fbpx

Ki mit hallgat / Lattmann Béla

2020. december 21.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik? 

Lattmann Béla top 10-es listája:

Egyszerűnek gondoltam a 10 felvétel összeállítását, de mégis nehéz volt választani, nyilván sok jó zene kimaradt.

 

  1. Stan Getz and The Oscar Peterson Trio

Nemrég fedeztem fel ezt a lemezt, nagyon szeretem. Nem csinálok vele semmit, egyszerűen csak hallgatom. Ahogy áramlik a zene, az improvizálás, minden. A time félelmetes – Ray Brown bőgőzik.

  1. Chick Corea – Now He Sings, Now He Sobs

Ezen a lemezen hallottam először Miroslav Vitoust. Elképesztő, modern tónusban játszik, hihetetlen szabadsággal, már 1968-ban! Csodálatos trió zenélés, Roy Haynes a dobos.

  1. Chick Corea – Light as a Feather

Az előző felvételhez képest teljesen más zene, más zenészekkel, más ritmusszekcióval. Stanley Clarke bőgőzik. Sound, time, meg a sajátos vibrato, óriási példakép.

  1. Weather Report – Heavy Weather

A Weather Report bármelyik felvételét szívesen hallgatom, de ezen a lemezen van a Birdland és a Teen Town, amelyet nagyon sokan feldolgoztak. És itt hallottam először Jaco Pastorius-t, aki teljesen megváltoztatta az addigi basszusgitározást. Innentől más szerepe lett a hangszernek. JP egyéni hangzásban, ötletekben, virtuozitásban nem téveszthető össze senkivel sem. A mai napig megkerülhetetlen, igazi géniusz. Gyakran látni, ha valaki basszusgitárt vesz a kezébe, ráadásul eljut vele egy szintre, óhatatlanul is beleveszi a játékába Pastorius ötleteit.

  1. Michel Petrucciani – Looking Up

Voltam a budapesti szólókoncertjén, azóta is sokat hallgatom a zenéjét. Ezen a felvételen Anthony Jackson basszusgitározik, akit szintén nagyra tartok.

  1. Charlie Haden & Pat Metheny – Beyond The Missouri Sky

Hihetetlen, hogy Charlie Haden tulajdonképpen „egyszerű” eszközökkel milyen hangulatot tud teremteni, milyen mélységekbe viszi el a zenét.

  1. Richard Bona – Munia – The Tale

Nagyon szeretem Richard Bona világát. Volt szerencsém személyesen is megismerni, még jammeltünk is együtt egy kicsit.

  1. Sharay Reed – He’s Able

A gospel basszusgitározás nagymestere. Nagy iskola soundból, zenei építkezésből és zenei ízlésből, ami különösen fontos.


  1. D’Angelo and The Vanguard – Betray My Heart

Ez egy koncertrészlet. Talán populárisabb zene, nagyon jó a hangulata, a lendülete és a lüktetése. Nem mellesleg: Pino Palladino basszusgitározik.

  1. László Attila Band – Brother I.

Ezen a felvételen kiváló muzsikus barátaimmal én játszom. Szeretem ezt a lemezt, úgy, ahogy meg van írva és el van játszva.

 

Fotó: Sztraka Ferenc

 

© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005