fbpx

Ki mit hallgat / Berki Tamás

2021. március 08.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik? 

Berki Tamás top 10-es listája:

 Nem könnyű tízet és nem többet "beválogatni" a döntőbe...Könnyebb volna húsz, vagy akár...

 

  1. Take 6 - Get Away Jordan

Legyen az első a templomi kórusból kivált hat énekes, a Take6 vokál. Koncertjükön épp előttem ültek Babos Gyuszi és Katona Klári, néha összenéztünk...ILYEN NINCS! Dög jazz, funk, majd a koncertterem templommá emelkedik a Take6 gospeljétől.../Get Away Jordan/.

  1. Three Mo' Tenors - Let the Good Times Roll

Második legyen egy szokatlan koncertrészlet, ahol a Pavarotti-féle Három Tenor "Afroamerikai változatát" tálalták koncertszínpadra!
Thomas Young, Roderick Dixon és Victor Trent Cook mögött a szimfonikus zenekar átvált jazz big bandre ha kell,..és kell, mert a három nagyszerű énekes az operát, musicalt, jazzt, popzenét egyformán és nagyszerűen műveli.
A "Three MO Tenors" előadásában szóljon a Let The Good Times Roll...

  1. Ray Charles & Stevie Wonder

Harmadik lehet Ray Charles, aki talán még abban is ludas, hogy az énekelt fekete zene, a jazz felé fordított...Partnere is ludas ám!
Stevie Wonder!...Néha, mikor énekelek azt gondolom, az lehet a baj velem, hogy látok?! Juj de morbid! Fekete humorrr.

  1. Cecilia Bartoli - Exsultate Jubilate - Alleluja

Negyedik legyen egy igazi énekvirtuóz, akit imádok és csodálok, első sorban ültem a MÜPA Bartók termében a koncertjén.
2 perc 27 sec. alatt rombadönt és felemel, Mozart, Exsultate Jubilate - Alleluját énekelve, a zseni koloratúr, sokak szerint mezzoszoprán
Cecilia Bartoli:...

  1. Al Jarreau & Chick Corea - Grooving High

Ötödiknek Al Jarreau énekli a Grooving High-t 1979-ből. Partnerei Chick Corea és a nagyszerű vibrafonos Garry Burton.
1998-ban a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán alkalmam lett - teljesen véletlenül - duettet énekelni Vele, amit egy ott készült felvételen őrzök...Ereklye.

  1. Barbra Streisand, Céline Dion - Tell Him

Hatodiknak jöjjön egy valódi duett-felvétel, régi kedvencem Barbra Streisand dalolja a "Tell Him"-et. Partnere Celine Dion...Ahogy szól a nóta...a mosoly nem bír lemászni a képemről...Igazi boldogság-szérum! Két Istennő!

  1. Astor Piazzolla - Oblivion Roby Lakatos & Ensemble

Hetediknek - meglepő váltás - Roby Lakatos OBLIVION...
1973-78 között a Marcibányi Téri Művelődési Házban, minden vasárnap játszottunk az Interbrass együttessel...Gyakori vendégünk volt a színpadon Tony Lakatos, aki néha lehozta - kézen fogva - kisöccsét, a 4-5 éves Robikát...Aztán tessék! Mi lett belőle?! Világhírű hegedűs, aki szinte Új Stílust jegyez, ahogy muzsikustársaival a klasszikus zenéből átfordulnak jazzbe, onnan meg cigányzenébe. Nagyszerű!!!

  1. Diana Krall and Michael Bublé perform "Love"

Nyolcadiknak - és pihenésképp - szólhat egy bájos, soft énekes duófelvétel, Michael Bublé és Diana Krall játsszák együtt a "Szeretet" (Love) című nótát, ami egyben az est címe is és hatalmas betűkkel a hátuk mögött harsog.

  1. Bobby McFerrin - Thinkin' About Your Body

Kilencedik ismét egy "Iskola"! Amilyen még nem volt...és asszem nem is lesz! Hallgatom nagyszerű felvételeit Richard Bonával vagy Chick Coreával...de legvégül úgy döntök, maradjon egyedül...Ő talán így a legkülönlegesebb "csemege". A Mágus! Az egyszemélyes Varázszenekar...Bobby McFerrin! Thinkin' About Your Body.
Az Erkel Színházban leesett állal hallgattam anno...Igazi UFO.

  1. Miles Davis - Night Music with David Sanborn

Utoljára egy IKON-nal búcsúzom!...1984-ben az Umbria Jazz Fesztiválon kábé egy méterre ülhettem a lábaitól a szabadtéri koncerten Terniben....Miles Davis! A lábaidnál hevertem...a szó szoros értelmében...az utca kövén.
Miles Davis és David Sanborn...Night Music...a fiatal basszista Marcus Miller. Naná !

 

Csókberkitom

 

 

Fotó: Halász Gyula

 

© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005