fbpx

Ki mit hallgat / Pintér Zoltán

2020. máj. 25.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

Pintér Zoltán top 10-es listája:

 

  1. Keith Jarrett Trio - Standards II - Live in Tokyo 1986

Természetesen elsőként egy Keith Jarrett koncertet szeretnék megemlíteni. Bár az összes trió lemezéért rajongok, de ezt a koncertet betéve ismerem oda-vissza. Erről a koncertről számtalan transzkripciót írtam le egy keményfedeles spirál hangjegyfüzetbe. Egy immáron nem barátom Bermuda-háromszög elnevezésű táskájában nyoma veszett.

 

  1. Chick Corea Akoustic Band - Alive

A következő egy Chich Corea koncert. Először csak hangzó anyagom volt erről a felvételről. Sokan kritizálták, hogy túl steril, túl precíz. Amellett, hogy maga a felvétel egyszerűen lenyűgözött, osztottam a fenti kritikákat. El kellett fogadnom, így is lehet jazzt játszani. Nagyon ki van találva, valamint az akkori véleményem szerint szét van próbálva. Ezt valahogy nem tudtam egyeztetni. Akkor is a kedvenc lemezeim közé tartozott. Akkor jött a fordulópont, amikor megtaláltam az eredeti felvételt élőben. Megnyugodtam és minden a helyére került. Ez egy abszolút spontán koncert, amire NAGYON felkészültek. A jazz minden hangját úgy élvezik, amilyen eufóriát tud okozni ez a koncert.

  1. Oscar Peterson & Freddie Hubbard - Face To Face

Oscar Peterson játéka számomra mindig megújul. A közhiedelemmel ellentétbe az Ő játéka nem megy ki a divatból. Mindig rábukkanok egy olyan felvételére, ami szembesít az eredeti jazz mibenlétével. Sajnos az éppen aktuálisan kedvenc Peterson lemezt levették a youtube-ról. De nem okozok csalódást… Egy régi nagy kedvencem...

  1. Gal Costa & Tom Jobim - Fotografia

A latin muzsika nem maradhat ki. Ezzel a koncerttel sohasem tudok betelni. Remélem mindenkinek végigfutnak a felvételek, csak a reklámokat nyomjátok át!

 

  1. Brian Setzer Orchestra - Live in Japan

Hatalmas big band rajongó vagyok! Számtalan kiváló zenekar felvételeiből válogathatnék, de egy sokkal populárisabb műfajba szeretnék elkalandozni. Volt szerencsém szinte az egész koncertet partitúrába és hangszerenként is leírni. Hát nem volt kis meló… Azt gondolom, hogy ez a koncert a végtelenségig populáris, mégis végig egy jazz big band van a színpadon. Ajánlom mindenkinek!

 

  1. Pat Metheny - Letter from Home

A következő felvétel a Pat Metheny Group lemeze. Vagy nagyon sokat lehet róla beszélni, vagy egyáltalán nincs is szükség beszédre. Van, aki nem szereti, én nagyon szeretem…!!! Sajnos nincs fent egyben, ezért igyekeztem összeszedni a lemezről egy csomó linket, amit a youtube-on találtam.

 

  1. GRP All-Star Big Band

Jöjjön egy igazán komoly jazz big band. Sem a hangszerelés, sem pedig a zenekari tagok személye nem hagy kívánni valót maga után!!!
(Randy Brecker – trombita, Chuck Findley – trombita, Sal Marquez – trombita, Arturo Sandoval – trombita, Byron Stripling – trombita, George Bohanon – trombone, Timmy Capello – szaxofon, Eric Marienthal – első alt szaxofon, Nelson Rangell – második alt szaxofon, Bob Mintzer – első tenor szaxofon, Ernie Watts – második tenor szaxofon, Tom Scott – bariton szaxofon, Phillip Bent – fuvola, Dave Valentin – fuvola, Eddie Daniels – klarinét, David Benoit – zongora, Chick Corea – zongora, Russell Ferrante – zongora, Dave Grusin – zongora, Kenny Kirkland – zongora, Ramsey Lewis – zongora, Gary Burton – vibrafon, Lee Ritenour – gitár, John Patitucci – bőgő, Dave Weckl – dob, Alex Acuna – ütőhangszerek  - a szerk.)

 

  1. J. S. Bach Piano Concerto in D Minor BWV 1052 Polina Osetinskaya Anton Gakkel

Jöjjenek a klasszikusok, amiket a legjobban kedvelek!
Sajnos a Glenn Gould játszotta felvételek annyira élvezhetetlenek, de ez is egy elég élénk és jó előadás.

 

  1. W. A. Mozart: Varázsfuvola

Jöjjön egy nem mindenki által kedvelt műfaj. Az operák közül ez a kedvencem. 9-10 évesen tanultunk róla zeneirodalom órán, a Pálfalvi Józsi bácsival, aki a szó szoros értelmében kibelezte a darabokat. Háromféle vékony filccel jelöltük a partitúrákban, hogy mi hová megy, meg mi micsoda. A gimnáziumi irodalom tanárommal vitába kerültem, mert Ő azért nem szereti ezt az operát, mert egy buta mese. Már arra nem emlékszem, hogy meg tudtam-e győzni arról, hogy a zenét hallgatni kell!!! smile

  1. Csajkovszkij: B-moll zongoraverseny

A végére jöjjön a nagy kedvencem Szvjatoszlav Richter.

 

 

Fotó: Lázár Miklós