fbpx

A jazz királynőiről készült dokumentumfilm – Ella Fitzgerald, Fábián Juli

2019. október 28.

A következő két hónapban két olyan dokumentumfilm is vetítésre kerül, melyet híres jazz-énekesnők életéről készítettek. 

November 6-án Ella Fitzgerald portréfilmje érkezik Magyarországra. Az IMDb-n 6.4-re értékelt 90 perces dokumentumfilm 60 évet ölel át, melyben nem csak archív felvételek, de interjúk, koncertfelvételek is láthatóak lesznek. A film címe: Ella Fitzgerald: Just One of Those Things

Az életrajzi filmet ugyanaz a cég forgalmazza, aki Miles Davis életéről szóló lenyűgöző filmet hozta a mozikba a nyár végén, és a premier is ugyanott, az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz.

Szereplők: Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Jamie Cullum, Laura Mvula, Johnny Mathis, Smokey Robinson, Cleo Laine, Andre Previn, Norma Miller, Patti Austin, Itzhak Perlman, Margo Jefferson, Will Friedwald, Ray Brown Jr.
Rendező: Leslie Woodhead

https://urania-nf.hu/film/ella-fitzgerald-just-one-of-those-things

 

 


 

Decemberben pedig egy magyar vonatkozású film érkezik. Az év elején jelentették be, hogy dokumentumfilm készül a gyönyörű hangú énekesnő, Fábián Juli életéről, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra Program támogat. A 2017-ben elhunyt énekesnőről készülő portréfilm rendezője Lévai Balázs, aki nem először készít filmet zenészről.

Az M2 Petőfi TV a következőt jelentette meg készülő alkotásról:
„A film hamarosan elkészül és a díszbemutató, a premier az M2 Petőfi TV műsorán látható majd az énekesnő halálának két éves évfordulóját megelőző estén, vagyis 2019. december 15-én.  Megszólalnak pályatársak, barátok, kollégák. A film egyik különlegessége, hogy az előadók által sokszor mágikusnak nevezett dal is felcsendül benne, amit Szepesi Mátyás még jóval Juli halála előtt írt, de csak nem rég sikerült befejeznie. A véglegesítéshez az ihletet Juli édesanyjának, Galinának egy posztja adta. Ez egy gyerekkori feljegyzés volt, ami így szólt: "Elmentem valahova. Hogy hova az titok. De ne izguljatok!!! Juli"„