a két producer pedig Brad Pitt és Carlos Santana.

Wayne Shorter több mint 6 évtizeden keresztül tette láthatóvá a láthatatlant a zenerajongók számára világszerte. Wayne Shortert megismerni annyi, mint megtapasztalni az általa teremtett hangokat. Zenéje képeket, érzelmeket és transzcendens pillanatokat varázsol elénk, amelyek dacolnak a szavakkal. A Zero Gravity Wayne kifejezése bármilyen kreatív alkotáshoz való hozzáállását jelenti; egy súlytalan, felfedezés, amely egyesít bennünket anélkül, hogy bármilyen elvárt vagy kipróbált és valódi eredményhez kötnénk. Zenéjével olyan hangokat hozott létre, amelyek megérintettek minden egyént, hogy félelmet keltsenek, cselekedjenek és váljanak életvezetőkké." – Dorsay Alavi rendező

 

 Jó szórakozást!

 

Fotó: Mafab, youtube

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005