fbpx

Mette Henriette – Drifting // A FJORDOK ZENÉJE

2023. máj. 10.

A véletlen a kezemre játszott. Épp utaznom kellett, a bőröndbe került a Drifting, a norvég szaxofonos, Mette Henriette új CD-je is, mondván majd a hegyek közt meghallgatom és leírom a véleményemet róla. Így most tapasztalatból állíthatom, hogy ezzel a lemezzel a megismerkedés legideálisabb módja, ha egy nagy erdő közepén álló fogadóban a reggeli tea mellé tesszük a lejátszóba. (Alternatívaként szóba jöhet még egy tengerparti magányos világítótorony is, de ezt még ki kell próbálnom.) Egy unikális lemezhez szokatlan ajánló dukál, pont olyat, mint ez.

Azt már egy idő óta megszokhattuk, hogy a kortárs zenére, a jazzre és a folkra ne úgy tekintsünk, mint külön entitásra. Meggyőz erről minket évek óta Borbély Mihály, de Harcsa Veronika Debussy-session-je is elég hatásos érv az állítás mellett. Ez a lemez újabb bizonyítéka annak, hogy a zene végképp megváltozott, mára nincs értelme használni az eddig unos-untalan emlegetett poros kategóriákat. De akkor hogyan közelítsünk a szaxofonos az ECM számára készített második albumához?  A 2015-ös debütáló dupla lemez egyik korongján egy nagy létszámú együttes szerepelt, a másikon pedig egy zongora, szaxofon és cselló kamaratrió. Az utóbbin akkor megteremtett műfajt, a rövid meditatív rögtönzés tökéletesített változatát halljuk a Manfred Eicher kiadójánál készült friss albumon. Mire érdemes figyelnünk? Ez a lemez nem a koncentrált figyelmünkre épít, beéri a hallgató türelmével és nyitottságával. Aki szeret nagy erdei sétákat tenni vagy órákat üldögélni egy vízparton, az rögtön érteni fogja, hiszen a természetben létezés sem attól különleges élmény, ha mindenre éberen figyelünk és értelmezünk – a kegyelmi pillanat attól különleges, mikor elengedjük a praktikus racionalitást, és átengedjük magunkat feltétel nélkül egy nagyobb rendnek. A lemez koncepciózusan a természeti törvényeket követi, miközben hangjait, dallamait beemeli az ember komponálta zenébe, vagy ha úgy szimpatikusabb, a természetben létező látszólagos mozdulatlanságot, finom rezdüléseket közvetíti a zene áramlása, a trió interakciója. (Erre az erdei madarak is ráérezhettek, mert kora reggel elképesztő koncertet rögtönöztek a trió játékától inspirálva. Még jogdíjra sem tartottak igényt.)

Ahogy a természet sem akar győzni – csak létezik végtelen változatosságban és csodálatos harmóniában, úgy ezek a muzsikusok, a tenorszaxofonos Mette Henriette, a svéd zongorista Johan Lindvall és az ausztrál csellós Hamann Judith sem technikai virtuozitásának illusztrálására törekednek. Bár az akusztikus album a finoman disszonáns megoldásaiból érzékenységük kiderül. Egy organikus együttes szól, nincs szükség a szólókra. A rövid kompozíciók egy-egy téma meditatív variációi. Borítékolható, hogy az action art és főleg a tánckoreográfusok felfedezik maguknak ezeket a különös hangulatú és roppant inspiráló munkáikat. Mert a természetben a változás és elmúlás nem tragédia, csak pillanatnyi történés. Az csak az ember késztetése, hogy állandóan magyarázatokat kreáljon, ráadásul még kéretlen tanácsokat is osztogatva. A természetnek sem sietős semmi, az idővel csak az ember harcol állandóan. De Mette Henriette a kivétel, röpke két év alatt 2020 és 2022 között vették fel a pár perces kompozíciókat (ezért most a szokásos tracklistát is elhagyom). Valamennyi felvétel a szaxofonos szerzeménye (a Rue de Renar a kivétel, ahol társszerző). Akadnak különlegességek, mint az oslói Munch Múzeumban található töredék zenés folytatása, a Ciedda, de amikor a téma kínálná a hagyományos szerkezetet és kibontást bővebb terjedelemben, mint Drifting, Oversoar, Indrifting You, A Choo, Chassé vagy Across the floor esetében, akkor is – az eredeti konceptet követve – kitartanak feszesebbre szerkesztett változatnál.

Aki kedveli a neten a relaxáláshoz mixelt zenéket, annak most a gyűjteményébe kerül a tökéletes verzió. Választhat, hogy a fjordoknál, a végtelen erdőkben vagy a tengerparton szeretne rácsodálkozni a természet látszólagos nyugalmára, varázslatos sokrétűségére. Ha szerencsés, még a madarak is megérkeznek.  

 

Mette Henriette: Drifting
Kiadó: ECM
Megjelenés: 2022

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005