fbpx

Elhunyt George Mraz jazzbőgős

2021. szeptember 22.

Berkes Balázs kérésünkre írt egy rövid nekrológot a híres jazzbőgősről, George Mrazról, akivel személyesen is találkozott (a szerk.)

 

GEORGE MRAZ

született: 1944.09.09.

meghalt: 2021.09.16.

Cseh születésű amerikai jazzbőgős /és altszaxofonos/, hihetetlen nagy életművel, 138 lemezen, ill. CD- én játszott! Partnerei rengetegen voltak, köztük a Jazz legnagyobbjai is! Pl.: Oscar Peterson, Pepper Adams, Stan Getz, Michel Petrucciani, Stephane Grappelli, Tommy Flanagan, Jimmy Raney, Chet Baker, Joe Henderson, John Abercrombie, John Scofield, Richie Beirach és még sokan mások.

Tanulmányait a Prágai Konzervatóriumban, majd a Berkeley School-ban végezte. Tudtommal ’68-ban ment Amerikába, Ő volt a második cseh bőgős Miroslav Vitous után, akit európai gyanánt Amerika befogadott!!

Klasszikus végzettsége vonós játékra-szólózásra is inspirálta. Igazi mindenevő volt a stílusokat illetően, a triózástól a Big Bandig. Talán Tommy Flanagannal játszott a legtöbbet, legmeghittebben. Én is így találkoztam vele és hallottam Őt a ’80-as években a Rosenheimi Fesztiválon, ahol mi is felléptünk a Super Trióval! A ’70-es években vezetője volt a New York Jazz Quartetnek, ’72-76-ban a Thad Jones/Mel Lewis Orchestra bőgőse volt, ahol fel lehetett ismerni játékáról

 

 

 Fotó: Youtube